ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Školy a školky v Kladně se přes prázdniny mění. Do lavic v září zasedne na 800 prvňáčků

Neděle, 1. září 2019 09:00

Zatímco žáci a učitelé tráví zasloužené prázdniny, ve školách a školkách v Kladně panuje čilý stavební ruch. Město investuje přes léto desítky milionů korun a školy získávají nové učebny, sociální zázemí, přírodní zahrady či jídelny. Buduje se i nová mateřská školka.

Školy a školky v Kladně se přes prázdniny mění. Do lavic v září zasedne na 800 prvňáčků (Foto: MMK)

Letní měsíce jsou ideálním časem na opravy a rekonstrukce v kladenských školách a školkách, které by jinak narušovaly školní výuku. „Celkem během léta investujeme do školských zařízení přes 38 milionů korun. Děti se tak v září mohou těšit na nové umývárny, jídelny, přírodní zahrady či odborné třídy. Někde se práce ‚přelijí‘ i do období školního roku,“ uvádí kladenský primátor Dan Jiránek. Pedagogové si pro školáky mnohde připravili i zajímavé pomůcky. „V ZŠ Školská kromě budování bezbariérových vstupů pořizují v duchu moderního vybavení odborných učeben chemie, fyziky a přírodopisu například sadu pro spektrum pokusů v oblasti fotovoltaiky, včetně analýzy součástí a sestavení fotovoltaického systému, dále podobně laděné sady pro elektromagnetismus nebo mechaniku,“ vypočítává primátor a dodává: „Na přírodovědě budou školáci pracovat třeba s neurovaskulárním modelem lebky a mozku, rozložitelným na jedenáct částí, nebo podobně řešenými modely srdce a oběhového systému. Na realistických modelech se naučí rozpoznávat houby a k výuce budou mít k dispozici i rozložitelný model těla kuřete.“

V plném proudu je již jedna z největších letošních investic v oblasti školství, a to úpravy a dovybavení ZŠ Brjanská za téměř 18,6 milionu. I tady škola získá nejpozději do konce září bezbariérové přístupy a děti se budou učit ve zrekonstruovaných odborných učebnách včetně vybavení a učebních pomůcek. Součástí investice je i úprava prostranství mezi pavilony a nové rozvody počítačové sítě.

Ve školkách Herbenova a Foustky budou po prázdninách kuchařky vařit dětem v nově zrekonstruovaných kuchyních. Stavební práce, které jsou těsně před dokončením, a nové vybavení tu bude stát celkem téměř osm milionů korun. 

Město vypsalo výběrové řízení na novou školku Vrchlického

Mezi významné projekty se počítá přestavba objektu ve Vrchlického ulici zpět na bezbariérovou mateřskou školu. „Investice s rozpočtem zhruba 20 milionů korun bude znamenat návrat k původnímu funkčnímu dispozičnímu řešení prostor, bezbariérovost objektu, zateplení a novou fasádu, úpravy zahrady, nové oplocení a řešení vstupu do objektu. Největším konstrukčním zásahem bude vestavba elektrického výtahu,“ informoval primátor Jiránek. Suterén školky bude věnován provozům jídelny a kuchyně. V přízemí je hlavní vstup do objektu s kanceláří vedení, třemi šatnami i jedním oddělením mateřské školy s kapacitou 24 dětí. V patře pak budou další dvě oddělení se zázemím pro celkem 48 dětí. „Na dodavatele stavby jsme v létě vyhlásili výběrové řízení, nová školka by měla být dokončena v příštím roce,“ připomněl Dan Jiránek.

O prázdninách se proměnily a rozšířily umývárny a toalety v MŠ Vrchlického a přemístila se jídelna školky, což představuje více než milionovou investici. „Důvodem těchto investic je splnění hygienických předpisů a zlepšení provozních podmínek s ohledem na kapacitu zařízení,“ vysvětlil vedoucí Odboru investic Petr Dubravský.

Pracovalo se také v školce v Divadelní ulici, kde mají novou vzduchotechniku a ohřev teplé užitkové vody (309 000 korun). Novou vzduchotechniku za více než jeden milion budou mít do konce prázdnin i v ZŠ Amálská, ve školce Svojsíkova vymění sprchové boxy (85 000 korun) a nové toalety a sprchy za 100 000 korun budou mít do začátku školního roku také v 7. ZŠ Vodárenská a 10. ZŠ Cyrila Boudy.

„Věřím, že vše stihneme včas a děti budou mít v novém školním roce zase o něco hezčí prostředí,“ podotkl Dan Jiránek. 

Bezpečnější vstupy, přírodní zahrada, sportoviště a silný školní rok

Pracuje se na inovaci zabezpečení vstupů do některých škol a školek, zásadní nedostatky v této oblasti ukázaly bezpečnostní audity. „Do konce roku má být také hotova přestavba starého asfaltového sportoviště u školy a školky v Norské ulici na multifunkční oplocené hřiště s umělým povrchem, které bude sloužit školákům. Hřiště bude stát tři miliony korun. Připravujeme také ve školce Na Vyhaslém novou přírodní zahradu. Z hracích prvků by tu měly být například vrbová chýše, dřevěná zvonkohra, broukoviště, sluneční hodiny, tunel v kopci, balanční prvky, prostor pro venkovní divadlo či vodní prvek,“ prozradil kladenský primátor.

V září nastoupí do základních škol v Kladně na osm stovek prvňáčků. „Nadcházející školní rok bude kapacitně nejvytíženější, protože z devátých tříd v červnu odešel poslední slabý ročník, a do kladenských škol tak bude od září chodit rekordních zhruba 7 420 žáků,“ konstatoval primátor Jiránek.

Autor: Eva Havelková



  1. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  3. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  4. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  5. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  6. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  7. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  8. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  9. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  10. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  11. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  12. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  13. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  14. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  15. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  18. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  19. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  20. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni