ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Středočeský kraj požádá o ministerské dotace na projekty prevence kriminality

Sobota, 15. února 2020 10:00

Středočeští radní schválili program prevence kriminality na rok 2020. Obsahuje tři konkrétní projekty, na jejichž uskutečnění bude kraj žádat o finanční prostředky z Dotačního programu prevence kriminality na místní úrovni na rok 2020.

Budova Středočeského kraje v Praze

„Celkem půjde o 710 tisíc korun, a to hned na tři programy vedoucí ke snížení kriminality v kraji a zvýšení pocitu bezpečí jeho občanů,“ uvedl radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk.

Celkový rozpočet projektů, jak dále radní Robert Bezděk upřesnil, představuje 855 milionů korun a povinná účast Středočeského kraje činí 145 tisíc korun.

První projekt je zaměřen na prevenci kybernetické kriminality a nese název Preventivně informační videospoty „Nové trendy v kyberkriminalitě 2020“. Je součástí komplexního projektu Kraje pro bezpečný internet, který se realizuje pod záštitou Asociace krajů České republiky. Jeho hlavním cílem je zvýšit informovanost o rizicích internetu a možnostech prevence. Následně by se pak měla snižovat míra a závažnost kybernetické kriminality a elektronického násilí. Středočeský kraj se do projektu již v předchozích čtyř letech. V letošním roce bude navazovat na projekt z roku 2019, kdy se věnoval typickým příkladům kyberkriminality. „V roce 2020 budou však v oblasti kyberkriminality detailně rozpracována témata nových trendů. Bude vytvořeno 10 krátkých videospotů (každý 3-5 minut), které budou zaměřeny na nejnovější způsoby páchání trestné činnosti prostřednictvím on-line komunikace, informačních a komunikačních technologií. Tato videa upozorní širokou veřejnost na případy negativních jevů a kriminality, se kterými se mohou setkat,“ přiblížil podobu videospotů radní Bezděk.

V letošním roce se také Středočeský kraj rozhodl pokračovat v aktivitách zaměřených na snížení míry recidivy, a to prostřednictvím projektu „Resocializace recidivistů na území Středočeského kraje 2020“. Je to program zajišťující kontinuální pomoc osobám před, při a po výstupu z vězení se zaměřením na řešení zadluženosti, přípravou na vstup na trh práce včetně předjednání zaměstnání po propuštění a podporou sociální stabilizace v rámci zvládnutí prvních kroků na svobodě. „Nově bude program také určen osobám vykonávajícím alternativní trest a dalším osobám s trestní minulostí, především se záznamem v Rejstříku trestů,“ upřesnil radní Bezděk.

A třetím projektem je „Podpora systému koordinace prevence kriminality na území Středočeského kraje“. Má přispět ke zvýšení odborné znalosti osob, které se podílejí na realizaci aktivit v oblasti prevence kriminality ve Středočeském kraji. „Přestože kriminalita na území Středočeského kraje, obdobně jako v celé České republice, již několik let klesá, či mírně stagnuje, je nutné systematicky, dlouhodobě, komplexně a odborně realizovat aktivity z oblasti prevence kriminality směřující ke snižování kriminality na území kraje, a to mohou pouze odborně vzdělané osoby,“ domnívá se Bezděk. Středočeský kraj proto zrealizuje dvoudenní odborný vzdělávací seminář na různá aktuální bezpečnostní témata (například kyberkriminalita, trestná činnost páchaná na seniorech, kriminalita dětí a mladistvých a podobně) pro koordinátory prevence kriminality na místní úrovni (především z 26 ORP), členy krajské pracovní skupiny prevence kriminality, členy pracovních skupin prevence kriminality měst a obcí a tak dále.

Autor: Helena Frintová



  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy