ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Advokátka Šípová na Kladensku rozváží potravinovou i nepotravinovou pomoc

Středa, 29. července 2020 08:00

Nadační fond humanitární pomoci zastoupený jeho zakladatelkou Adélou Šípovou zahájil distribuci potravinové i nepotravinové pomoci z potravinových bank. Výdej postupně proběhne v každé obci senátního obvodu Kladno. Bezplatná služba je určena zejména seniorům a matkám samoživitelkám ve finanční tísni.

Advokátka Šípová na Kladensku rozváží potravinovou i nepotravinovou pomoc (Foto: Archiv Adély Šípové)

Nově založený Nadační fond humanitární pomoci se sídlem v Dolanech poslouží primárně k distribuci jídla i nepotravinové pomoci potřebným. Iniciátorkou vzniku distribuční sítě na Kladensku je advokátka Adéla Šípová, která v kladenském obvodu na podzim kandiduje ve volbách do Senátu Parlamentu České republiky. Šípová v nadcházejících týdnech osobně zajistí distribuci pomoci do každé obce v senátním obvodu Kladno a v rámci svých časových možností potřebným poskytne též bezplatnou právní konzultaci.

„Cílem a smyslem Nadačního fondu humanitární pomoci na Kladensku je navázat na projekty a aktivity spojené s charitativními počiny, kterým dal vzniknout Martin Arden, evangelický farář a dnes zastupitel Magistrátu hlavního města Prahy. Tým dobrovolníků, který pod jeho vedením v roce 2017 začal rozdávat jídlo potřebným, se v uplynulých letech rozrostl a stejně tak roste pomoc, kterou dobrovolníci lidem v nouzi nabízejí – ať už jde o sbírky šatstva, hygienických potřeb, poradenství nebo pomoc seniorům či samoživitelkám,“ říká Adéla Šípová, povoláním obhájkyně a advokátka s kanceláří v Kladně, kde působí také v rámci bezplatné právní poradny. Tu původně v reakci na ekonomické a společenské dopady koronavirové pandemie zřídil Magistrát města Kladna, v současnosti na její činnost Šípová navazuje v nově zřízeném centru v ulici Generála Klapálka.

Jak už tomu bývá, začátky distribuce pomoci nebyly snadné. Provázely je počáteční rozpaky a ostych obyvatel. „Ale bariéra už byla odbourána,“ hlásí Adéla Šípová, která naposledy objížděla Kladensko s Jakubem Václavovičem. „Máme velkou radost, že si pomoc našla svůj cíl. V Horním Bezděkově nás uvítal starosta, ve Lhotě jsme našli skvělou pomocnici, která balíčky potřebným roznesla až domů, protože se někteří sami ven nedostanou. V Žilině jsme si popovídali s místními a v Kamenných Žehrovicích na nás už čekalo asi šest důchodců a jedna maminka,“ dodává Šípová.

„Mnozí se cítí být opuštěni a říkají mi, že jsem jediná, kdo se o jejich problémy zajímá. Ráda bych jim dodala trochu naděje v to, že se věci mohou pohnout k lepšímu. Na každém záleží. Objela jsem už dvanáct obcí a oslovila několik neziskových organizací a farních úřadů,“ říká Šípová, kterou další dva celodenní výjezdy po obcích na Kladensku čekají v nejbližších dnech.

Ve středu 29. července se s humanitární pomocí vydá do Libušína, Švermova, Pcher, Brandýska a Zákolan, v pátek 31. července naváže návštěvami v Kladně-Dubí, Stehelčevsi, Buštěhradě, Lidicích a Hřebči.

„Pomoc tam, kde je jí nejvíce potřeba, je především službou v té nejzákladnější lidské rovině. Zapojit se do ní může i široká veřejnost. Prvním, kdo našemu fondu přispěl finančním obnosem, byl pražský primátor Zdeněk Hřib, jenž věnoval devět tisíc korun získaných dražbou svého saka. Ne každý ale má možnost být takto štědrý. Přispět lze i malou částkou, a to konkrétně na účet 123-2069760277/0100. Vítáme i dobrovolníky a příznivce, kteří nám pomohou s věcmi praktickými a konkrétními aktivitami. Zapojte se s námi,“ vyzývá Šípová a dodává: „Pomáhat je přirozené. Vybrané prostředky budou použity na nákup věcí, které v potravinových bankách nejsou – nejčastěji kojeneckého mléka, plenek či hygienických potřeb.“

Distribuce potravinové i nepotravinové pomoci bude pokračovat i v nadcházejících týdnech. O návštěvách jednotlivých obcí bude Nadační fond humanitární pomoci vždy s předstihem informovat.

V případě dotazů můžete kontaktovat Adélu Šípovou a emailu adela.sipova@pirati.cz nebo na telefonním čísle 606 938 776.

Autor: (red)



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze