ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Mise stromy: Kladno vyčlenilo na obnovu vegetace pět milionů korun navíc

Úterý, 4. února 2020 07:20

Kladno má přibližně tři sta hektarů vegetačních ploch, o něž pečuje. Patří mu parky, rozsáhlé plochy vegetace na sídlištích, uliční stromořadí a další menší plochy zeleně. Pro stabilitu vegetace ve městě je klíčová průběžná obnova. O současném stavu podala zprávu zastupitelka Anna Gamanová.

Foto: KL

„Pro dlouhodobou stabilitu vegetace ve městě je klíčová její průběžná obnova. Kácení ve městě probíhá nuceně například v případě oprav podzemních sítí tam, kde stromy přímo kolidují se sítí či jejím ochranným pásmem, a také tam, kde se staví. Město kácí rovněž stromy přestárlé či nebezpečné,“ uvedla Gamanová.

Není to ale jen město, kdo stromy kácí. Dělají to také soukromníci, kteří ale mají uloženou povinnost takzvané náhradní výsadby, takže stromy, které padnou za oběť novým domům nebo při rekonstrukci sítí, musí být nahrazeny. Také povýsadbová péče jde v tomto případě za investorem.

Město sází nové stromy podle různých projektů v areálech škol, ve stromořadích, v parcích, na sídlištích. Málokdy se relativně malé obnosy potřebné pro výsadby přehoupnou do investic, sází se spíš v rámci běžné údržby.

„Na Kladně je tak řada ploch, kde převažují stejnověké stromy, které nejsou v dobrém stavu anebo kolidují se sítěmi anebo stojí těsně u oken domů. Stromů nám z těchto důvodů v krátkém čase může poměrně dost z města zmizet,“ vysvětluje Gamanová a podotýká: „Na druhé straně pak máme ve vlastnictví řadu sadů, které zarůstají neřízeně křovinami a původní hodnotné ovocné stromy neprosperují a sad postupně mizí.“

Kladno dlouhodobě patří mezi oblasti ohrožené suchem, v posledních letech kriticky. Stromy přitom poskytují vcelku levnou cestu, jak zamezit přehřívání města i vysychání půdy. A tuto potřebu čím dál více vnímají i občané. Nakonec právě na výsadbu stromů se loni objevily mnohé podněty, a to i v návrzích z participativního rozpočtu, ať už jako požadavek na zastínění dětských hřišť nebo pro ochlazení a zkrášlení prostoru.

„V loňském roce se v celém městě vykácelo zhruba 170 stromů, soukromě nebo dílem města. Město vysázelo něco přes 90 stromů. Vzniklo tak například stromořadí na Billundské, doplnila se různá další stromořadí po městě (Dubská, L. Zápotockého, …), realizovaly se úpravy vnitrobloku Generála Píky a také některé projekty z participativního rozpočtu − třeba doplnění výsadeb na náměstí Jana Masaryka. V rámci náhradních výsadeb pak bylo dosazeno množství stromů odpovídající soukromému kácení. Mezi sázenými stromy převažují domácí druhy, druhy odolné suchu a takové stromy, které ze zkušenosti odboru životního prostředí v Kladně prosperují. Najdete však mezi nimi třeba i jinan dvoulaločný anebo akáty na exponovaných náročných lokalitách,“ říká Gamanová.

Dodává ale, že tempo výsadby jednoznačně není dostatečné. Také proto je v letošním rozpočtu vyčleněno pro vegetaci nad rámec běžné údržby pět milionů korun.

„Již od počátku roku pracujeme usilovně na několika jednoduchých projektech výsadeb. To se týká mimo jiné vnitrobloků na obou stranách Sítné, Na Vyhaslém, poblíž okružní křižovatky směrem na Přítočno, u podjezdu, při ulici Kordačova a také v rozdělovském sídlišti u Energie. Budeme sázet nejen stromy, ale také keře či květiny, aby se celkově prostředí města v této oblasti obohatilo a hlavně abychom se stále z oken domů mohli koukat do korun stromů,“ dodává Gamanová závěrem.

Autor: (jk)



  1. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  2. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  3. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  4. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  5. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  6. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  7. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  8. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  9. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  10. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  11. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  12. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  13. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  14. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  15. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  16. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  17. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  18. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  19. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  20. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra