ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Letos stoupaly emoce, vypráví oblíbená kladenská matrikářka Jaroslava Vrňáková

Čtvrtek, 26. prosince 2019 08:00

Mezi antilopami a lamami na experimentální farmě v Lánech, v parním vlaku, na zříceninách hradů Krakovec či Zbořený Kostelec, v zrcadlovém sále zámku Dobříš, na vinicích v Mělníku, v Páralově hájence v Kersku, v magické tvrzi Čelákovice nebo na pohádkovém hradu Líšno. Šéfová kladenských matrikářek Jaroslava Vrňáková už zažila nejeden nevšední svatební nebo registrační obřad.

Letos stoupaly emoce, vypráví oblíbená kladenská matrikářka Jaroslava Vrňáková (Foto: MMK)

Pod jejím dohledem vstoupilo do společného života už na 350 mladých párů. Zatímco svatba heterosexuálních dvojic se musí odehrát v katastru Kladna, registrovaná partnerství si pro obřad mohou vybrat jakékoli místo ve středních Čechách. Kladno je totiž pověřeným úřadem pro registrace gayů a leseb v celém Středočeském kraji. Jarka proto s veškerou administrativou často cestuje. Svou veselou, vstřícnou a empatickou povahou si všude získává srdce svatebčanů. 

„Děkujeme Vám za osobitý přístup a velmi nádherné, emocionální vedení celého našeho obřadu… Do své pracovní náplně vkládáte kus sebe, svého srdce… Obě musíme s více než velkým potěšením konstatovat, že jste člověk na svém místě a že nám bylo velkou ctí, že jsme do registrovaného partnerství vstoupily právě pod Vaším vedením,“ napsaly například Helena a Martina, které do registrovaného partnerství vstoupily v červnu v obřadní síni mělnické radnice. Podobně upřímných děkovných dopisů a e-mailů už Jaroslava Vrňáková dostala nepočítaně.

Sama ráda vzpomíná na buddhistický rituál se vzácnými hosty, herečkami Květou Fialovou a a Naďou Konvalinkovou v Panenském Týnci. „Jeden z partnerů byl herec, proto byli hosty mnozí jeho kolegové. Byl to nádherný obřad, zinscenovaný do hudby přesně na vteřiny. Na jeho konci pak Květa Fialová citovala citáty z knihy Proroka o manželství a poté je ovinula šálem, který byl dárkem od Dalajlámy,“ vypráví Jaroslava a dodává: „Nejnápaditější obřady měly zatím mužské páry z registrovaného partnerství. Ty jsou opravdu kreativní, vtipné, vstřícné, opravdu romantické a něžné, vděčné i noblesní.“

Zažila tak vodácký obřad v mlýně Brejlov, i když do lodě se svatebčany sjíždějícími řeku nakonec nesedla, svatbu, kde se pár seznámil přes internet a na kterou manželé přiletěli z Filipín či Arménie, aniž se předtím spolu naživo viděli, či uzavření partnerství na molu rybníčku Brčálníčku. „Na maličkém dřevěném molu mi zapadávaly podpatky, stála jsem zády k vodě, takže to bylo nadoraz, ale ten zážitek z obřadu byl krásný,“ pochvaluje si usměvavá energická matrikářka s tím, že na Karlštejně už byla dvanáctkrát. Svědky jejích obřadů byly mnohé známé osobnosti, například herečka Tereza Kostková nebo zpěvačka Heidy Janků, hostů z řad V.I.P. pak nepočítaně. „Na jednom obřadu módního návrháře v Čapím hnízdě jsem byla třeba svědkem chvil, kdy se moderátor Leoš Mareš seznámil se svou současnou manželkou. Z jeho chování bylo zcela jasné, že to byla láska na první pohled. Dojemné,“ usmívá se potěšeně Jarka.

Jen jednou v životě prý zažila nepříliš vydařený obřad. „Před léty narušil nádherný obřad a oslavu dvou dívek tatínek jedné z nich. Z jeho proslovu při přípitku čišela naprostá negace a nesouhlas s lesbickým soužitím. Jeho ego to potřebovalo říci nahlas. Úplně to zkazilo atmosféru a bylo mi jich líto,“ zvážní sympatická matrikářka a pokračuje v úvahách: „Pozná se, když rodina s registrací stejného pohlaví nesouhlasí. Hodně s tím bojují tatínkové, někdy i na obřadu chybí. U některých babiček je také vidět zdrženlivost, ale ty zase svá vnoučata milují, takže přijdou. Za více než deset let registrovaného partnerství ale vidím velký posun v přístupu rodin. Společnost už je více připravená, obeznámená a tolerantnější, páry se už neschovávají, padají bariéry. Třeba při nedávném obřadu v Čelákovicích jsem zažila ohromné souznění obou rodin, a to je vždy velká radost.“

Jedinými rozdíly mezi heterosvatbou a registrací je to, že u partnerství se matrikářka musí nejprve otázat páru, kdo z nich bude první říkat „ano“. U klasických svateb je to automaticky muž. U svateb zase mohou být oba cizinci, u registrace párů stejného pohlaví musí být jeden s českým občanstvím.

Projevy pro registrační obřady píše Jaroslava Vrňáková každému páru na míru. „Dávám tam povídání, kde se seznámili, kde ji požádal o ruku, co prožívali, někdy i horoskop a znamení zvěrokruhu. Když vidím, že se to hodí, přidám i vtipný komentář. Jací partneři jsou a co by se pro ně hodilo, poznám už v kanceláři při prvním setkání. Lásku a vesmír ale dávám pokaždé,“ prozradila matrikářka.

„Zatímco jeden se vztahu bránil a dočasně dělal ‚zagorku‘, druhý měl okamžitě jasno. Zamiloval se,“ uvedla například obřad floristy Pavla a kadeřníka Roberta na zámku v Mníšku pod Brdy. Někteří svatebčané uvízli přitom v dopravní zácpě, ti pak mohli obřad sledovat přes živé vysílání. „Neumím si představit, že bych někoho odbyla, nevyšla mu vstříc, nedala do toho srdce. Naopak mám ráda, když je láska všude kolem a obřad je důstojný a romantický,“ říká Jaroslava, která pracuje jako matrikářka již osmatřicet let.

Při obřadu v Čapím hnízdě zase z jejich úst zazněl příběh jako z pohádky: „Ani Filipovi, ani Antonínovi se ten den na otvírání investičních diamantů vůbec nechtělo, ale nakonec oba přišli ve správný čas na správné místo. Aneb, jak se říká, toho pravého člověk pozná… Antonín stále přemýšlel, co je to za divného holohlavého pána, který okolo něj poskakoval. A to ještě netušil, že za tři dny bude Filip stát u jeho vchodu se zavazadly s tím, že přece neví, jaká bude zítra nálada na oblečení. Filip ten den přišel a už nikdy neodešel…“

Právě pro její otevřenou mysl a veselou povahu jí z obřadů vykvetla mnohá přátelství na celý život. Páryji běžně zvou na své další rodinné oslavy, posílají pohledy z dovolených, stává se součástí jejich životů. „Pavel má například více lodiček než já,“ prozrazuje se smíchem Jarka.

Letošní rok bude s největší pravděpodobností v počtu registrací homosexuálních párů pro Kladno rekordní. Od 1. 7. 2006, kdy byla tato pravomoc kladenské matrice dána zákonem.  „Má to stoupající tendenci. Zatímco v prvním roce 2006 bylo 26 obřadů, následující roky počty trochu klesly, aby se v roce 2014 opět navýšily na 24 registrací. Předloni jich bylo už 35, loni o dva více a v letošním už máme k 25. listopadu rekordních 44 obřadů a další jsou ještě v jednání,“ vypočítává matrikářka s tím, že na rok 2020 už je v tuto chvíli rezervováno prvních 12 registrací. „Například pojedu do Areálu Botanika v Horním Bezděkově, na zámky Obříství a Bělá pod Bezdězem, do Dvora Hoffmaister v Číčovicích, na romantickou vyhlídku s kavárnou Roztoky nebo do penzionu Vigvam Kolín,“ těší se Jaroslava a dodává: „Letos jsem zažila opravdu romantické obřady se srdcem, stoupaly emoce. V kurzu pak byly obřady a hostiny celé v odstínech modři.“

Autor: Eva Havelková



  1. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  3. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  4. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  5. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  6. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  7. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  8. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  9. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  10. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  11. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  12. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  13. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  14. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  15. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  18. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  19. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  20. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni