ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kluci z Miners Kladno U9 historicky zabodovali, z mistrovství si odvezli bronzové medaile

Středa, 2. října 2019 08:00

Jít proti Drakům Brno do bojů o medaile na mistrovství republiky byl kluků z Miners dlouhodobý mlhavý sen. Prorazit mezi silnou čtyřku jihomoravských týmů Hrochů, Draků, Blanska a Třebíče se dlouho zdálo skoro nemožné. Ale od jara tohoto roku, kdy poprvé v Třebíči zdolali Hrochy, začal tento sen nabírat přesnější kontury. Ukázalo se, že by to občas proti Moravákům mohlo vyjít.

Kluci z Miners Kladno U9 historicky zabodovali, z mistrovství si odvezli bronzové medaile (Foto: Aneta Svobodová)

Na mistrovství kluci odjížděli jako tým, který v české polovině republiky v posledních dvou letech nemá konkurenci a dlouhodobými výkony si drží tu pomyslnou pátou příčku v České republice právě za zmiňovanou silnou čtyřkou. Kladno bylo bráno jako černý kůň turnaje, který může překvapit. V oddílech po republice nás předcházela pověst týmu, který jde neustále nahoru a kterému je nejlepší se raději vyhnout. 

„Naše cíle byly jasné: vše pod 5. místo je neúspěch, 5. místo by bylo fajn a vše nad ním by bylo fantastické,“ prozradil plán hlavní trenér Petr Vinš.

Prvním soupeřem ve skupině byli Kladeňákům ostravští Arrows, kteří neměli šanci. Výsledek 16:0 po jasném průběhu. Jako druzí je čekali už o něco silnější hráči Hluboké. I tak byl výsledek nekompromisní pro kladenský tým 8:0. 

V sobotu ráno už kluky z Kladna čekal jiný kalibr. O prvenství ve skupině si to na „férovku“ rozdali s Hrochy. Určitě jeden z nejhezčích zápasů turnaje, na který se sešlo i spousta diváků, trenérů i hráčů z jiných týmů. Množství odpalů a následně fantastických zákroků v poli předváděly oba týmy rovnocenně. Kladno zatlačilo od začátku a ujalo se vedení 2:0, Hroši vyrovnali i díky smolnému hodu Jirky Kratiny z pravého pole na druhou metu, kdy se míč od mety neuvěřitelně odrazil zpět do zadního pole. Kladno přidalo bod a Hroši zase vyrovnali. Ve zbytku utkání však obrana Miners zahrála bezchybně a Hrochy už dál než na druhou metu, nepustila. Přidali čtvrtý bod a udrželi to až do konce. Znamenalo to jediné, první místo ve skupině a přímý postup do čtvrtfinále.

V něm kladenští Miners narazili na silné Rytíře z Trutnova, kteří hráli velmi slušně v obraně a ještě lépe na pálce. Prohra v tomto zápase by znamenala zničení toho, jak se dosud kluci na turnaji prezentovali. Za stavu 3:1 pro Miners Rytíři bušili, jejich běžci na první a třetí metě, jeden aut a kladenský tým zažíval největší krizi v turnaji. V tu chvíli se spustil liják, který přerušil zápas až do nedělního rána. Kluci se dobře vyspali a ráno na Rytíře nastoupili. Konečný výsledek 8:4 a Miners šli do boje o medaile.

Semifinále proti silnému Blansku. Až do páté směny by si nikdo netroufnul odhadnout, kdo zvítězí, protože na hřišti (podobně, jako v zápase s Hrochy) stály proti sobě naprosto vyrovnané týmy. Ať to bylo hrou na pálce, agresivním během po metách, téměř bezchybnou obranou nebo celkovou prezentací a organizací týmu (rozházení před směnou, náběhy do pole, organizace a atmosféra na střídačce). V tom všem se Kladeňáci favoritovi dokázali vyrovnat a byl na ně báječný pohled. Konečný výsledek 3:5 posunul tým Miners do boje o bronz.

„Čekali jsme, co porážka s kluky udělá a jak pracné bude je nabudit do dalšího těžkého zápasu. Byli jsme překvapeni, kluci byli v pohodě. Pořád dobýváme tu českou špičku a kluci asi taky cítili, že za prohru po takovém výkonu se nemusí stydět. A tak jsme si řekli, že nastal čas ty Draky konečně přejet a že bez medaile domů nepojedeme,“ říká trenér Petr Vinš.

A tak se do nich pustili. Povedl se jim nástup a vedení 3:0 a k těmto třem bodům každou směnu po kouskách něco přidávali. „Mám pocit, že náš nástup Draky zaskočil a celý zápas se už té deky nezbavili. Naše bezchybná obrana jim zobala odpaly jeden za druhým a dál, než na druhou metu, je nepustila,“ pochvaluje si výkon svých svěřenců trenér. Vyhlášení konce zápasu spustilo neskutečný řev nejen u kluků, ale hlavně mezi rodiči. Právě se povedl historický úspěch pro celý kladenský klub a hlasitě se prolomily dveře do absolutní české špičky. „Konečně jsme tam!“ jásá Petr Vinš za celý klub.

„Tihle kluci udělali fantastický úspěch a velkou reklamu našemu klubu. Tým provinčního klubu trénující v antukovém prachu nebo na rozdělovských drnech se zázemím v rozpadající se barabizně se prodral mezi velké baseballové značky. Tohle jsme v Kladně nezažili nejméně 20 let. Chce se mi věřit, že tahle medaile bude motivovat další naše děcka z jedenáctek, osmiček i sedmiček, aby to jednou dotáhly k podobnému úspěchu. A také, že snad bude dalším pádným argumentem při jednání o novém hřišti. Aby tyhle děti konečně mohly trénovat v důstojných podmínkách,“ vzkázal nadšený headcoach Petr Vinš.

Kluci z Miners Kladno U9 historicky zabodovali, z mistrovství si odvezli bronzové medaile (Foto: Aneta Svobodová)
Kluci z Miners Kladno U9 historicky zabodovali, z mistrovství si odvezli bronzové medaile (Foto: Aneta Svobodová)

Autor: (kh)



  1. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  2. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  3. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  4. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  5. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  6. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  7. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  8. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  9. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  10. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  11. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  12. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  13. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  14. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  15. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  16. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  17. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  18. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2

  19. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  20. krimi

    Jízda v protisměru na dalnici D 6, policie hledá svědky, ohrozili ostatní řidiče, záchranáře policisty i hasiče