ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladno jako přátelské město? Jedině s významným úřadem!

Středa, 23. září 2020 07:00

Dnes jsme se sešli nad šálkem kávy s kandidátem do Senátu v kladenském obvodu Ondřejem Závodským. Pan Závodský je znám svým ostrým vystupováním a tvrdým stylem, z tohoto důvodu jsme se ani my nebáli klást ostré otázky.

Kladno jako přátelské město? Jedině s významným úřadem! (Foto: Archiv Ondřeje Závodského)

Čtenáři Kladenských listů chtějí od budoucího senátora slyšet, co je nutné dělat za současné druhé vlny koronaviru.

Za prvé bychom měli všichni společně virovou situaci demytizovat. Nejedná se o žádnou bytost z podsvětí, kterou nelze poznat či přemoci. Rovněž je důležité si uvědomit, že vir za nás nepřemůže ani vláda, ani žádný z jejích demagogů. Účinně se proti němu můžeme bránit pouze přirozenou ohleduplností jednoho k druhému, zdravým rozumem a životním stylem.

Čtenáře také zajímá, jak se díváte na další zemětřesení na kladenské radnici?

V jiném městě bych řekl, že je nechutné, že vládne buď garnitura s SPD, nebo komunisty a členy rozpuštěného ANO, ale v Kladně je tragédie, že není kde brát. Neustále apeluji na představitele demokratických stran, aby do příštích voleb vytvořili věrohodnou koalici, po níž je mezi lidmi silná poptávka.

Na Kladně kandidujete do Senátu, přitom jste nevidomý. Jak se tedy můžete v tamější politice orientovat?

V minulosti jsem si poradil s likvidací hazardu, v němž se točí okolo dvou set miliard ročně, nevím, proč bych si neměl vědět rady v poměrech kladenské politiky.

Jak si představujete svoji práci jako senátor?

Jako první věc coby senátor zřídím horkou linku mezi kýmkoliv v mém senátním obvodu a mnou. Problémy a nespokojenost občanů budu následně řešit, a to okamžitě a napřímo, jako jsem to řešil vždy. Zmíněné móresy a marketingové předstírání, že se problémy „řeší“, musí okamžitě skončit. Budu totiž chtít bezodkladnou zpětnou vazbu od příslušného úředníka, starosty nebo občanské iniciativy, kdo je zodpovědný za sabotáž pomoci a servisu jednotlivým občanům. Pokud budou sabotáže pokračovat, dozvědí se to všichni na mých webových stránkách a následně v médiích. To by v tom byl čert, abychom nekomunikativní „neřešiče” při nejbližších volbách nedokázali porazit.

To jsme se poněkud vzdálili mé první otázce… Tedy, jak budete vše zvládat, když nevidíte?

Právě díky tomu, že nevidím, mám ve svých věcech pořádek, věci musí mít své místo – nikde se mi neválejí nevyřízené papíry a každý podřízený ví, co má přesně dělat. Na Ministerstvu financí to věděl každý od vrcholných manažerů po mého vodicího psa.

Připustíme-li, že si věci okolo sebe umíte zorganizovat, mám však na vás několik otázek, co konkrétně pro nás v Kladně a okolí uděláte? Začneme současným stavem infrastruktury.

Na chvilku se zamysleme, poslanci schválili půlbilionový schodek státního rozpočtu, který je ovšem vynakládán na projekty, jež prožírají naši budoucnost. Přece tím základním je právě infrastruktura, tedy dálnice, silnice a koleje. Jenomže tam míří naprosto nepatrné částky. Kromě financí ovšem Kladensko potřebuje zkušeného a schopného manažera s jasným plánem, jak jednotlivé projekty prostě dotáhnout.

A jak do toho zapadáte vy jako senátor?

Já jsem přesně tyto věci řešil v oblasti budování infrastruktury v poddolovaných oblastech a v místech s kontaminovanými pozemky. Udělal jsem přesně ty kroky, o nichž jsem mluvil – přišel jsem s plánem, jak na sebe mají jednotlivé zakázky navazovat, určil odpovědné lidi a pak sám řešil ty situace, kde to skřípalo. Výsledkem byly desítky nových staveb a další desítky sanovaných areálů továren, které byly dříve zahnojeny jedy.

Co považujete za nejdůležitější dopravní stavbu?

Na zodpovězení takové otázky nepotřebuji být senátorem, to by vám řekl i Pepek Vyskoč. Bez superrychlého spojení Prahy a největšího středočeského města Kladna se nehneme nikam. Ale to není jenom o kolejích, jde o celou filozofii železnice v okolí Prahy. Potřebujeme například dobré cyklostezky, parkoviště pro auta a megastojany na kola. Cílem je to, aby člověk, bydlící v Kladně nebo třeba u Unhoště, sedl ráno do auta nebo na kolo, párkrát sešlápl pedál a byl u zastávky, z níž se dostane za 10 minut do centra Prahy.

Nemyslíte si snad, že jsou tato města jenom sídlištěm Prahy, že ne?

Dokud nebudeme urbanisticky myslet pár let dopředu, bohužel ten satelitní charakter mít daná města budou. Já ovšem právě přemýšlím nad tím, aby tomu tak nebylo. Kladno, po vybudování rychlého železničního spojení, musí získat na své území velký centrální úřad, aby denně nedojížděly desítky zaměstnanců takových úřadů do Prahy, ale tito lidé mohli pracovat „doma“ v Kladně. Pak se může rozvíjet kultura a představa toho, že je Kladno domov a ne noclehárna.

Co, kromě infrastruktury, zasluhuje podle vás řešení ve vašem senátním obvodu?

Doslova mě děsí impotence kraje řešit spádovost škol. Obec se školou nemá mnohdy finance na navýšení kapacity a tu musí navyšovat. Do školy musí docházet více dětí, a to často z okolních obcí. Jenomže ty okolní obce někdy odmítají na nákladnou přístavbu přispět. Kdyby ovšem obec se školou děti z okolních obcí odmítala, musí děti jezdit neúnosnou vzdálenost. Zase tu chybí ten ombudsman, který si starosty a radní přes školství pozve na jednání a najde smysluplné řešení, s nímž následně konfrontuje krajské vedení.

Má na takové položky kraj finanční prostředky?

Samozřejmě, že má, jenom se nesmí vynakládat energie na PR služby a druhořadé projekty. Musí být na infrastrukturu a na školy, abychom mohli jezdit po silnicích a nepřekousli si jazyk a děti do školy nejezdily někam do tramtárie.

Chci se zeptat ještě na vašeho psa, tuším, že ho oslovujete Cirk, zvláštní jméno…

Já jsem to jméno nevymyslel (úsměv), všichni z vrhu byli od „C“. Co by vás o něm zajímalo?

Jak vlastně spolupráce s vodicím psem vypadá? Jak je náročné takového psa vychovat?

U vodicího psa je tak trochu všechno jinak. Na jednu stranu člověk potřebuje, aby pes poslouchal, ale zároveň, aby v něčem rozhodoval. Pokud dám jako nevidomý jasný příkaz, aby šel třeba doprava a on je tam otevřený kanál, tak ten pes musí umět vyhodnotit, že ten páníček asi není dostatečně obeznámený se všemi skutečnostmi a musí jít jinudy. Nelze proto u něj uplatňovat striktně příkazy, ale musí fungovat přátelská symbióza.

Je něco, na co si váš pes musí zvykat, až zasednete v Senátu?

Zatím největší problém představují pávi ve Valdštejnské zahradě. Vodicí pes není připraven na jejich kadění ze stromů. Když jsme tam před pár dny šli, fekální nálož nás minula opravdu těsně. Ale zvládl jsem se vyrovnat i s horšími věcmi a s pávy si proto bez obav poradím také.

Dovolte mi poslední otázku. V redakci jsme zjistili, že vás podporují významné české osobnosti jako Dominik Hašek, Petr Pithart či Jan Čižinský. Jak jste získal jejich důvěru?

To je otázka na uvedené pány. Já si podporu od nikoho nekupuji, ale získávám na základě svého chování a rozhodnutí. Představuji šanci na změnu. Podpory všech si moc vážím, protože jsou to osobnosti, které se nikdy nebály postavit silným a zachovaly si morální integritu, o kterou usiluji také, abych se za sebe nemusel stydět.

Zadavatel: Koalice KDU-ČSL a TOP09

Zpracovatel: Ondřej Závodský

Autor: (red)



  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy