ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Se školáky se na pěší zónu vrátí i život, doufá primátor Jiránek

Pondělí, 15. července 2019 08:00

Po desítkách let se do dvoupatrové budovy bývalé II. měšťanské školy chlapecké na Floriánském náměstí v centru Kladna vrátí děti. Objekt bude nově využívat slánská Montessori. Vedení města věří, že návrat školáků kladenskou pěší zónu oživí.

Se školáky se na pěší zónu vrátí i život, doufá primátor Jiránek (Foto: KL)

Školskou budovu na Floriánském náměstí naposledy využívala Vysoká škola finanční a správní, která ji ale před několika lety opustila. Od té doby zela prázdnotou až do chvíle, kdy kladenští radní schválili pronájem jejího druhého patra společnosti Základní škola a mateřská škola Montessori Slaný, která tak získá zázemí o celkové výměře 622 metrů čtverečních. 

„Obraceli se na nás rodiče dětí, které navštěvovaly kladenskou mateřskou školu Montessori a nedostaly se do Základní školy Norská, jež tento vzdělávací program také uplatňuje, ale praská ve švech. Nejprve jsme samozřejmě oslovili nejvíce obsazené kladenské základní školy včetně Základní školy Norská, zda by budovu u floriánské kapličky nechtěly využít, a zvýšit tak svou kapacitu. Žádné zařízení z Kladna však o nabídku neprojevilo zájem s tím, že zřizování pobočky je administrativně náročné a je složité sehnat další učitele,“ vysvětluje primátor Dan Jiránek a dodává: „Byla by škoda budovu pro školství nevyužít, proto jsme nabídku slánské školy Montessori uvítali, a můžeme tak vyjít vstříc potřebám a požadavkům rodičů z Kladna a okolí.“

V přízemí objektu v současnosti sídlí spolek AISIS a Státní oblastní archiv v Praze, zbytek budovy je dlouhodobě volný. Pro účely vzdělávání je však budova u slunečních hodin zkolaudována a prostory jsou v dobrém stavu. V prvním patře je situováno mimo jiné sedm učeben a dvě knihovny, ve druhém pak čtyři učebny plus kanceláře. Škola začne využívat nejprve celé druhé patro a jak budou dorůstat další generace školek Montessori ve městě, postupně obsadí celé volné prostory.

„Od zřízení školy na pěší zóně si slibujeme, že se sem vrátí život v běžném cyklu. Do školy budou s dětmi chodit rodiče, odpoledne po družině je vyzvedávat a snad i nakoupí, posedí v cukrárně nebo kavárně. Zdejší obchody dostanou nový impulz. Přesně takovou pravidelnost centrum města potřebuje k oživení,“ věří primátor a podotýká, že samotnou pěší zónu čeká v příštích letech rekonstrukce, srovnání povrchu a přibude i zeleň.

V návaznosti na vznik školy připravuje město v centru dopravní opatření, aby rodičům školáků usnadnilo najíždění ke škole. Především uvažuje o zajištění možnosti zahnout z ulice Pod zámkem do Zádušní ulice nejen ze směru od Rozdělova, ale i z druhé strany od Poldovky.

Nové místo vzdělávání Montessori je v tuto chvíli už zapsané v rejstříku škol MŠMT. Vedení zajistilo pro Kladno tým zkušených pedagogů, Montessori učitelku i družinářky a ve škole se již připravuje na září, kdy tu děti poprvé zasednou do školních lavic.

„V prvním školním roce nastoupí do jedné třídy dvacet prvňáčků a druháků a ještě dvě tři místa máme volná. Jak nám budou děti v dalších letech odrůstat a zároveň dorůstat další generace, postupně se škola v následujících letech rozroste až do deváté třídy. Půjde tedy o plně organizovanou školu s kapacitou až 160 žáků,“ říká ředitelka Základní školy a Materšké školy Montessori Slaný Jana Udatná.

Systém vzdělávání Montessori pracuje s principy volby činnosti, samostatnosti žáka, budování zodpovědnosti dokončovat práci a rozvojem intelektu mezigenerační spoluprácí, komunikací a dalšími inovativními programy. Anglický jazyk vyučuje od první třídy.

„Školu provozujeme ve Slaném už třetím rokem a vysokou kvalitu pedagogické práce potvrdila k naší radosti i komplexní inspekce provedená Českou školní inspekcí loni v květnu,“ podotýká Udatná, která je původní profesí speciální pedagožka. Její škola také podporuje integraci a inkluzi dětí s hendikepem či jinými speciálními potřebami.

Družina nové školy bude otevřena od 7:30 do 8:30, kdy začne vyučování. Prvňákům a druhákům pak vyučování bude končit ve 12:30 a odpolední družina se uzavře v 16 hodin. V prvním roce se žáci budou stravovat v některé z jiných kladenských škol, v dalším roce už vedení plánuje zřízení jídelny-výdejny přímo v budově na Floriánském náměstí.

„Ve čtvrtek 29. srpna dopoledne bychom chtěli uspořádat slavnostní otevření, aby se zájemci do nové školy mohli přijít podívat,“ zve zájemce ředitelka Udatná.

Autor: (jk)



  1. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  2. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  3. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  4. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  5. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  6. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  7. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  8. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  9. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  10. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  11. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  12. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  13. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  14. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  15. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  16. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  17. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  18. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  19. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  20. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra