ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

V Libušíně měl být s bitvou Amen, nadšenci se postarali o její pokračování

Čtvrtek, 5. března 2020 07:40

V údolí pod bývalým hradištěm kněžny Libuše se v loňském roce uskutečnil údajně poslední osmadvacátý ročník největšího středověkého festivalu. S tím se ovšem nesmířil majitel jezdecké stáje Tvrz Libušín Josef František Král a rozhodl se v tradici pokračovat. Dal dohromady kolektiv nadšenců a slibuje, že letošní bitva bude mít zcela jiné parametry, a to co do rozsahu i kvality.

V Libušíně měl být s bitvou Amen, nadšenci se postarali o její pokračování (Ilustrační foto: KL)

Bitva Libušín je největší festival středověku v České republice, kterého se účastní více jak 2000 účinkujících z mnoha skupin historického šermu a zájmových spolků živé historie z České republiky i zahraničí. Na území přemyslovského hradiště v místě působení kněžny Libuše se pravidelně každý rok několik tisíc diváků mohlo seznámit s kulturou, životním stylem i dobovými zvyklostmi historického období od 10. století po přelom 15. a 16.

„Bitva Libušín bude i letos. Uskuteční se na tradičním místě, které lidé dobře znají. Oproti minulým ročníkům jsme letos program rozšířili. Pro diváky bude dvoudenní. Začínáme v pátek 24. dubna odpoledne velkým příchodem armády těžkooděnců a pěchoty, který předznamená hlavní příběh sobotní bitvy. V průvodu nebudou chybět ani koně, kterých chceme letos v bitvě ukázat co nejvíc. Spolupořadatelem pátečního doprovodného programu je město Kladno a zúčastní se ho i primátor města Dan Jiránek. V sobotu pak budou probíhat v Libušíně bitvy, ale také další velice pestrý doprovodný program, který zaujme celou rodinu,“ prozradil redakci Listů Josef František Král.

V roli hlavního pořadatele se letos poprvé objeví Jezdecký oddíl Tvrz Libušín. Poté, co minulý rok předchozí organizátoři oznámili, že bitva pravděpodobně končí, začali se na Josefa Františka Krále obracet zájemci, kteří chtěli bitvu na tradičním místě ve své podobě zachovat.

„Z jejich iniciativy jsme se rozhodli tento náročný úkol přijmout a organizace se v nelehké situaci chopit. Aby se bitva mohla letos opět konat, museli jsme vybudovat téměř 20 tisíc metrů čtverečních nových parkovacích ploch pro diváky, ale také změnit podobu tábora. Je až neuvěřitelné, kolik dobrovolníků se samo od sebe přihlásilo a nabídlo pomocnou ruku. S jejich nemalým přispěním tak vznikl projekt revitalizace předsunutých teras původního přemyslovského hradiště z 10. století přímo ve svazích kopce, pod nímž se bitva koná letos po devětadvacáté. Díky vstřícnosti obce Libušín, Farnosti Rozdělov a Svazu ochránců přírody tak vznikl projekt, který původní Bitvu Libušín svou velikostí několikanásobně přesahuje,“ popisuje Král.

Novinkou letošní Bitvy Libušín je také její rozšířený program. Divák může vidět velice atraktivní mezinárodní HMB turnaj, ve kterém budou zápasit na plný kontakt těžkooděnci v plné zbroji. K vidění budou duely, ale i napínavé skupinové souboje pět proti pěti. „To hlavní, na co bych chtěl diváky upozornit, je doba trvání programu. Bitvou samotnou to nekončí. Po jejím ukončení bude program pokračovat hned několika koncerty historických skupin a dalšími zajímavými šermířskými představeními. Opravdu nabitý večerní program pak zakončí mohutná fire show, která v Libušíně ještě nikdy nebyla. Nově bude postaven veliký historický stan, ze kterého diváci budou moci bitvu, ale i večerní doprovodný program sledovat. V něm připravíme místa k sezení i s obsluhou z naší středověké krčmy, takže náš festival si bude možné užívat opravdu všemi smysly,“ uzavřel František Král. 

A novinek bude ještě mnohem více. V letošním ročníku se příběhově objeví nejen přemyslovské počátky naší státnosti s kněžnou Libuší, ale také významný středočeský rod Kladenských z Kladna, který stál u založení města Kladna. U příležitosti letošního výročí 150. let od povýšení Kladna na město si tak připomeneme jeho historii z dob, kdy Kladno ještě bylo osadou.

Další novinkou, která na příchozí bude čekat je množství bitev. Devětadvacátý ročník nabídne hned čtyři. Diváci se tedy mohou těšit na bitvu ranně středověkou, vrcholně středověkou a pozdně středověkou. Všechny budou dle scénáře a nabídnout mnoho pyrotechnických efektů i nebezpečných kaskadérských výkonů, které běžné k vidění nejsou. Žhavou novinkou bude v bitvách také účast koní a to v nepřehlédnutelném počtu, které předvedou napínavé jezdecké souboje, ale i manévry v zápřeži s historickými vozy, které nikdy v Libušíně ještě k vidění nebyly. Je tedy na co se těšit.

Autor: (mv)



  1. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  2. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  3. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  4. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  5. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude

  6. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  7. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  8. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  9. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  10. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  11. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  12. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  13. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  14. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  15. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  16. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  17. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2

  18. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  19. krimi

    Jízda v protisměru na dalnici D 6, policie hledá svědky, ohrozili ostatní řidiče, záchranáře policisty i hasiče

  20. zprávy

    V Ledcích využijí prostředky od kraje na obecní úřad, Pchery dostanou téměř dva miliony