ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Jdeme po správné cestě, říká šéf Kanonýrů Zdeněk Jirák

Čtvrtek, 26. prosince 2019 09:30

Vánoční svátky a konec roku nejsou jen o dárcích, ale jsou i časem ohlédnutí a rekapitulace. A rok 2019 byl u Kanonýrů plný velkých změn, restartu i příchodu nových tváří. Jak se velká proměna klubu zatím daří? V čem je nutné přidat? A posílí ještě A-tým? I o tom mluvil pro zápasový bulletin TO JE TO MĚSTO! předseda Kanonýrů Zdeněk Jirák.
Jdeme po správné cestě, říká šéf Kanonýrů Zdeněk Jirák (Foto: Kanonýři Kladno)

Jaký tedy byl rok 2019?

Náročný, protože klub prošel a pořád prochází ve sportovní i organizační stránce značnými změnami. Děje se spousta věcí. A každá změna samozřejmě bolí. My si uvědomujeme, že ne všechny sportovní i organizační výsledky jsou perfektní, nicméně jsme přesvědčení, že jdeme správnou cestou. A že neúspěšné věci jsou jen určitým zaškobrtnutím, které na cestě potká každého. I proto bych chtěl teď moc poděkovat všem členům a příznivcům, že nám na této cestě pomáhají a podporují nás, abychom mohli klub dělat lepší.

Co hlavního se podařilo?

Znovu nabudit samotný klub. Udělali jsme rebranding, mnohem víc než dřív Kanonýři rezonují ve městě a okolí.Vydařily se nám nábory dětí, takže přípravku musíme posilovat o další trenéry a tréninky. Jde o výrazný nárůst a s tím jsme maximálně spokojení. Ale nejde nám jen o kvantitu, s vyšším počtem dětí totiž souvisí i kvalita. U náborů se posouváme do nižších ročníků, takže už k nám jdou děti, pro které jsme první volbou. Máme Kanonýrskou školičku pro pěti a šestileté děti, už tedy nepřicházejí deseti či dvanáctileté děti, pro které jsme volnočasovou aktivitou, ale posouvá se to k ryzímu sportu. To je důležitý trend.

Zároveň máte dobrou pověst u vedení města, že?

Ano, je tu velmi pozitivní odezva. Kanonýři se ovšem stávají nejen důležitou organizací pro společnosti z veřejného sektoru, ale vnímám to stejné i od partnerů ze soukromé sféry. Třeba společnost Pro-Doma považuje kladenský trh za zásadní a spojení s Kanonýry je pro ni zajímavé, protože může být oproti své konkurenci víc vědět. Partneři vnímají velmi pozitivně aktuální marketingovou tvář Kanonýrů.

 S tím souvisí i návštěvnost. Máte nejvyšší domácí průměr z celé 1. ligy (302 diváků) a mezi všemi tuzemskými kluby vám patří sedmá příčka.

To nám dělá ohromnou radost. Teď jsme si vyhodnocovali čísla, z nichž vzešlo, že i když jsme tři sezony strávili v superlize, tak teď máme nejvyšší návštěvnost – a to poměrně bezkonkurenčně – v historii Kanonýrů. Daří se nám aktivace vlastních členů. Těší nás, že přicházejí i lidi mimo klub, kteří jsou vysloveně fanoušci. Ale samozřejmě bychom byli rádi, aby návštěvnost byla ještě vyšší a víme, že potenciál tam je. I proto před play off chystáme „druhý marketingový vodotrysk“ a doufáme, že čísla zase udělají skok výš.

Zatím jsme se chválili. Co ale věci, které se nepovedly?

Ti, kteří nás pozorují, vědí, že změny v klubu jsou spojené se změnami personálními. Někteří lidé nezvládli své pozice, případně tlak, který na ně byl vyvíjen. Nebo prostě nechtěli jít tou cestou, po které chceme kráčet my. Mnohdy ty změny byly na náš popud. Takže si určitě přeji, aby rok 2020 byl z pohledu personální politiky stabilnější a my se věnovali rozvoji lidí, kteří u nás jsou. Abych byl konkrétnější, tak bychom si určitě představovali lepší produkci samotných utkání A-týmu. Představovali bychom si širší kádr áčka, aby víc hráčů chtělo akceptovat náš náročnější a profesionálnější styl, kterému věříme. A který je pro budoucnost nezbytný. To nás nutí, abychom byli dál aktivní na hráčském trhu. Na druhou stranu víme, že každá změna vyžaduje určitou trpělivost s chybami, které na zpočátku přicházejí.

Hráčský trh se uzavírá 15. ledna. Přijdou nějaké posily?

Aktivní chceme být a doufáme, že minimálně na dvou pozicích by se nám posílení kádru mělo povést. 

Zároveň ale momentálně nehrají ruští florbalisté – Sergej Grebenščikov a Alexandr Trofimov. Jaká je u nich situace?

Sergejovi skončilo turistické vízum a my zvažovali jeho budoucnost. Vzhledem k tomu, že se nedokázal prosadit do základního kádru, ani jsme nevnímali, že by se v našem prostředí úplně etabloval, tak jsme se s ním rozloučili. To Alex by se měl na přelomu ledna a února do týmu vrátit a věříme, že pro nás bude posilou pro play off. Velké změny v kádru naopak otevřeli dveře do A-týmu mladým odchovancům, což jste si před sezonou přáli. Byť

jejich počet vás asi překvapuje, že?

Ano, ale je to pozitivní faktor. Tím, že odešli hráči, kteří tomu nechtěli dávat tolik, dostali příležitost naši odchovanci. Každý se s tím vyrovnává jinak a asi se všichni shodneme, že pokrok, který udělal například Matěj Stůj, je ohromný. Chytil svou šanci za pačesy. Zároveň jsou to ale kluci, kteří ještě nedávno hráli jen 2. ligu juniorů, takže je to pro ně první zkušenost s elitním florbalem. A ne každý bude schopen obstát. Ovšem s výhledem na další sezony vidíme, že máme několik hráčů v krajských výběrech, juniorské reprezentaci. Takže věříme, že budoucnost je světlá.

Jak byste zhodnotil dosavadní výsledky A-týmu?

Povedl se nám Pohár Českého florbalu, kde jsme dokázali postoupit do fáze, do které jsme si přáli. A až ve čtvrtfinále důstojně prohráli s Mladou Boleslaví, top českým klubem. V poháru jsme porazili dva kluby ze superligy, což může pro nás být kvalitní příprava pro klíčovou fázi play off 1. ligy. Není pochyb, že tam směřujeme a nejspíš i do první čtyřky, takže minimální cíle pro základní část budou splněné a čtvrtfinále budeme zahajovat doma. Ale jsme ambicioznější, takže prohra na půdě posledního celku je špatná, zbytečná a musíme to napravit v dalších utkáních. Především po Novém roce nás čeká před play off spousta těžkých utkání – máme doma Karlovy Vary, budeme hrát v Chomutově, Znojmě, Brně. Čekají nás tedy týmy, které budou mít ambice na semifinále, což bude skvělý test na play off. O to víc je škoda, že jsme tu pozici teď zhoršili, když jsme zbytečně prohráli na půdě posledního.

Dovolte, abych vás teď coby šéfa oddílu požádal o pár vánočních slov.

Chtěl bych popřát všem Kanonýrům krásné Vánoce, spoustu nejen florbalových dárků od Ježíška a vše nejlepší do nového roku 2020. Věřím, že v něm společně zažijeme spoustu příjemně stráveného času v našem klubu.

Autor: Robert Sára



  1. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  2. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  3. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  4. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  5. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  6. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  7. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  8. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  9. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  10. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  11. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  12. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  13. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  14. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  15. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  16. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  17. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  18. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  19. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  20. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra