ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

LEGO podporuje děti a rodiny, které zasáhla koronavirová krize

Úterý, 16. června 2020 07:10

V době, kdy je celá planeta zasažena situací způsobenou onemocněním COVID-19, dánský výrobce hraček prostřednictvím své nadace LEGO Foundation posílá mimořádnou finanční i produktovou podporu dětem po celém světě. Její část míří i na Kladensko, kde je jedna z pěti továren společnosti LEGO. I tato podpora je v souladu s hlavním motem nadace „Learning through play“, tedy učení se prostřednictvím hry.

LEGO podporuje děti a rodiny, které zasáhla koronavirová krize (Ilustrační foto: LEGO)

Dlouhodobá partnerství pomáhají

Finanční částka více než 8,2 milionu korun a přes 4 500 stavebnic LEGO® putuje prostřednictví partnerských organizací k tisícům dětí v Česku. Přímo v kladenském regionu je to zejména pobočka organizace Člověk v tísni, která patří k dlouhodobým partnerům společnosti LEGO, mezi dalšími je například organizace Centrum LOCIKA, která pomáhá dětem a rodinám v situacích spojených s domácím násilím.

„Společnost LEGO dlouhodobě podporuje a pomáhá v komunitách, kde žijí a pracují naši zaměstnanci. Proto jsem velice ráda, že i v téhle nesnadné době zamířila podpora do kladenského regionu a dalších míst České republiky,“ říká generální ředitelka kladenské továrny LEGO Janet Kroes a doplňuje: „Díky spolupráci s neziskovými organizacemi jsme v těchto náročných dnech mohli pomoci rodinám, které se ocitly v tíživé situaci, a dokázali jsme dostat konkrétní pomoc tam, kde byla potřeba. Jsem si jistá, že princip učení se prostřednictvím hry byl v uplynulých týdnech využíván v mnoha rodinách po celém světě a pomohl dětem a rodičům najít cestu jak v domácím učení, tak i ve společném trávení volného času.“

Podpora míří ke konkrétním dětem a rodinám

Finanční podpora je rozdělena mezi konkrétní projekty jednotlivých organizací a reaguje na situaci způsobenou COVID-19.

Prostředky ve výši 3,5 milionů korun rozdělí organizace Člověk v tísni na tři stejně velké části. První z nich použije na nákup 115 notebooků, které zapůjčí dětem od šesti do 18 let, kterým doma chybí technika potřebná k distančnímu vyučování. Jde o děti, které pracovníci organizace dlouhodobě doučují nebo s nimi spolupracují v rámci kariérního poradenství. Pro dalších více než 200 dětí budou peníze využity na zajištění mimoškolních aktivit. Děti budou moci také vyrazit na dětské tábory či školy v přírodě. Těm nejohroženějším dětem pomohou zajistit pravidelné obědy. Třetím způsobem, jak budou prostředky společnosti LEGO využity, je zajištění a distribuci potravinové pomoci na Kladensku a Berounsku.

„Peníze od firmy LEGO jsou pro nás velkou pomocí. Umožní nám rozvíjet online doučování, které se v době koronavirové krize ukazuje jako účinný nástroj při zacelování mezer, které u některých dětí během distanční výuky vznikly. Zároveň je skvělé, že peníze můžeme využít i na mimo školní aktivity, které by si jinak rodiny nemohly dovolit. Potravinová pomoc pomůže nejen řešit momentální krizi mnoha lidí a rodin, ale naší ambicí je pomoci řešit problémy těchto lidí komplexně a dlouhodobě. Proto je na distribuci balíčků navázána spolupráce s našimi sociálními pracovníky, kteří s rodinami hledají způsoby, jak jejich existenční problémy řešit,“ vysvětluje Kateřina Hůlová, ředitelka středočeské pobočky organizace Člověk v tísni. „Společnost LEGO patří mezi naše dlouhodobé partnery. Spolupráce s ní si velmi vážíme, jednak pro samotnou ochotu pomáhat potřebným, ale také proto, že nám umožňuje darované prostředky používat přesně tam, kde jsou momentálně nejvíce potřeba,“ dodává Hůlová.

Nezisková organizace Centrum LOCIKA může díky podpoře nadace LEGO Foundation pokračovat v pomoci dětem, v jejichž rodinách dochází nebo docházelo k domácímu násilí.

„V polovině března jsme se v Centru LOCIKA ocitli v situaci, kterou jsme neznali, a kdy jsme museli rychle zareagovat a změnit naše fungování i způsob práce. Děti z rodin, kde dochází k násilí, zůstaly doma, vystavené sociální izolaci, bez odborné podpory a možnosti oddechnout si ve škole, s kamarády, či na kroužcích. Vzrůstalo také riziko eskalace násilí v rodinách, kde by se za normálních okolností neprojevilo. Proto jsme sestavili projekt KOMPLEXNÍ DISTANČNÍ POMOCI a začali jsme poskytovat systematickou podporu rodičům i dětem tak, aby situaci dobře zvládli a násilí v rodinách se nestupňovalo,“ popisuje Petra Wünschová, ředitelka Centra LOCIKA a dodává „Podpora probíhala formou intenzivních online či telefonických konzultací, monitoringu, ale i formou vydávání osvětových informací, co, jak a kdy dělat, a jak na děti v období zvýšené zátěže reagovat. Společnost LEGO se v této obtížné situaci ukázala být důležitým partnerem, který tento náš projekt velmi flexibilně a významně podpořil a navíc rodinám v péči dodal i stavebnice LEGO, což byla taková “krabička kreativní záchrany”. V současné době distanční pomoc spolu s našimi klienty vyhodnocujeme, prozatím máme skvělé ohlasy. A rozzářené oči dětí, které si domu odnáší nové stavebnice LEGO, jen tak nezapomeneme.“

Autor: Markéta Vaňková



  1. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  3. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  4. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  5. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  6. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  7. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  8. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  9. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  10. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  11. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  12. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  13. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  14. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  15. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  18. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  19. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  20. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni