ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Blíží se hlasování v participativním rozpočtu, prohlédněte si návrhy

Čtvrtek, 10. září 2020 07:30

Druhý ročník participativního rozpočtu Společně v Kladně se blíží. O vaše hlasy bude bojovat celkem sedm projektů z pera veřejnosti, na které město vyčlenilo, stejně jako loni, tři miliony korun. Seznamte se s návrhy vašich sousedů, jak zlepšit veřejná prostranství v Kladně.

Blíží se hlasování v participativním rozpočtu, prohlédněte si návrhy (Ilustrační foto: KL)

Do hlasování v rámci programu „Společně v Kladně“, založeného na principu takzvaného participativního rozpočtu, jde celkem sedm návrhů veřejnosti, které lze opravdu uskutečnit. Lidé se s nimi mohou seznámit i na webových stránkách ZDE:

„Do letošního ročníku participativního rozpočtu adresovali občané Kladna, i přes pandemii koronaviru, celkem 15 vizí, jak vylepšit veřejný prostor a komunitní život ve městě. Autorům patří velký dík za to, že ani nelehká situace neuhasila jejich zájem o rozvoj města, který se samozřejmě nezastavil ani v režimu nouzového stavu,“ uvedl primátor Kladna Dan Jiránek. Zhruba polovinu došlých vizí museli hodnotitelé nakonec z hlasování vyřadit, protože nesplňovaly podmínky a není možné je realizovat. Každý návrh posuzoval příslušný odbor magistrátu s dalšími kompetentními pracovníky radnice.

„Některé projekty nedodržely například finanční limit mezi 50 tisíci a 500 tisíci korunami, nebo navrhovaným místem realizace vedou důležité inženýrské sítě a v jejich ochranném pásmu není možné nic budovat. Jeden návrh stáhl sám autor s tím, že ho ještě promyslí do příštího ročníku,“ vysvětluje koordinátorka programu „Společně v Kladně“ Michaela Müllerová.

Od 14. září do poloviny října budou všechny občanské návrhy určené pro hlasování vystaveny v OC Central. Samotné hlasování pak bude probíhat od 1. do 14. října na webových stránkách ZDE. www.spolecnevkladne.cz. Občané Kladna, kteří nemají doma přístup k internetu, mohou zajít do Městského informačního centra na kladenské pěší zóně, kde jim s hlasováním pomohou. Stejnou možnost mají i u koordinátorky projektu a na městských úřadovnách ve Švermově a Dubí.

Seznamte se se všemi návrhy:

  1. Pítka pro ptáky

Autor návrhu: Dita Baxová

S ohledem na stále větší sucho, kdy je nejen v letním období nedostatek vláhy, navrhuji umístit do parků a na jiná prostranství, kde je zeleň a zdržuje se ptactvo a hmyz, pítka pro ptáky (nejlépe betonová z důvodu možného odcizení) – jedná se o sloupek (podstavec) vysoký asi jeden metr zakončený nahoře kruhovitou plošinou s mírně zvýšeným okrajem tak, aby mohli ptáci na okraj dosednout a napít se. Do těchto pítek by mohli lidé bez problémů vodu nalít, a pokud by byla pítka i zastřešená (nožka uprostřed pítka se stříškou zastiňující vodní plochu), voda by vydržela déle a neznečistila by se listy ze stromů.

Umístění návrhu: Kročehlavy. Předpokládané náklady: 100 000 korun.

  1. Úprava prostoru před Pražankou

Autor návrhu: Lucie Matoušová

Prostranství před objektem Pražanka, na křižovatce ulic Bulharská a Polská, leží několik desetiletí bez povšimnutí. Návrh obsahuje tyto úpravy prostoru v tomto rozsahu: Odstranění pozůstatků nádrže a některých nadbytečných chodníků, dosetí trávy, rekonstrukce chodníku a instalace chodníkových malovaných her, oprava schodiště a zábradlí, cedule zakazující venčení psů, výsadba zeleně podél parkoviště v Bulharské ulici, výměna stávajících stojanů na kola za nové.

Umístění návrhu: prostor před objektem Pražanka, Kročehlavy. Předpokládané náklady: 500 000 korun.

  1. Skoky pro horská kola na Ronnovce

Autor návrhu: Jan Hanuš

Hlušinová halda bývalého dolu Ronna je fascinující místo, o jehož existenci nemá mnoho Kladeňáků ani tušení. Je dobře dostupná na kole a nabízí jedinečné výhledy směrem na Čabárnu a Pchery. Cílem projektu je vybudovat na haldě dvě souběžné řady skoků pro horská kola. Motivací pro stavbu těchto skoků je, že oba kladenské pumptracky jsou hojně využívány, ale mnohým jezdcům jsou již malé a hledají způsob, jak rozvíjet svoje dovednosti. Materiál na stavbu by se bral přímo na haldě, v rámci stavby by tak vzniklo i malé občasné jezírko. Umístění bude navrženo tak, aby zde provoz cyklistů nekolidoval s motorkáři.

Umístění návrhu: Švermov. Předpokládané náklady: 500 000 korun.

  1. Obnova plácku – místo pro hru i odpočinek

Autor návrhu: Jitka Hanušová

Zanedbaný plácek s vyšlapanou pěšinou se může proměnit v místo pro setkávání i aktivní odpočinek. Místo bude zatravněno, ze stávajícího štěrku budou vytvořeny terénní vlny, dojde k výsadbě nových stromů a vysetí květinové louky. Dojde k nízkému oplocení, aby bylo možné zachovat místo čisté bez psích exkrementů a budou umístěny sloupky na natažení slackline (popruh na balancování). Bude zde místo pro aktivní odpočinek, setkávání se sousedy i pro hru dětí. Bude zde umístěno jednoduché solitérní posezení z odolného materiálu, které bude sloužit i pro případnou hru dětí.

Umístění návrhu: Kladno, Prostor mezí ulicí Kordačova a Římská. Předpokládané náklady: 500 000 korun.

  1. Stromy podél chodníků

Autor návrhu: Michaela Průcha

Cílem projektu je doplnit stávající výsadbu stromů a keřů podél chodníku směřujícího z ulice L. Zápotockého na Třídu Čs. armády a autobusovou zastávku Kladno-železniční zastávka město. Místo, kudy chodí mnoho lidí na vlak nebo autobus, by si podle mě zasloužilo větší pozornost, než se mu dostává. Zeleň ve městě a následná péče o ni by měla být jednou z hlavních priorit velkých měst 21. století. Právě nové stromy by vhodně doplnily volný prostor mezi chodníkem k autobusové zastávce a již vysazenými stromy. Výběr druhů a velikost stromů bych nechala na odbornících. Důležité je, aby bylo o zasázené stromy a celé místo řádně pečováno.

Umístění návrhu: Kladno. Předpokládané náklady: 90 000 korun.

  1. Modernímu městu sluší pouliční hodiny

Autor návrhu: Tomáš Drvota

Pouliční hodiny patří k užitečné a praktické výbavě veřejného prostoru moderních měst. Cílem návrhu je umístění pouličních ručičkových hodin doplněných digitálním teploměrem na území Kročehlav v lokalitách u důležitých dopravních uzlů, ale také v místech s významným volnočasovým pohybem osob. Současné hodiny na území Kročehlav nepatří městu, téměř všechny jsou nefunkční a prostor kazí nevzhlednou reklamou. Pouliční hodiny jsou čitelné z velké vzdálenosti, informaci o teplotě mohou případně využít i obyvatelé okolní zástavby a mají tedy univerzální a širší využitelnost. V noci mohou být hodiny i podsvícené a pozitivně doplňovat noční panorama města.

Umístění návrhu: Kročehlavy. Předpokládané náklady: 480 000 korun.

  1. Všestranné OCR hřiště pro děti i dospělé

Autor návrhu: Tomáš Kučera

Tréninkové OCR hřiště z přírodních materiálů pro rozvoj pohybové všestrannosti Překážkové (OCR) závody jsou v dnešní době velmi populární. Spartan Race, Gladiator Race, Predator Race, ale i Excalibur Race, který se běhá jednou ročně, v blízkém hornickém skanzenu Mayrau. Závody, které prověří vaši fyzickou připravenost i psychickou odolnost, jsou výzvou, kterou podstupuje v současné době, stále více a více lidí, a to včetně dětí od čtyř let. Toto tréninkové hřiště tvoří přírodní materiály, díky kterým perfektně zapadne i do lokality lesa. Hřiště budou tvořit překážky pro děti i dospělé.

Umístění návrhu: Rozdělov, Městský stadion Sletiště. Předpokládané náklady: 400 000 korun.

Autor: (red)



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze