ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Zdravotníci mohou do práce s dětmi, postarají se o ně chůvy

Čtvrtek, 19. prosince 2019 07:30

Každé ráno míří do kladenské nemocnice nejen spousta pacientů, ale i zdravotníků se svými dětmi. Právě pro děti je zde otevřena dětská skupina Rybička. Nemocnice nabízí tento benefit svým zaměstnancům již šest let a během této doby prošlo dětskou skupinou na sto padesát dětí.

Zdravotníci mohou do práce s dětmi, postarají se o ně chůvy (Foto: Oblastní nemocnice Kladno)

Dětská skupina má proti státním školkám nesporné výhody. Dětí bývá v zařízení méně, provoz funguje i přes prázdniny, umí se přizpůsobit pracovní době zdravotníků a umožňuje jim tak i dřívější návrat do práce. To má pro nemocnici v době obecného nedostatku lékařů a sester klíčový význam.

„Prvotním účelem zřízení naší dětské skupiny byla samozřejmě podpora brzkého návratu rodiče do zaměstnání po rodičovské dovolené, sladění profesního a rodinného života, udržení kontaktu s pracovní realitou, ale řeší se tím i nedostatek míst ve školských zařízeních,“ říká Mgr. Jitka Hornová, vedoucí dětské skupiny Rybička, která je určena výhradně pro ratolesti zaměstnanců kladenské nemocnice.

Dětská skupina se nachází ve zcela zrekonstruovaných prostorách budovy „H“ přímo v areálu nemocnice. Veškerý prostor, ve kterém se děti pohybují, je navržen tak, aby splňoval nejen všechna nařízení a normy, ale také aby se v něm děti cítily co nejlépe a nacházely se v podnětném, veselém a hravém prostředí.

„Máme k dispozici prostornou světlou hernu, určenou pro děti daných věkových skupin, vybavenou hračkami, audiovizuální technikou a funkčním nábytkem. Dále se v prostorách nachází dětská jídelna, k dispozici jsou i vysoké jídelní židle, určené pro stravování nejmenších dětí. Součástí zařízení je samozřejmě i koupelna, toalety, sprchový kout a přebalovací pult. Dále pak šatna, kde má každé dítě svůj vyhrazený úložný prostor pro oblečení a obuv. Zaměstnancům je k dispozici kuchyňka, která slouží pro výdej stravy,“ popisuje moderní prostory Jitka Hornová.

Kapacita dětské skupiny Rybička je 22 dětí a je určena dětem ve věku od jednoho roku do šesti let. V provozu je od 6:00 do 18:00 hodin, ale lze ji samozřejmě využívat i na kratší dobu nebo jen ve vybraných dnech. O děti tu pečují 3 vychovatelky se vzdělaním odpovídajícím zákonu o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Struktura dne a provoz jsou stanoveny provozním řádem a plánem výchovy a péče.

V roce 2014 bylo za podpory Magistrátu města Kladna v areálu nemocnice vybudováno dětské hřiště s herními prvky, na které děti dochází zejména v dopoledních hodinách. Při hezkém počasí využívají také nedaleké Sletiště a mezi dětmi je oblíbený i pobyt v lese.

„Co se týká provozu dětské skupiny Rybička, v letošním roce se nám podařila modernizace prostoru herny a jídelny. Obměnili jsme starý nábytek, a doplnili prostor novými herními a edukačními prvky tak, aby děti získaly nové podnětné prostředí s ohledem na jejich kognitivní, sociální, emocionální, fyzický a jazykový rozvoj,“ přiblížila vedoucí dětské skupiny.

Provoz dětské skupiny je financován z dotací Evropských sociálních fondů, konkrétně z operačního programu Zaměstnanost. „V současné době se intenzivně řeší novela zákona o dětských skupinách, která obsahuje i změnu ve financování dětských skupin, a to formou státních dotací. Dobrá zpráva proto je, že společnost vzala působení a poslání dětských skupin vážně, a proto i do budoucna budou mít rodiče možnost volby v případě uvažování o dřívějším návratu do zaměstnání,“ vysvětluje Jitka Hornová.


Autor: (kh)



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze