Teplárna Kladno Dalibor Janda v Kladně Nábor k policii Kladno
ČSAD KLADNO
  • Škola E. Beneš Kladno
  • SAMK
  • Práce ve Slaném

Blanšírováním proti virům na povrchu zeleniny

Neděle, 12. dubna 2020 10:00

Většina lidí se aktivně zajímá, jak se co nejlépe bránit proti nákaze novým typem koronaviru. Nebezpečí číhá prakticky všude. Takže nepochybně i na povrchu koupené zeleniny. Jedním ze způsobů, jak zeleninu dekontaminovat, je blanšírování. V článku najdete tip, jak na to.

Blanšírováním proti virům na povrchu zeleniny (Foto: KL)

Podle světové zdravotnické organizace se považuje teplota minimálně 70 stupňů Celsia jako bezpečná pro ničení nových koronavirů, ale také většiny bakterií, a odstraní také pesticidy z povrchu zeleniny, případně ovoce.

Blanšírování je ověřená metoda, která je dostupná v každé domácnosti. A nejde pouze o dekontaminaci zeleniny z obchodů, ale také bylinek, které si můžete koupit či nasbírat v přírodě.

Princip blanšírování je prostý a snadno proveditelný. Zeleninu je třeba rozdělit na menší kousky a vložit na krátkou dobu (1-3 minuty) do vroucí vody. Není nutné přidávat ani sůl. Během tohoto procesu dochází k denaturaci bílkovin v zelenině, a tím se samozřejmě ničí i proteiny na virech a bakteriích a také se odstraňují pesticidy z povrchů.

Základem je mít velký objem vařící vody, aby se zelenina velmi rychle prohřála. Je to obvykle 100 g zeleniny rozdělené na menší kousky na 1 litr vody. Var by měl být alespoň 1 minutu. Indikace pro vyjmutí je začínající barvení vody.

Zcela nezbytné při blanšírován blanšírování je prudké ochlazení zeleniny ihned po vaření.  Toho dosáhnete tak, že z vařící vody zeleninu vyjmete a ponoříte ji do ledové vody s kostkami ledu. Objem by měl být větší než voda na vaření, aby se zelenina prudce ochladila. Tento postup pak zajistí křehkost i barevnost zeleniny. Bez tohoto kroku zelenina změkne.

Blanšírování je skvělý postup nejen pro okamžitou spotřebu, ale i pro krátkodobé uchování zeleniny v chladničce nebo její zamrazení.

Blanšírovat můžete řadu zelenin i některá ovoce. Například brokolici, hrášek, mrkev, květák, ale i listovou zeleninu, jako je kapusta, špenát a listový salát.

Autor: (kh)