ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladenské divadlo láká na Dům Usherů II

Pátek, 14. června 2019 07:00

Dílo Edgara Allana Poea propojené s autorskou poetikou Jiřího Š. Hájka v originálním hororovém pastiši. Dům Usherů II odehraje kladenské divadlo již tuto sobotu.

Kladenské divadlo (Foto: KL)

V nedaleké budoucnosti, v době, kdy se opět pálí knihy a je všeobecně zakázaná fantazie, postaví veliký Poeův obdivovatel repliku domu Usherů. Uchovává v ní velké knihy historie, ale zachránit je se mu nepodaří. Cenzorská jednotka rozhodne o srovnání se zemí. Ještě než se tak stane, jsou pozváni do domu, aby věděli, co ničí. Inscenace se vymyká tradičnímu pojetí divadelního prostoru, neboť se bude odehrávat v různých prostorách divadla.

„Četl jsem vždycky především povídky, protože jsem jinak obecně moc nečetl a na kratší vzdálenosti to pro mě bylo nejpřijatelnější. Mezi mé nejoblíbenější autory patřil Edgar Allan Poe a Ray Bradbury. První jmenovaný napsal povídku Dům Usherů, ten druhý pak v knize Marťanská kronika povídku Usher II, která kombinuje atmosféru a tvorbu Poea s jednoduchým, hororově groteskním syžetem,“ říká autor a režisér Jiří Š. Hájek.

„Vždy jsem měl rád horory a Poe je v tomto směru klasikem. Povídky mají hutnou atmosféru a lehce zvrácený humor. Zároveň je velice rád převracel často na hlavu. A to jsou všechno věci, které vyznávám i já,“ doplnil Hájek

„Inscenací Dům Usherů II bychom v první řadě chtěli vzdát hold dílu Edgara Allana Poea. Poezie zazní v překladu Vítězslava Nezvala (Havran, Červ Dobyvatel, Sonet vědě, Duchové mrtvých, Anně). Kromě básní jsme se nechali inspirovat atmosférou Poeových povídek (Předčasný pohřeb, Muž, který se rozpadl, Metoda doktora Téra a profesora Péra, Zrádné srdce v ulici Morgue nebo Maska červené smrti). Kromě E. A. Poea byla zásadním inspiračním zdrojem povídka Raye Bradburyho Usher II. A také poetika starých hororových filmů například Frankenstein režiséra Jamese Whalea z roku 1931. Poslední premiéra sezóny 2018/19 bude zároveň unikátní svým specifickým pojetím prostoru divadelní budovy, hlediště i foyer,“ uvedla dramaturgyně Anna Smrčková.

Edgar Allan Poe Edgar Allan Poe (1809-1849) položil základní kámen k žánrové poetice detektivních a hororových povídek. Své příběhy povětšinou stylizoval do neznámého prostředí a opuštěných míst, která podporují skličující atmosféru. Zároveň v nich však můžeme objevit velké množství symbolů. Mezi hlavní motivy patří smrt, umírání, přechod mezi životem a smrtí, duše zemřelých, přízraky a vše, co souvisí s koncem života.

Herec a režisér Jiří Š. Hájek se narodil v roce 1982 v Táboře. Vystudoval herectví na divadelní fakultě JAMU. Spoluzaložil proslulé olomoucké divadlo Tramtarie, byl v angažmá v brněnském HaDivadle a působil jako herec a režisér v kultovním divadle BuranTeatr. Zde režíroval například inscenace Pan Polštář (2007) či Můj romantický příběh (2012). V roce 2013 nastoupil do Městského divadla Kladno. Kromě hereckého angažmá na této scéně také pravidelně režíruje. Jako režisér je podepsán pod inscenacemi Podnájem na bulváru Courteline (2015) a Nadaný žák (2016), režijně se spolupodílel na inscenaci Soudné sestry (2016). V roce 2017 zde vytvořil inscenovaná čtení současných textů Lebka z Connemary a Rána pod pás. V roce 2018 režíroval v českých premiérách hry Neúp!ní a Rána pod pás. V české premiéře a jeho režii byla uvedena v prosinci 2018 v Divadle NaHraně hra Brutál. Hájkovou poslední inscenací je Ujetá ruka, měla premiéru v dubnu 2019 v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Jiří Š. Hájek inklinuje k osobitým interpretacím dramatických textů i autorskému uchopení témat.

Autor: Michaela Faltýnková



  1. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  2. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  3. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  4. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  5. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude

  6. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  7. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  8. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  9. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  10. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  11. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  12. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  13. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  14. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  15. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  16. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  17. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2

  18. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  19. krimi

    Jízda v protisměru na dalnici D 6, policie hledá svědky, ohrozili ostatní řidiče, záchranáře policisty i hasiče

  20. zprávy

    V Ledcích využijí prostředky od kraje na obecní úřad, Pchery dostanou téměř dva miliony