ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

U Studničků se řešil kruhový objezd na Bressonu. Zůstane zachován?

Středa, 13. listopadu 2019 07:10

Velký zájem byl mezi obyvateli Bressonu a přilehlých lokalit o úterní setkání s politiky v prostorách restaurace U Studničků. Diskuse se z převážné části týkala kruhového objezdu na náměstí Karla Kindla, který ve své stávající podobě zcela nevyhovuje ani motoristům, ani chodcům. Město proto před zpracováním studie komplexní rekonstrukce hledá kompromisní řešení.

U Studničků se řešil kruhový objezd na Bressonu. Zůstane zachován? (Ilustrační foto: KL)

Okružní křižovatka na náměstí Karla Kindla svým tvarem kruhový objezd příliš nepřipomíná, přesto je zde dopravní situace řešena právě v tomto duchu, přičemž značná část prostranství zůstává nevyužita. Jarní Sousedské slavnosti však ukázaly, že poptávka po využití náměstí v pravém slova smyslu by na Bressoně byla. Okružní křižovatka se na jedno odpoledne uzavřela automobilové dopravě a zaplnila se více než třemi stovkami návštěvníků všech věkových kategorií, kteří mimo jiné debatovali právě o proměně zdejšího veřejného prostranství na místo, kde by v symbióze mohli fungovat jak chodci, tak motoristé.

Také na úterním setkání se lidé shodli na tom, že současná podoba náměstí Karla Kindla má k dokonalosti daleko. Okružní křižovatka je pro svůj atypický tvar nepřehledná, špatně se z ní vyjíždí do některých ulic, chodci ji nemohou bezpečně překonávat a kloubové autobusy nemohou stavět tam, kde dříve.

V otázce řešení situace už se ale lidé rozcházeli. Architekt Ivan Bergmann nastínil dva koncepty vycházející z absolventské práce studenta dopravní Fakulty ČVUT, z nichž jedna počítala se zachováním okružní křižovatky, jejím vycentrováním, zpřehledněním a s využitím přebývajících ploch k výsadbě zeleně, nebo vzniku prostranství k posezení u zdejší oblíbené zmrzliny. Druhá varianta by místo proměnila prakticky k nepoznání. Stávající zelený ostrůvek by protnula hlavní silnice spojující ulice Severní a Antonína Škváry, zbylé čtyři ulice by se napojily jako vedlejší, přičemž by okolo vzniklo mnoho prostoru pro případné parkové úpravy a lokalita by o poznání více připomínala náměstí.

Varianta číslo jedna sice dobře řeší dopravní situaci, mnozí lidé ale v diskusi podotkli, že nijak zvlášť neřeší potřeby chodců. Druhá možnost je pro chodce přívětivější, ale mnozí se obávají negativních dopadů na dopravní situaci. Sami pak přicházeli s návrhy, jak situaci zlepšit například změnou jednosměrných ulic nebo snížením rychlosti. Jako vždy si jejich podněty zapisovala koordinátorka a architekt se je následně pokusí zakomponovat do studie.

„Veškeré připomínky zpracujeme a další varianty s implementovanými požadavky místních představíme na dalším setkání,“ uvedla zastupitelka Anna Gamanová a dodala: „Cílem je dobrat se řešení, na kterém se bude schopna shodnout většina lidí. Aby neomezovalo průjezd automobilů, neznemožňovalo průchod pěším, umožňovalo obslužnost autobusů, zkrátka aby fungovalo pro všechny.“

„Z ohlasů příchozích se zdá, že jsou nakloněni spíše zachování kruhového objezdu. Mnohem více je trápí oprava chodníků, nedostatek parkovacích míst, neořezané stromy a tak dále,“ podotkl radní Lukáš Hanes. Oprava chodníků podle něj bude jednou z prvních věcí, na které se město zaměří, protože na to má vyhrazené prostředky.

V některých místech, jmenovitě například v Libušínské ulici, ale situaci komplikuje stromořadí, které už je potřeba vykácet, jenže kvůli inženýrským sítím by pak nebylo možné stromy znovu vysadit. Sítě by bylo nutné přeložit, a tím pádem rozkopat celou ulici. I tady bude město hledat nejlepší řešení. Zatímco přestavba okružní křižovatky určitě není záležitostí příštího roku, rekonstrukce chodníků alespoň v některých ulicích by se do investičních plánů radnice pro nadcházející rok vejít měla.

Autor: (jk)



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze