ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Ve Středních Čechách měli hasiči o vánočních svátcích napilno

Sobota, 28. prosince 2019 10:00

Letošní Vánoce byly ve srovnání s těmi loňskými o něco náročnější. Během tří svátečních dnů zaznamenali středočeští hasiči 74 událostí, což je o šest více než loni. Zasahovali u požárů, dopravních nehod nebo zachraňovali muže ze spořitelny.

Ve Středních Čechách měli hasiči o vánočních svátcích napilno (Ilustrační foto: HZS Středočeského kraje)

Štědrý den

V úterý 24. prosince vyjížděli hasiči celkem ke dvaadvaceti událostem, z toho k devíti požárům. Ve třech případech šlo o požár odpadu. Nejklidnější situace byla na Nymbursku, kde v Sadské hasiči zachraňovali muže, který si chtěl na Štědrý den odpoledne vybrat hotovost z bankomatu ve spořitelně. Ven se však už nemohl sám dostat, neboť prosklené vchodové dveře do pobočky otvírané kartou se zasekly.

Na Příbramsku pro změnu brzy ráno chytily saze v komíně. Kolem čtvrté hodiny ranní vyráželi rakovničtí profesionální hasiči spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Jesenice a Kolešov k požáru osobního automobilu. Po uhašení bylo zjištěno, že jde o vrak vozidla, který byl zapálen úmyslně.

Krátce před půl třetí odpoledne vyjela profesionální jednotka v Mladé Boleslavi k požáru v kuchyni výškové budovy. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že oheň je už uhašen a majitelka bytu odstranila všechny stopy po požáru. Na místě však vznikla škoda, proto byl do bytu povolán hasičský vyšetřovatel, který nakonec zjistil, že od svíčky se vzňal papír a kvůli požáru byla zakouřena kuchyň. Škoda byla vyčíslena na 10 000 korun.

Nejzávažnějším zásahem Štědrého dne se bezpochyby stal požár rodinného domu v Odoleně Vodě, kdy od prskavky na vánočním stromku zahořela i část vybavení obývacího pokoje a zplodinami hoření byl zasažen celý dům. Událost se odehrála před půl osmou večer. Kromě uhašení stromku a přirozeného odvětrání domu, bez použití přetlakového ventilátoru, měli hasiči podezření na skrytá ohniska ve stropní konstrukci, kterou proto částečně rozebrali, aby se ujistili, že nehrozí žádné další zahoření. Zdravotnická záchranná služba sice ošetřila dvě osoby, ale ty byly ponechány na místě, jelikož odmítly odvoz do nemocnice. Výše škody, kterou způsobila zapálená prskavka, byla vyčíslena na 950 000 korun.

První svátek vánoční

O Božím hodu přibyly oproti přechozímu dni tři události, celkový počet se tak vyšplhal na 25 zásahů, což je o čtrnáct víc než loni. Požárů hasiči zaznamenali celkem šest, ovšem v tento den šlo většinou o méně závažné případy.

Před půl desátou zasahovali profesionální hasiči z Jílového spolu se svými dobrovolnými kolegy z obcí Štěchovice a Hradištko u požáru samostatně stojící kůlny. Objekt o půdorysu 6×3 metry zřejmě zahořel od elektroinstalace. Hasiči tak museli rozebrat střešní konstrukci, aby byl oheň zcela uhašen a nehrozilo další rozhoření od skrytých ohnisek. Po desáté hodině velitel zásahu nahlásil likvidaci požáru. Škoda byla vyčíslena na pět tisíc korun.

Druhý svátek vánoční

Zato na Štěpána měli hasiči napilno. Počet zásahů se zvýšil o další dva až na celkové číslo 27, z toho bylo šest požárů. 26. prosinec tak byl dnem s nejvyšším počtem zásahů za celé vánoční svátky.

K nejzávažnějšímu požáru vyjeli benešovští profesionální hasiči hned před pátou hodinou ranní do Bukovan. Došlo zde k zahoření laminátové vany od svíčky ponechané bez dozoru. Požár pak poničil celou koupelnu a zplodinami hoření byl zasažen celý dům, proto hasiči museli zasahovat v dýchací technice. Oheň se jim podařilo dostat pod kontrolu vysokotlakým proudem. Celý prostor pak odvětrali za pomoci přetlakového ventilátoru. Obě osoby, které se v domě nacházely, převezla zdravotnická záchranná služba k dalšímu ošetření do nemocnice.

V ostatních případech šlo o menší požáry popelnic, trávy nebo jen o prověření hlášeného pálení, které však bylo pod kontrolou.

V tento den středočeští hasiči evidují pět nehod, z nichž ve třech případech bylo potřeba osoby z vozidel vyprostit. První se stala krátce před pátou hodinou ranní u Neumětel na Berounsku, kde osobní automobil narazil do stromu. Osobu, která ve vozidle zůstala a nemohla se sama dostat ven, hasiči vyndali bez použití hydraulického vyprošťovacího zařízení.

Další nehoda se odehrála po šesté hodině na Rakovnicku. U Řevničova skončilo osobní auto mimo vozovku na boku. Zde už hasiči k vyproštění jedné zraněné osoby museli použít vyprošťovací nářadí, konkrétně hydraulické nůžky.

Poslední z trojice nehod s vyproštěním se stala na okrese Praha-západ u Radlíku. Střetly se zde dva osobní automobily a v jednom z nich zůstala zaklíněna zraněná osoba. Ven z vozidla jí hasiči pomohli opět za pomoci hydraulického vyprošťovacího zařízení, pak pacienta předali do péče zdravotnické záchranné službě.

Autor: Tereza Fliegerová



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze