ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Školku v Divadelní ulici zdobí street art, zájem mají i další školy

Pondělí, 6. července 2020 08:00

Legální pouliční umění se čím dál častěji objevuje nejen v kladenských zákoutích. Po lokalitě před obchodním domem Central a výměníku TEPA přišla na řadu i mateřská škola v Divadelní ulici. Kresby s motivem kvetoucí přírody upoutají na první pohled. Zájem o tuto podobu street artové výzdoby už projevily i další školy, dá se proto předpokládat, že děl pouličních kladenských umělců bude ve městě přibývat.



První legální kroky směrem do ulic učinil stále oblíbenější street art s podporou města Kladna v loňském roce. „Cílem je povzbudit kladenskou výtvarnou scénu k aktivitám ve veřejném prostoru, zapojit místní umělce. Street art přináší barvy do našich ulic. Věříme, že estetika veřejného prostoru je důležitá pro atmosféru města, pro spokojenost jeho obyvatel. Pokud je něco hezkého, nemáte proč to poškozovat. Jsem rád, že se k myšlence přidaly i naše školky a školy,“ uvedl primátor Kladna Dan Jiránek.

Město oslovilo školská zařízení s nabídkou streetartové výzdoby jakékoliv části svého areálu loni. První škola, která zájem projevila, byla právě Mateřská škola Divadelní. Výjevy bujné vegetace maloval původem kladenský graffitový umělec Jiří ‚Rome‘ Nejedlý ve spolupráci s Jiřím Chovanem.

„S vedoucí učitelkou paní Dagmar Malou neustále vymýšlíme, jak prakticky i esteticky pozvednout objekt ,mateřinky‛, která je sice v klidné lokalitě, ale také blízko bývalé Poldovky. Ulice, ve které stojí, působí nenápadně až poněkud omšele. Když jsme dostali nabídku od města na streetartovou výzdobu, byla to pro nás jasná volba. Připojil bych se ke slovům pana primátora, že estetická úroveň prostředí, v němž trávíme spoustu času, dotváří atmosféru a nás samotné kultivuje, což platí i pro děti útlého věku,“ sdělil Jaroslav Feřtek, ředitel Základní školy a Mateřské školy Kladno, Vodárenská 2116, pod nějž „mateřinka“ v Divadelní ulici spadá. Zatím školka zaznamenává jen samé pozitivní ohlasy ze strany rodičů dětí, dalších návštěvníků školky, obyvatel sousedních domů i náhodných kolemjdoucích. „Samotné děti jsou výzdobou přímo nadšené. Proti takové tvorbě streetartrů snad nebude – na rozdíl od nesmyslně počmáraných fasád nových či opravených domů – nikdo nic namítat,“ dodal Jaroslav Feřtek.

Mezitím další školská zařízení projevila o graffity zájem, patří mezi ně Základní škola Montessori Kladno nebo družina ZŠ Velvarská. Dalším zájemcem je Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Kladno, Dubská, které by rádo hasičskou tématikou pomalovalo plot své budovy v Unhošťské ulici.

Řada maleb již zkrášlila dříve zanedbané či „šedé“ plochy ve městě. „V loňském roce jsme poskytli jako ‚graffitovou‘ plochu zeď na autobusovém nádraží, která je kultovním místem, kam se místní rádi po skoro dvacet let trvající odmlce legálně vrátili. Ve spolupráci s obchodním centrem Central vznikla výzdoba opěrné zdi u autobusové zastávky v ulici Petra Bezruče a sloupů na lávce u centra, na které se podílela známá americká umělkyně Emily Eldridge. Dílo nazvala ve volném překladu České snění: Pozorování světa. V rámci streetartové soutěže a workshopu ztvárnil vítězný motiv místní ‚graffiťák‘ Jan Černý na výměník TEPO v Litevské ulici,“ vypočítává dosavadní streetartové akce podpořené městem zastupitelka a předsedkyně výboru zastupitelstva pro rozvoj, dopravu a územní plánování Anna Gamanová.

Letos se koná 2. ročník městské streetartové soutěže. Do konce června zasílali účastníci návrh obrazu příjemného prostředí s fotorealistickými prvky minimálně přes jednu celou stěnu vybraného objektu. Tím bude letos další výměník TEPO mezi ulicemi Štěchovou a Průchovou. „Návrh s názvem ‚Y‘, který přišel do soutěže, nás překvapil svou energií a svěžestí, díky velké ploše a modernímu pojetí celé malby. Proto jsme se rozhodli ho uskutečnit. Doufáme, že bude pro veřejnost zajímavým překvapením, jeho podobu proto nechceme předem prozrazovat. Realizaci plánujeme na začátek září. Konkrétní datum dáme včas vědět,“ informovala Anna Gamanová. Partnerem 2. ročníku soutěže je Teplárna Kladno.

Školku v Divadelní ulici zdobí street art, zájem mají i další školy (Foto: KL)

Autor: (red)



  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově