ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Vánoční strom pro Kladno se jmenuje Josífek, vztyčen bude 22. listopadu

Čtvrtek, 14. listopadu 2019 07:30

Miloslav Štulík sázel malý stříbrný smrček před více než pěti desítkami let spolu se svým bratrem a otcem na zahradě rodinného domu v Nové Studnici. Dnes majestátní strom, který za tu dobu vyrostl do výšky 14 metrů, se letos stane hlavním „hrdinou“ Tradičních vánoc na Kladně. Vztyčen a osvětlen bude vánoční strom na náměstí Starosty Pavla a v rámci slavnostního rozsvěcení na něm tradičně zavlají přání dětí z dětských domovů a azylových domů regionu Kladenska.

Vánoční strom pro Kladno se jmenuje Josífek, vztyčen bude 22. listopadu (Foto: KL)

Pohádkovým vánočním stromem splněných přání Kladna se letos stane Josífek z Nové Studnice. „Na zahradě máme dokonce dva stříbrné smrky. Když jsme je s rodinou sázeli, bylo mi kolem dvaceti let. Tehdy bydlel bratr v Novém Strašecí, kde také malé stromky v zahradnictví zakoupil, když jsme na zahradě ve Studnici předtím pokácely staré přerostlé třešně. Dokud byly smrčky menší, bylo to fajn, jsou krásné. Dnes už se ale bojím, aby obří stromy nespadly sousedům na dům, zvláště po velkých polomech v regionu v posledních letech,“ vysvětluje pětasedmdesátiletý Miloslav Štulík rozhodnutí nabídnout Kladnu svůj smrk pro adventní oslavy. Vánoční strom Štulíkovi pojmenovali po Miloslavovu otci, Josífek. „Tatínek byl velmi pracovitý, šikovný a odvážný muž. Za minulého režimu jako rolník, který odmítal vstoupit do JZD, také zažil perzekuci, přišel o vše. Bude hezké, když se vánoční strom bude jmenovat po něm,“ dodal Miloslav.

Josífek se bude z Nové Studnice do Kladna přepravovat 22. listopadu a na náměstí Starosty Pavla by měl dorazit přibližně mezi 10:00 až 11:00. Slavnostně bude rozsvícen 1. prosince krátce po 18:00. „To víte, že to bude pro mě těžké, až ho budou odvážet, vždyť jsme spolu rostli, stárli. Určitě se na jeho rozsvěcení do Kladna vypravíme a věříme, že nám ho Kladno hezky ozdobí,“ vzkazuje Miloslav.

Pohádkový vánoční strom splněných přání, jehož cílem je zpříjemnit vánoční svátky dětem žijícím v dětských domovech bez vlastní rodiny a dětem, jejichž rodina se nachází v krizové životní situaci, se každoročně rozsvěcí první adventní neděli už od roku 2002. „Děti z dětských domovů Kladno, Ledce, Nové Strašecí, Unhošť, dále Azylového domu a Českého červeného kříže Kladno posílají během měsíce listopadu napsaná a namalovaná přání na oddělení kultury kladenského magistrátu, kde je rozdělí do obálek podle cenových kategorií a následně v den konání rozsvěcení rozvěsí na vánoční strom,“ vysvětluje primátor Kladna Dan Jiránek.

Po skončení tradičního koncertu v kostele Nanebevzetí Panny Marie, kdy v letošním roce od 16:00 vystoupí Kühnův dětský sbor, bude od 17:00 následovat program na venkovním podiu. Vystoupí i zpěvák Kamil Střihavka s kapelou. Krátce po 18:00 se Josífek rozzáří stovkami světýlek a návštěvníci akce budou vyzváni k utrhnutí obálek a splnění dětských přání. V obálkách budou podrobné informace do kdy a kam s pořízenými dárky.

„Pokud se na někoho obálka nedostane, může přispět do charitativní „Vánoční truhly“, která bude umístěna přímo na náměstí až do 28. prosince, Finanční dar mohou také zaslat na účet veřejné sbírky, který je veden u České spořitelny,“ upozornil primátor s tím, že číslo charitativního účtu je 21223-0388064309/0800. Peníze ze sbírky budou také rozděleny mezi dětské domovy, stejně tak i část výtěžků ze vstupného z adventních koncertů. Dárky od veřejnosti město dětem doručí do 20. prosince.

Autor: Lucie Steinerová



  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy