ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladno chce přilákat více turistů, o podporu žádá ministryni Dostálovou

Pondělí, 29. července 2019 09:30

V nadcházejících letech hodlá Kladno odbourat společensky zakořeněné představy o „černém“ městě těžkého průmyslu, které nemá ve 21. století co nabídnout. Za tímto účelem připravuje plány podpory turismu, které představilo ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové. Ta v Kladně spatřuje velký potenciál.

Kladno chce přilákat více turistů, o podporu žádá ministryni Dostálovou (Foto: KL)

Černé Kladno, Kladno – město uhlí a oceli, Rudá záře nad Kladnem. Předsudků a zažitých stereotypů o největším městě Středočeského kraje je ve společnosti zaseto mnoho a většina z Kladna nedělá turisticky atraktivní destinaci. To chce vedení města v horizontu několika následujících let začít měnit. Připravuje plán rozvoje turismu, který představilo ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové při čtvrteční návštěvě. V jejím rámci zavítala v doprovodu primátora Jiránka či zastupitelky Melčové do prostor nově vznikajícího muzea kladenských věžáků, nevyužívané budovy kina Oko, areálu bývalých kasáren nebo na Kladenský zámek.

„Základem turisticky přívětivého města je dobré značení, které ve městě chybí. Neméně důležité je kvalitní mapování. Cestovní ruch je i o tom, že se místním zviditelňují věci, kterých si běžně nevšímají. Zajímavá místa musíme mít v takovém stavu, abychom je mohli ukazovat, což souvisí s celkovým zkrášlením města. Velký potenciál skýtají industriální památky, které jsou v současnosti velmi v kurzu, dále nám vzniká muzeum věžových domů a v Kladenském zámku připravujeme zajímavé expozice. Vzniká tu replika pracovny benediktínského opata, v přízemí pak budujeme největší výstavu o Zdeňku Milerovi, autorovi slavné kreslené postavičky krtečka a kladenském rodákovi,“ uvedla Petra Melčová, zastupitelka pověřená pro cestovní ruch, a dodala, že by do města chtěla přilákat až dvojnásobný počet turistů.

Turistická atraktivita Kladna ale nemá plynout jen z uchovávání jeho průmyslového, architektonického či duchovního dědictví. Vedení města chce také popularizovat vědu a techniku. V dnes chátrající budově kina Oko na hlavní třídě by rádo vybudovalo vědecké centrum na způsob IQ parku, na jehož provozu by se mohlo podílet například i České vysoké učení technické, jehož Fakulta biomedicínského inženýrství ve městě sídlí.

„Líbilo by se nám ale, kdyby se zapojily i další fakulty a ústavy,“ uvedl primátor Dan Jiránek a dodal: „Tyto úvahy ale nejprve musí předcházet komunikace se státem a krajem, zda by se našly na podobné plány možnosti financování, protože to samozřejmě město nemůže zvládnout z rozpočtu. Diskutovat budeme otázku, zda je možné staré, zchátralé městské budovy brát jako brownfieldy a na jejich smysluplné využití pak čerpat dotace.“ Krom již zmiňovaného kniha Oko tak narážel například na areál kasáren, kde opravená část slouží vysokoškolákům a ta neopravená leží ladem tak, jak ji vojáci zanechali v 90. letech.

V neposlední řadě hodlá město zlepšit podmínky pro cykloturismus. Nově má od letošního roku cyklokoordinátora, který se podílí na přípravách vylepšeného propojení na rekreační okruh kolem města.

„Důležitý rekreační cíl představuje Naučné středisko ekologické výchovy ‚Čabárna‘. Proto v jejím okolí vytipoval cyklokoordinátor řadu propojení, která by si zasloužila opravu nebo jen doznačení. Zároveň plánuje po městě místa, kde by měly přibýt stojany na kola a případně cykloboxy nebo úschovny. Pro cykloturisty se také chystají hned dvě pumptrackové dráhy pro trénink jízdy v boulích a významným projektem, který představuje pro Kladno obrovskou příležitost a o kterém intenzivně jednáme s dalšími obcemi, je třicetikilometrová drážní stezka podél plánované modernizované trati z Kladna do Prahy,“ uvedla zastupitelka Anna Gamanová, předsedkyně výboru pro rozvoj.

Ministryně Dostálová si návštěvu Kladna pochvalovala. „Výjezdy do krajů jsou pro mě tím nejcennějším a zároveň nejpřínosnějším, co může ministr pro místní rozvoj dělat. Vidím, jak města pracují na svém rozvoji, ve kterých oblastech mají nejvíce problémů, co je trápí a sbírám další a další podněty. Vždycky mě potěší, když je návštěva podnětná, což se mi na Kladně splnilo. S primátorem Jiránkem jsme řešili celou řadu konkrétních projektů a jsem velmi ráda, že jsem mohla nabídnout konkrétní dotační programy, které může město při svém rozvoji využít,“ řekla na tiskové konferenci, která se závěrem její návštěvy konala na Kladenském zámku. V Kladně spatřuje Dostálová velký turistický potenciál.

Autor: (jk)



  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy