ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Unikátní hudební soutěž pro amatérské skupiny Skutečná liga vrcholí

Sobota, 21. prosince 2019 10:00

Patnáctý ročník největší tuzemské soutěže pro neprofesionální kapely – Skutečná liga – jde do finále. O vítězství se utká v sobotu 21. prosince v pražském Kulturním domě Mlejn pět z více než šesti desítek přihlášených kapel. Hostem slavnostního večera bude legendární kapela The Primitives Group. Záštitu nad jubilejním ročníkem klání, které pomáhá amatérským kapelám „rozjet“ kariéru, převzal Středočeský kraj.

Unikátní hudební soutěž pro amatérské skupiny Skutečná liga vrcholí (Ilustrační foto: KL)

Skutečnou ligu čeká finále. Hlavním cílem letošního, již patnáctého ročníku soutěže s podtitulem Skutečná liga Středočeského kraje je pomoci mladým talentům ze středních Čech odstartovat hudební kariéru. Za celou dobu soutěží prošlo již více než 4 800 amatérských kapel. Finalisté jednotlivých ročníků se každoročně objevují nejen na pódiích po celé České republice a na Slovensku, ale třeba i na polském festivalu Woodstock, který se řadí mezi největší hudební akce v Evropě.

Skutečná liga si tak za patnáct let existence vybudovala pozici největší tuzemské soutěže pro neprofesionální kapely všech hudebních žánrů. „Aby se kapela mohla do soutěže přihlásit, musí zvládat živé hraní a mít repertoár složený z vlastní autorské tvorby,“ upozorňuje radní pro kulturu a památkovou péči Středočeského kraje Karel Horčička a dodává: „Záštita nad takovýmto projektem má smysl. Motivuje mladé lidi věnovat se hudbě naplno, pracovat na sobě, protože mají cíl. Umožňuje jim získávat tolik potřebné zkušenosti před publikem a s kvalitním technickým zázemím, získat si jméno, odrazový můstek. Skutečná liga pomáhá udržovat staré pořekadlo ‚Co Čech, to muzikant‘ živé a z toho mám radost.“

Unikátní soutěžní klání se letos koná již po patnácté v řadě. Finále jubilejního ročníku, který kompletně probíhá pod záštitou Středočeského kraje, se odehraje v sobotu 21. prosince v pražském Kulturním domě Mlejn. „Do letošního ročníku se přihlásilo celkem pětašedesát kapel, z nichž pět postoupilo až do finále. V rámci finálového klání bude mít každý ze čtyř finalistů třicet minut na to, aby si získal sympatie poroty i diváků. O vítězství se utkají kapely Free Candy, Ewenay, Hrabě Monte Crazy a Inaction. Na živo zahraje i kapela Worn Out Jacket, která je vítězem Junior kategorie,“ informuje zakladatel a ředitel soutěže Skutečná liga Lukáš Fousek.

Po odehrání všech finálových vystoupení přijde na řadu produkce vzácného hudebního hosta, kultovní skupiny The Primitives Group v čele s Ivanem Hajnišem. Ta se v republice v šedesátých letech proslavila především díky své orientaci na psychedelickou hudbu, speciálním kostýmům i líčení a pyrotechnickým efektům. Poté už odborná porota slavnostně vyhlásí vítěze Skutečné ligy Středočeského kraje pro rok 2019. Součástí finálového dne bude tradičně také vyhlášení Music Talent Awards 2019 v různých kategoriích, které začne zhruba v 18:00 hodin.

Finále startuje už ve 14:00, kdy vystoupí první kapela. Vstupné pro veřejnost je zdarma.

O Skutečné lize

Soutěž založil hudební producent Lukáš Fousek v roce 2004. Projekt má za cíl vyhledat a podpořit začínající hudební skupiny a nalézt nové talenty ve Středočeském kraji. Dále upozornit na ně české publikum, získat zájem široké veřejnosti případně producentů a dalších odborníků v oboru. Ukázat mladým lidem, že má smysl věnovat se něčemu navíc, rozvíjet sám sebe, ukázat ostatním cestu k tvůrčímu a smysluplnému trávení volného času. Jako jediná soutěž v České republice umožňuje rozsáhlému počtu hudebních kapel vzájemné měření sil bez nutnosti zasílat demo nahrávku, jejíž pořízení stojí nemálo finančních prostředků a neumožňuje objektivní a spravedlivé posouzení kvality hudebního uskupení.

Autor: Lukáš Fousek, Skutečná liga



  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově