ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Petr Soudek k výsledkům voleb: Vítězem je ten, kdo sestaví většinu

Pondělí, 5. října 2020 07:00

Kladenské listy požádaly zastupitele Petra Soudka, aby okomentoval výsledky krajských a senátních voleb. Jak sám říká, není ani politolog, ani nezávislý, ale dovolí si prezentovat své osobní postřehy a názory.

Kladenský zastupitel Petr Soudek hodnotí výsledky voleb (Foto: Archiv Petra Soudka)

V celé České republice v krajských volbách, dle mého názoru hnutí ANO 2011 utrpělo vítězství. Záměrně píši „utrpělo“, protože v mnohých krajích bylo vítězství ANO velmi těsné a vypadá to, že jejich schopnost toto vítězství přetavit v hejtmanské posty je velmi malá. Zatím se rýsuje koalice pod vedením ANO pouze v Moravskoslezském kraji a možná v kraji Zlínském. V ostatních krajích je pravděpodobné, že se ostatní strany proti ANO spojí. Cítí to i Andrej Babiš, který si hned v prvním prohlášení po volbách ublíženě stěžoval na spiknutí nenávisti. Další dvě vládní strany, ČSSD a KSČM, utrpěly naprostý debakl, když především u ČSSD je snaha to zlehčovat. Zde si ještě dovolím poznámku k prohlášení prezidenta republiky o tom, že koalice bez ANO jsou spiknutím poražených. Dovolil bych si připomenout, že máme poměrný volební systém, a tudíž vítězem je ten kdo dokáže sestavit koalici s většinou hlasů a nikoliv subjekt, který je pouze první na pásce.

Pokud se týká konkrétně Středočeského kraje, tak zde se vítězství opozičních stran předpokládalo a otázkou pouze bylo, která ze stran bude první na pásce a bude mít hejtmana. ANO sice dostalo podobné množství jako v předchozích volbách, ale „drobné aférky“, jak to nazval Babiš, je připravily o vítězství a taky o možné koaliční partnery. Další dva členové bývalé krajské koalice totiž vyhořeli a do zastupitelstva se nedostali, a nikdo z dalších stran se družit s ANO nechce. Osobně jsem rád, že se do zastupitelstva dostala také koaliční kandidátka TOP09. Vypadá to, že nová koalice vznikne pod vedením STAN s ODS, Piráty a Spojenci (TOP09, Hlas a Zelení) a doufám, že dokáže kraj smysluplně řídit. Snad je to začátek změny i na celostátní úrovni.

Zajímavé byly volby také z hlediska Kladna. STAN zde nedokázal dosáhnout na podobný výsledek jako v celém kraji i přesto, že na kandidátce figuroval bývalý náměstek primátora a získal zde pouze dvě třetiny krajského průměru. V případě ostatních stran výsledek krajský průměr odrážel. Příčinou může být, že STAN, na rozdíl od ostatních stran, není v Kladně nijak etablován. Trochu alarmující je, že extrémisté jako KSČM, SPD a Trikolora se zde dostali přes pět procent. Přes pět procent zde dostala, na rozdíl od kraje, také ČSSD, která se v minulých komunálních volbách nedostala do zastupitelstva.

V Kladně také probíhalo první kolo voleb do Senátu, kde svůj mandát obhajoval Jiří Dienstbier a měl dvanáct vyzyvatelů. Výsledek je velmi překvapující. Do druhého kola postoupila kandidátka za Piráty Adéla Šípová a bývalý hejtman Petr Bendl z ODS. Třetí zůstal primátor Milan Volf. V Kladně sice vyhrál, se ziskem 20,21 procent, ale je to docela překvapující pokud vezmeme do úvahy, že před dvěma lety v komunálních volbách byl první na pásce se ziskem 34,23 procent. Jeho sázka na popularitu mezi voliči na Kladně úplně nezabrala. Mimo finále zůstala také čtvrtá Michaela Vojtová, které voliči zřejmě spočítali její přeběhnutí z TOP09 do ANO po minulých krajských volbách. Deset procent překročil také mně sympatický Ondřej Závodský, známý bojovník proti hazardu, a za třetím Volfem zaostal pouze o 1,6 procenta.

Příští víkend se koná druhé kolo senátních voleb. Nechci dávat vám čtenářům žádná doporučení koho volit, ale chci vás požádat, abyste i tentokrát šli k volbám. Je lhostejné, koho se rozhodnete volit. Je to vaše rozhodnutí, komu důvěřujete, a všichni ostatní by je měli respektovat. Každý hlas může rozhodnout, každý hlas se počítá. Já osobně jsem spíše pravicového zaměření, proto ve druhém kole senátních voleb hodlám upřednostnit kandidáta pravicové strany před středolevou aktivistkou.

Autor: Petr Soudek



  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově