ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Děti se mohou stát dokumentaristy z domova, projekt z dílny Paměti národa

Neděle, 29. března 2020 10:00

Starší lidé a děti jsou teď, v době nečekané karantény, ve zvláštní situaci. Žáci a studenti jsou místo školy doma a často hledají, čemu se věnovat, senioři si zase v nedobrovolné izolaci mohou připadat neužiteční a odsouzení do role čekatelů na případnou pomoc. Projekt Paměti národa „Dokumentaristou z domova“ přináší oběma skupinám smysluplnou činnost.

Děti se mohou stát dokumentaristy z domova, projekt z dílny Paměti národa (Ilustrační foto: Post Bellum)

Děti v rámci školního projektu nahrají příběh pamětníka – buď na dálku po telefonu, nebo vyzpovídají třeba své rodiče či prarodiče, kteří žijí s nimi doma. Během projektu se mladí dokumentaristé naučí řadu nových dovedností a senior, který vypráví svůj příběh, jim poskytne cenné informace a zároveň má pocit užitečnosti.

 „Skrze vyprávění životního příběhu se mohou děti s rodiči a prarodiči dostat blíž k sobě, jít v rámci vztahů hlouběji. Je to příležitost se na chvíli zastavit, protože na takový rozhovor normálně nebývá čas. A propojování nejstarší a nejmladší generace prostřednictvím vyprávění velmi dobře funguje. Pozorujeme to už osm let u našeho velkého vzdělávacího projektu Příběhy našich sousedů,“ říká Magdalena Benešová, která vede vzdělávání v Post Bellum.

Projekt „Dokumentaristou z domova“ má tři verze, rozdělené podle věku dětí – pro první a pro druhý stupeň i pro střední školy. Na webu projektu https://vypravej.pametnaroda.cz stačí kliknout na sekci „Dokumentaristou z domova“, kterou připravil vzdělávací tým Post Bellum přímo pro týdny, kdy jsou školy kvůli opatřením proti šíření koronaviru zavřené. 

Učitelé se na webu dozvědí, co vše žákům může projekt přinést, a pro děti jsou na webu k dispozici podrobné návody, které je krok po kroku provedou přípravou na rozhovor i natáčením. Přehledně se dozvědí, jak se vede rozhovor, jak se na něj mají připravit, na co se pamětníka ptát nebo jak příběh vyprávět. Ale dostanou rady i k tomu, jakou techniku si pořídit nebo jak natáčet rozhovor na kameru, apod. Neméně pozornosti je věnováno tvorbě výstupu – děti tvoří krátké video-medailonky, prezentace a podobně. Dětem poskytneme také individuální konzultace formou online webináře.  Autoři nejzajímavěji zpracovaných medailonků budou mít možnost uslyšet svou práci na vlnách Českého rozhlasu v rámci pořadu Příběhy 20. století.

Video-pozvánky k programu „Dokumentaristou z domova“ bude Paměť národa zveřejňovat zhruba každé dva dny na Facebookové stránce Paměť národa Vzdělávání, informace budou také na FB Paměti národa a webu Post Bellum. Kdo nechce čekat, může projektem projít zrychleně přímo na výukovém webu Vyprávěj příběhy.

Kromě toho, že děti a dospívající mohou s podporou projektu „Dokumentaristou z domova“ natočit své babičky, dědy nebo rodiče, může tým Paměti národa propojit děti i s pamětníky, jejichž vzpomínky už zaznamenali profesionální dokumentaristé pro www.pametnaroda.cz. Právě začalo fungovat Centrum pomoci Paměti národa, v němž lidé z Post Bellum pomáhají seniorům, kteří jsou v těchto dnech a týdnech nejvíce ohroženi. „Voláme těm, k nimž máme nejblíže – pamětníkům, kteří nám vyprávěli svůj příběh. Ptáme se jich, jak se mají a zda něco nepotřebují. Kromě dobrovolnické pomoci třeba s nákupem se také snažíme pamětníky vtáhnout do práce s dětmi. Žákům a studentům mohou po telefonu či Skypu vyprávět, co během života zažili. Budou aktivní a třeba i cítit méně starostí kvůli současné situaci,“ popisuje propojení aktivit Mikuláš Kroupa, ředitel neziskové organizace Post Bellum. První desítky pamětníků už na výzvu zareagovali a jsou připraveni své příběhy dětem po telefonu vyprávět.

Děti se mohou stát dokumentaristy z domova, projekt z dílny Paměti národa (Ilustrační foto: Post Bellum)

Autor: Michaela Szkála



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze