ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Od podzimu v Kladně začne platit nová vyhláška o bezdoplatkových zónách

Úterý, 6. srpna 2019 09:00

Kladno připravilo pozměněnou vyhlášku o „bezdoplatkových“ zónách. Namísto celoplošného opatření vymezilo lokality, kde nově přistěhovalí nebudou dostávat státní doplatek na bydlení. Město chce vyhláškou bojovat proti obchodu s chudobou a potlačit sociálně nežádoucí jevy.

Od podzimu v Kladně začne platit nová vyhláška o bezdoplatkových zónách (Foto: KL)

Původní vyhlášku platící od prosince roku 2017 po celém území města zrušil krajský úřad v březnu letošního roku. Podle zákona totiž nelze „bezdoplatkovou“ zónu vyhlásit celoplošně, musejí být jasně identifikovány konkrétní lokality podložené policejními statistikami. Nové opatření už tuto podmínku splňuje. Radnice určila první čtvrti v centru a okolí, v nichž nebude doplatek proplácen, mimo jiné na základě analýzy map kriminality ve spolupráci s policisty a strážníky. Další lokality budou postupně následovat.

„Pro bezdoplatkové zóny vybíráme lokality s největšími problémy se sociálně patologickými jevy, kriminalitou, přestupky v oblasti narušování veřejného pořádku, narušování občanského soužití a dalšími. Zohledňujeme také oblasti, kde se nejvíce potulují děti a mladiství různého věku, kteří často ubíjejí nudu způsobem hraničícím s porušováním právních předpisů. Potýkáme se v těchto lokalitách se všudypřítomnými alkoholovými a drogovými excesy a závislostmi,“ uvedl primátor Dan Jiránek. Nově formulovaná vyhláška se týká lokalit Kladno-střed, Habešovna, Petra Bezruče a Nové Kladno. Vedení města si od opatření slibuje, že dopady zmíněných jevů, které zatěžují občany i zdravotnický a bezpečnostní systém, dostane pod kontrolu. Podle primátora bude město i v následujících měsících přidávat další lokality pro zahrnutí do „bezdoplatkových“ zón.

Návrh opatření zveřejnil magistrát na úřední desce a vyzval k písemným námitkám a připomínkám vlastníky nemovitostí v oblasti a kohokoliv, jehož práv, povinností a zájmů by se opatření dotklo. Jednu takovou připomínku zaslal i do redakce Listů občanský aktivista Ondřej Novák.

 „Jako oblast ‚se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů‘ nyní označují širší centrum Kladna, kde se ani žádná problematická ubytovna nevyskytuje. Centrum Kladna je prý oblastí s ‚vysokou promořeností alkoholovou závislostí‘. Snad k takovému závěru nedošli proto, že se do centra města chodí lidé bavit a při té příležitosti v některém z mnoha podniků pijí alkohol. I to si magistrát vykládá jako zvýšený výskyt sociálně nežádoucích jevů?“ táže se Novák a dodává: „Krajský úřad po mém podnětu zrušil původní ‚ghetto‘, nový návrh napadneme také. (…) Není možné, aby magistrát vědomě vydával protizákonné vyhlášky, které by následně platily, a tak poškodily řadu lidí, dokud by jim je někdo nezrušil.“

„Z vyjádření pana Nováka je zřejmé, že o problematice ubytoven má jen kusé informace. Kromě ubytoven je totiž velkým problémem nárůst počtu žádostí o změnu užívání objektu, kdy majitelé nemovitostí chtějí udělat ze tří bytů deset bytových jednotek, tedy vytvořit ubytovny z rodinných domů. Jen v centru města a jeho okolí bylo takových žádostí za tento rok pět,“ reagoval pro Kladenské listy primátor města Dan Jiránek. „I když se nám takové požadavky zatím daří blokovat, stále taháme za kratší konec provazu. Zavedení ‚bezdoplatkové‘ zóny je jediný aktuálně možný nástroj, jak zabránit stěhování za dávkami,“ dodal primátor.

K alkoholismu na pěší zóně primátor poznamenal: „Ano, jedná se i o alkoholismus, ale pokud pan Novák zaměňuje občany, kteří se baví v barech a restauracích v centru Kladna, za opilce, kteří opakovaně zvracejí, ničí mobiliář města, vyspávají, kde právě upadli, a nadto je k nim opakovaně povolávána záchranka a strážníci, pak zjevně nevidíme projevy alkoholismu stejně.“ Projevy sociálně deviantního chování jsou podle něj evidované a statisticky vyčíslené právě v centru a dalších částech města, pro něž bude postupně město žádat ochranu před nově příchozími lidmi závislými na doplatku na bydlení. „Pan Novák patrně nečetl zákon, protože z jeho vyjádření je zřejmé, že si představuje, že sociální patologie bují v jednotlivých ubytovnách. To je ale na Kladně flagrantní omyl, i když laického hlediska omluvitelný,“ konstatoval primátor.  

Ve svém vyjádření Novák také připomněl, že vyhláška, která má údajně za cíl bojovat proti obchodníkům s chudobou a zamezit příchodu nepřizpůsobivých do města, se stejně tak dotýká seniorů, matek samoživitelek a rodin v hmotné nouzi.

„Vedení města kontinuálně zastává názor, že pokud opatření obecné povahy nepříznivě dopadne na uvedenou skupinu obyvatel, budou sociální pracovníci a zaměstnanci magistrátu nápomocni při řešení těchto životních situací,“ uvedl v reakci Dan Jiránek a dodal: „V případě seniorů se jedná o necelých 40 osob. V případě samoživitelek a nezletilých dětí je nutné připomenout, že město přijalo nová pravidla přidělování obecních bytů, která jsou zaměřena pomoc této cílové skupině.“  

Autor: (jk)



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze