ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

V Kročehlavech vznikne ze staré budovy nová školka

Středa, 24. června 2020 07:20

V Kladně začíná největší letošní investiční akce v oblasti školství. Jedná se o přestavbu staré budovy ve Vrchlického ulici zpět na mateřskou školu pro sedm desítek dětí. Po dokončení stavebních prací a kolaudaci, bude školka využívat i přilehlou zahradu. První děti by tři třídy mohly přivítat už příští rok v září.

V Kročehlavech vznikne ze staré budovy nová školka (Foto: MMK)

Projekt na novou mateřskou školu začal vznikat již v roce 2015, kdy byla v přípravě novela školského zákona, schválená o rok později. Ukládala obcím povinnost přijímat i dvouleté děti. „Později, v roce 2018, byla sice tato novela zrušena, ale zájem o mateřské školy ze strany rodičů dvouletých dětí je stále velký. Otevření nové mateřské školy umožní v nutných případech přijímání mladších dětí do předškolního vzdělávání na území města, a to i v průběhu školního roku,“ vysvětlil primátor Kladna Dan Jiránek s tím, že například při letošních zápisech byla podána přihláška pro 210 dětí mladších tří let a při současné kapacitě školek může město zatím uspokojit maximálně polovinu z nich. „Nová školka také ulehčí přetíženým zařízením, kde bude moci dojít ke snížení počtu dětí ve třídách. To umožní individuálnější přístup ke každému dítěti a zlepší podmínky bezpečnosti a ochrany zdraví,“ doplnil náměstek primátora Tomáš Kutil.

„Dvoupodlažní budova na sídlišti 9. května byla postavena na přelomu 50. a 60. let jako mateřská škola a sloužila tak do počátku 90. let. V suterénu měla i kryt civilní ochrany, který je stále zachovalý. Zrušení školky zapříčinil prudký pokles demografické křivky koncem 80. a začátkem 90. let. Později přízemí využívala dětská knihovna a v části suterénu fungovala vývařovna pro seniory. V patře pak před několika lety ukončila činnost kulečníková herna, která zde fungovala od 90. let. Již několik let je budova opuštěná,“ uvedla mluvčí kladenského magistrátu Lucie Steinerová.

K objektu patří oplocený pozemek, který býval zahradou původní mateřské školy. Herní prvky v části zahrady sloužily doposud jako veřejné dětské hřiště. „Se začátkem stavebních prací musíme hřiště z pochopitelných bezpečnostních důvodů uzavřít. V budoucnu už zahrada, upravená v duchu komunitních zahrad, nebude široké veřejnosti přístupná a vrátí se k původnímu účelu, tedy si na ní budou znovu hrát děti z mateřské školy,“ upozornil primátor Jiránek.

„Stavební úpravy s rozpočtem zhruba 30 milionů korun začnou v nejbližších týdnech. Zahrnují návrat k původnímu dispozičnímu řešení prostor dle potřeb školky, tedy i bourací práce, dále zateplení objektu a novou fasádu, střechu i oplocení, vyspravení venkovního schodiště i chodníků, úpravy zahrady a vstupu do objektu a také zajištění bezbariérovosti budovy pro osoby s omezenou možností pohybu i maminky s kočárky,“ vysvětlila mluvčí Steinerová.

„Největším konstrukčním zásahem bude vestavba elektrického výtahu, kvůli kterému bude nutné vybourat v železobetonové stropní desce dvoumetrový otvor. Výtah obslouží osobní dopravu i dopravu surovin a zásobování kuchyně,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Kutil a dodal: „Provozům jídelny, kuchyně a skladu bude věnován suterén. V přízemí školky bude hlavní vstup do objektu s kanceláří vedení, třemi šatnami i jedním oddělením s kapacitou 24 dětí. V patře pak budou další dvě oddělení se zázemím pro celkem 48 dětí a konzultační místnost pro pedagogy.“

Výtvarné řešení fasády školky bude respektovat původní dobovou střídmou barevnost. Jedinými nově navrženými výtvarnými prvky jsou pro děti vesele barevné obdélníky mezi okny na severní a jižní straně budovy. Nová školka by měla být dokončena v červnu příštího roku.

Autor: (red)



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze