ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Modernizace trati může měnit tvář Kladna

Čtvrtek, 27. února 2020 07:20

Dnes jsou to jen zarostlé náletové plochy. Modernizace trati by ale mohla změnit dosud nevyužívané a mnohdy zanedbané rozvojové plochy podél železnice. Naproti stávajícímu hlavní nádraží Kladno, může v budoucnu vyrůst nová moderní bytová čtvrť. Do konce roku bude hotová jedna z rozvojových studií.

Modernizace trati může měnit tvář Kladna (Foto: MMK)

Za zhruba osm let by měla vést z Kladna na ruzyňské letiště zmodernizovaná železniční trať s rychlostním vlakovým spojením. Ještě předtím, za čtyři roky, měla být zmodernizována trať přes Kladno. Realizace projektu začne na jaře roku 2022 přidruženými investicemi, například výstavbou kruhového objezdu u zimního stadionu. Mezi související investice patří také chystané pěší a cyklistické propojení- drážní stezka mezi nádražím Kladno, Sletištěm a Ostrovcem. Území podél dráhy ve městě, která dnes leží ladem, tak nyní čeká příležitost pro nový rozvoj.

„Kladno je historicky městem železnice, která vždy přinesla rozvojový impuls. V minulosti samozřejmě v souvislosti s uhlím a ocelí, tedy s dopravou materiálu do hutí a vyrubaným uhlím za odběrateli. Silným podnětem pro nový rozvoj nyní může být i připravovaná modernizace a zdvojkolejnění trati Kladno – Praha. Úplně jiný rozměr tak získá například dnes relativně prázdné a zanedbané území mezi ulicemi Wolkerova a Jutská a kolejemi železničního nádraží,“ upozorňuje předsedkyně výboru pro rozvoj Anna Gamanová.

Jižní periferie města mezi lesem ‚pod Kožovou horou‘ a železnicí by se tak podle ní mohla přeměnit v novou čtvrť. „Protože jde o soukromé pozemky a je vysoce pravděpodobné, že se tu do budoucna stavět bude, nechali jsme na rozvojové území zpracovat studii. Hotova by měla být do konce tohoto roku a během procesu je samozřejmě budeme diskutovat s vlastníky,“ konstatoval kladenský radní pro rozvoj Lukáš Hanes. Studie je plánem pro budoucí rozvoj těchto lokalit. „Chceme tam mít určitou míru kontroly, možnost koncepčně ovlivňovat ve spolupráci s vlastníky pozemků růst zástavby na těchto pozemcích, i když už nejsou v majetku města. Studie řeší vhodnou dopravní obslužnost, tedy trasování silnic, chodníků i cyklostezek, návaznost nové zástavby na okolí atd. Prověří, kolik se do prostoru ideálně může vejít obyvatel, zda bude potřeba vyžadovat po investorech výstavbu veřejné infrastruktury typu škol a školek s jakou kapacitou a podobně,“ vysvětlil radní Hanes.

Díky modernizaci se prostor za kolejemi směrem ke Kožově hoře propojí podchodem přes nádraží pod kolejemi se sídlištěm Kročehlavy. „Vyjednáváme s investorem modernizace, státním podnikem Správa železnic, aby byl podchod široký, dobře osvětlený, bezbariérový a především bez zákoutí a ostrých rohů tak, aby byl dobře přehledný a bezpečný. Obyvatelé Kročehlav se tak zároveň dostanou snáze do příměstského lesa pod drahou pěšky i na kole,“ připomněl Hanes.

Město zapojilo i studenty

Rozvojové území za hlavním vlakovým nádražím zároveň řeší studenti pražské Fakulty architektury ČVUT z atelieru Jiřího Klokočky. „Navrhnou nám urbanistické koncepty rozvoje tohoto území s velkým rozvojovým potenciálem. Moc se těšíme na jejich návrhy, inspiraci a energii. Během semestru se podíváme, jak jim to jde, a na konci uspořádáme výstavu. Aktivita vysokoškoláků jde samozřejmě ruku v ruce s regulérní profesionální studií a rychle postupujícím projektem na modernizaci dráhy,“ uvedla předsedkyně výboru pro rozvoj.

Podobné území, které může dostat nový rozvojový impuls, se nachází i před nádražím, mezi ulicemi Milady Horákové a Americkou, kde už je územní studie zpracována. Město si v minulosti nechalo také zpracovat regulační plán také pro lokalitu Štechova, území za sportovišti u nádraží Kladno-město. I toto území se s rozmachem a zlepšením železničního spojení může stát velice zajímavou lokalitou pro výstavbu. Prvních změn se již letos dočkají místní obyvatelé v rámci chystané revitalizace. V letošním roce bude opravena komunikace a chodníky, postupně se uskuteční výstavba parkoviště, hřišť pro děti i dospělé a parkové a vegetační úpravy.

Na vlakové nádraží i na Sletiště bezpečně pěšky nebo kole

Kladno s čistým ovzduším si žádá podporu bezmotorové dopravy. Proto se představitelé Kladna intenzivně zasazují o vznik drážní cesty pro cyklisty i pěší právě v rámci projektu moderní železnice do Prahy. „Když ji neprosadíme nyní, kdy se modernizuje trať, už by tato cyklotrasa pravděpodobně už nikdy nevznikla. Proto vedeme jednání se státem i obcemi na trase. Po drážní stezce by mohl Kladeňák podél železnice dojet až do metropole, ale také lépe po městě. Zároveň by stezka měla zlepšit pěší trasy ke Sletišti a také k nádraží Kladno. Dnes chodí řada lidí nelegálně od Kročehlav mezi zimním stadionem a Sletištěm. Nová stezka povede chodce a cyklisty přes lávku nad budoucím podjezdem přes ulici Jateční podél železnice až k bezbariérovému podchodu na Sletiště. Chceme využít termínu stavby železnice a stihnout postavit novou cestu i dále podél kolejí až k ulici Antonína Suchého na Ostrovci. Trasa by kromě bezpečnosti mohla přinést také nečekané nové výhledy na město,“ informovala Anna Gamanová s tím, že do konce března bude dokončena studie pro městskou část stezky podél trati. Samostatná studie pak řeší návaznost Kladno- Praha, pro kterou se aktuálně rovněž připravuje ve spolupráci s obcemi na trase a Správou železnic studie.

O novinkách z projektu Modernizace trati Kladno – Praha a souvisejících projektech mohou zájemci přijít diskutovat s představiteli Správy železnic i města na setkání ve čtvrtek 23. dubna od 17.30 hod. do sálu K1 budovy ČVUT (bývalá kasárna) v ulici Sportovců.

Autor: Steinerová Lucie



  1. krimi

    Strážníci v Kladně nalezly ukradené auto z Prahy. policie ČR hledá svědky

  2. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  3. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  4. kultura

    Kladenský Majáles studentská oslava jara vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  5. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  6. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  7. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  8. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  9. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  10. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  11. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  12. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  13. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  14. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  15. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  16. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  17. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  18. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  19. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  20. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd