ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladno má hotovou studii okolí Bajkalu

Úterý, 11. srpna 2020 09:19

Na základě setkání s občany a získaných podmětů nechalo město Kladno vypracovat studii okolí problémové části, zvané Bajkal. Nyní ji představuje veřejnosti. Jde o další část koncepce pro revitalizaci kladenských sídlišť. Ta zajistí jednotný charakter území do budoucna.

Kladno má hotovou studii okolí Bajkalu (Vizualizace: MMK)

„Sídliště Nové Kročehlavy s necelými 30 tisíci obyvateli a 10 tisíci panelovými byty představuje největší koncentraci panelových domů nejen v Kladně, ale i v rámci celého Středočeského kraje. Radnice připravuje plán postupné revitalizace sídliště a chce tak zajistit jednotný charakter území do budoucna. Hlavními tématy jsou celková kultivace veřejného prostoru, optimalizace dopravy a parkování, rekonstrukce povrchů i krajinářské úpravy. Podobně se plánuje obnova dalších sídlišť ve městě,“ uvedla mluvčí kladenského magistrátu Lucie Steinerová.

„Okolí Bajkalu je další částí města, kterou plánujeme oživit. Prostor sídliště si zaslouží důstojnou úpravu a především pro místní obyvatele chceme zajistit funkční a kultivovaný veřejný prostor. V rámci studie je v plánu navýšení počtu parkovacích míst, lepší organizace stání na odpady, řešení chodníků a pěších tras, obnova zpevněných povrchů, obnova vegetace a dosadba stromů i odstranění některých neperspektivních, doplnění keřů i trvalkových záhonů. V plánu je také reinstalace místních soch a plastik, to vše se snahou celkové kultivace této části sídliště, s respektem k potřebám místních obyvatel. Revitalizace bude probíhat po etapách a vybavení, jako lavičky, je možné doplňovat průběžně,“ řekl primátor Kladna Dan Jiránek. „Jako první chceme přes zimu začít s vegetačními úpravami a v příštím roce s výstavbou parkovacích míst poblíž výměníku TEPO,“ dodal Jiránek.

„Území se nachází v téměř centrální části sídliště Nové Kročehlavy, v okolí objektu občanské vybavenosti ´Bajkal´ a zahrnuje plochu přibližně pět hektarů mezi ulicemi Holandská, Dánská a Anglická. V bezprostředním okolí řešeného území jsou situovány tři mateřské školy, Dětský rehabilitační stacionář a poliklinika. Významný vliv na dění v lokalitě mají velké obchodní zóny v nedalekém okolí. Zelenou infrastrukturu v okolí zajištuje pouze parková plocha u Václavského náměstí, zvaná Václavák, a přilehlé větší vnitrobloky s vyšší mírou zeleně. Kvalitní vegetační plochy představují nepřístupné zahrady uzavřených areálů škol a školek. Z širšího hlediska je nejdostupnější přírodní lokalitou les Bažantnice. Z hlediska charakteru zástavby není sídliště Kročehlavy homogenním územím, domy v centrální části jsou cihlové, postavené v padesátých letech minulého století, na ně navazuje mladší zástavba panelových domů z let šedesátých až osmdesátých,“ prezentuje mluvčí Steinerová.

“Máme hotovu studii na Rozdělov-Sever, nyní je dokončen Bajkal a pracuje se na Okrsku 4. Samozřejmě město nikdy nemělo a nebude mít prostředky na opravu takto rozsáhlých bloků. Všechny studie budou sloužit jako podklady pro žádosti o dotace. V tuto chvíli víme, že nové dotační i programové období bude podporovat obnovu veřejných prostor. Ten, kdo bude v době vyhlášení dotací připravený, má šanci získat 70 procent nákladů a my připraveni budeme. Díky tomu máme šanci během příštího programového období koncepčně revitalizovat celá sídliště,” vysvětluje radní pro rozvoj Lukáš Hanes.

Odhadované náklady na revitalizaci Bajkalu se rámcově pohybují ve výši 45 milionů korun.

„Moc mě těší, že sídliště v Kladně se dostávají zase do popředí zájmu. Soustředíme se na ty části, které považujeme za nejsložitější, na ty, které potřebují rekonstrukci nejvíc. Místa, kde bydlí polovina Kladeňáků, si pozornost zaslouží. Daří se nám pracovat na projektech, při kterých jednak s obyvateli diskutujeme o podobě místa, kde žijí, zapojujeme kvalitní architekty se zkušenostmi a zároveň si tím otvíráme možnosti financování revitalizace různými dotacemi,“ dodává zastupitelka a předsedkyně výboru pro rozvoj, územní plánování a dopravu Anna Gamanová

„Objekt Bajkalu město nevlastní a vzhledem k jeho prodejní ceně pravděpodobně vlastnit nebude. Pomocí územního plánu a jeho změn, které právě probíhají, však reguluje maximální výšku stavby na čtyři patra a jedno ustoupené. Požaduje samozřejmě pro všechny jeho uživatele a obyvatele také parkování na pozemku objektu, pokud dojde k jakékoli přestavbě,“ doplnila Lucie Steinerová.

Cílem celé postupné revitalizace území je zlepšení jeho neutěšeného stavu. Architekti i radnice si plně uvědomují, že objekty původních ubytoven obývají lidé, kteří dokáží znepříjemnit život těm ostatním hlukem nebo vandalismem. Postupnou revitalizací se bude zlepšovat vzhled tohoto místa tak, aby došlo zčásti i k obměně obyvatel a ke zlepšení vztahu místních k prostředí.


Autor: (red)



  1. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  2. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  3. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  4. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  5. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude

  7. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  8. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  9. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  10. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  11. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  12. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  13. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  14. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  15. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  16. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  17. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  18. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2

  19. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  20. krimi

    Jízda v protisměru na dalnici D 6, policie hledá svědky, ohrozili ostatní řidiče, záchranáře policisty i hasiče