ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladenští radní vypsali výběrové řízení na pozici jednatele městského divadla

Pondělí, 1. července 2019 18:05

Město Kladna vypíše výběrové řízení na místo jednatele společnosti Divadla Kladno, s.r.o. Ve funkci k 1. červenci končí Jan Krafka, který ji zastával od října 2016. Rada města ho odvolala po předchozí dohodě z důvodu ztráty důvěry v jeho manažerské dovednosti v ekonomické stránce divadelního provozu.  Janu Krafkovi naopak nabídla pozici personálního ředitele uměleckých souborů.

Kladenské divadlo (Foto: KL)

Rada města Kladna k dnešnímu dni odvolala z funkce dosavadního jednatele společnosti Divadla Kladno s.r.o. Jana Krafku. Důvodem je nespokojenost v manažersko-ekonomické oblasti.  Na místo jednatele vypíše výběrové řízení. Do jeho ukončení bude funkcí jednatele pověřen primátor Dan Jiránek.

Zatímco ještě v roce 2016 činila ztráta společnosti DK přes 31,1 mil. korun, v loňském roce již vykázala schodek o téměř 25 mil. vyšší. „Loni divadlo obdrželo nejvyšší částku na pokrytí ztráty od roku 2004. Je samozřejmé, že divadelní provoz je pro zřizovatele ztrátový, ale i ztráta musí mít maximální hranici. Jednatel v rozporu se zakladatelskou listinou nepředkládal radě města ke schválení platy ani odměny vedoucích zaměstnanců divadla. Město na letošní rok vyčlenilo v rozpočtu na divadelní provoz 58 mil. korun, ještě více než v loňském roce. Je to zhruba tisíc korun na jednu vstupenku. Přesto jednatel v rozporu s doporučeními dozorčí rady i rady města nevyplácel zaměstnancům divadla odměny, i když na to měl od města dostatek prostředků a mylně informoval zaměstnance o situaci,“ uvádí primátor města Kladna Dan Jiránek a dodává: „Divadlo jen za loňský rok rozdalo volné vstupenky za téměř 400 tisíc korun. Ekonomicky nevýhodné byly některé výdaje za IT služby, reklamu a propagaci, dokonce o více než polovinu předražené.  I když jednatel na tlak města začal navrhovat v posledních týdnech nápravné kroky, rada města už v jeho ekonomicko-manažerskou způsobilost, bohužel, ztratila důvěru. “

Janu Krafkovi byla nabídnuta funkce personálního ředitele uměleckých souborů Městského divadla Kladno a Divadla Lampion a samozřejmě herce. „Jak jsem již řekl, velmi si vážíme uměleckého přínosu Jana Krafky, jako zkušeného hereckého matadora, pro divadelní soubor, jeho práce na espritu a souznění hereckých kolektivů. Budeme velmi rádi, pokud v nové funkci naplno využije tento svůj neoddiskutovatelný potenciál k dalšímu rozvoji divadla,“ potvrdil Dan Jiránek.

Manažerskou stránku pozice jednatele by město rádo svěřilo odborníkovi s ekonomickým nebo právním vzděláním, který se zároveň orientuje v divadelním prostředí. Na místo jednatele proto vypíše výběrové řízení. 

Proti rozhodnutí vedení města se ohradil exprimátor a lídr nejsilnější opoziční strany Milan Volf: „Jan Krafka řídí činoherní a loutkoherecký soubor od konce roku 2016. Od té doby postupně stoupá návštěvnost divadla i počet premiérových představení. Samozřejmě musely růst i náklady. Vždyť divadlo v roce 2016 mělo prakticky poloviční herecký soubor. Úplně chyběli techničtí zaměstnanci dílen či krejčoven. Vše se změnilo až ve chvíli, kdy se divadlo vrátilo do budovy ve Dvořákových sadech.“ Podle Volfa jsou tedy informace o špatném hospodaření divadla zavádějící.

„Z účetního hlediska ve spojení se svým posláním nemůže mít společnost s ručením omezeným nikdy kladné hospodaření. Ztráta, o které vedení města hovoří, je účetní pojem. V realitě se jedná o dotaci poskytovanou z obecního rozpočtu,“ uvedl Volf, podle nějž snaha snižovat náklady znamená zásah do umělecké práce a zásadní narušení kvalitně nastavené dramaturgie postupného rozvoje kladenské divadelní scény.

Společné vyjádření připojili také zaměstnanci a spolupracovníci Městského divadla Kladno. Mimo jiné v něm stojí: „Velmi problematické a účelově zavádějící je operování s termínem ‚ztráty‘, což je oficiální termín pro dotaci divadla. Chtěli bychom znát odpovědi na otázky, jež vyvstaly z rozhovorů s naším dosavadním jednatelem Janem Krafkou a prohlášením Rady města na oficiálních stránkách. Odmítáme odvolání současného jednatele, dokud nám otázky nebudou zřetelně zodpovězeny a nevznikne tedy reálný důvod. Citujeme: ‚Některé nejasné kroky, nevýhodné smluvní vztahy a rozhodnutí v oblasti řízení provozu divadla a vynaložení financí nedokázal vysvětlit a obhájit.‘ Chtěli bychom transparentně formulovat konkrétní příklady, které jsme přesvědčení, je vedení naopak schopno vysvětlit a vyvrátit. Proč se má ve vedení divadla zavést nová funkce a jak přesně to má přispět ke snížení ekonomické zátěže? Proč není nikde uvedena osoba, která by měla Jana Krafku nahradit, zvláště, když je toto jméno v úzkých kruzích známo?“

Jana Krafku, toho času na dovolené, se Kladenským listům nepodařilo kontaktovat. V případě, že Listy jeho reakci získají, bude článek aktualizován.

Autor: (jk)



  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy