Central Kladno SMP Divadlo Lampion Lucie Bílá v Kladně Základní umělecká škola Základní umělecká škola Legenda Cafe bar Est. 2014 Badmintonové centrum v Kladně Nábor k policii Kladno
Tepo Volejbal Kladno Kanonýři Kladno ČSAD KLADNO Jaroš
  • SAMK
  • Divadlo Lampion
  • Labyrint

Blíží se další ročník soutěže Regionální potravina, pro zájemce je připraven bezplatný seminář

Čtvrtek, 20. února 2020 07:00

Producenti potravin v jednotlivých krajích se budou moci opět ucházet o značku Regionální potravina. Blíží se totiž jedenáctý ročník stejnojmenné prestižní soutěže. Aby byli zájemci na klání o ocenění, které propůjčuje vybraným potravinám značku kvality, výjimečnosti a původu surovin, co nejlépe připraveni, pořádá pro ně Státní zemědělský intervenční fond spolu s Ministerstvem zemědělství a dozorovými orgány bezplatné semináře „Jak správně značit potraviny?“.

Blíží se další ročník soutěže Regionální potravina, pro zájemce je připraven bezplatný seminář

Cílem těchto seminářů, na kterých vystoupí zástupci Státního zemědělského intervenčního fondu, Ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy, je předat výrobcům nejen informace k účasti v soutěži, ale také seznámit je s novými legislativními úpravami v potravinářství. Dozorové orgány dále vysvětlí, jaké jsou největší problémy s označováním výrobků a předvedou i praktické příklady. S přednášejícími bude možné konzultovat také konkrétní případy značení jednotlivých výrobků. První seminář se koná 5. března v Plzni, poslední 16. dubna v Olomouci. Zájemci se mohou přihlásit ZDE:

Pokud jste malý nebo střední producent potravin a umíte z místních surovin vyrobit kvalitní výrobek, pak se určitě do soutěže Regionální potravina přihlaste. Ve 13 krajích České republiky bude porota vybírat vítěze v každé z devíti kategorií. Produkty, které se utkají o ocenění, musí být v daném kraji vyrobeny, a to z místních surovin. Jejich podíl je stanoven nejméně na 70 procent; hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Značka se udílí na čtyři roky a v současné době ji má 413 výrobků od 317 výrobců. Regionální potravina je projekt Ministerstva zemědělství; SZIF značku administruje.

Proč usilovat o značku Regionální potravina? Přispívá k propagaci výrobku a jeho důvěryhodnosti v očích spotřebitelů. Soutěž je doprovázena informační kampaní, která má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich nákupu v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina také další podporu, například prezentaci v propagačních materiálech, účast na výstavě Země živitelka či dalších veletrzích, ochutnávkách na různých akcích v krajích a podobně. Zároveň je doprovázeno komunikací v tisku, sociálních sítích, televizi a rádiích.

Více informací je k dispozici na stránkách Regionální potravina ZDE:

Autor: Lenka Rezková