ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Co Kladno chystá nejen pro turisty? Začínající sezóna přináší řadu novinek

Pondělí, 20. května 2019 08:00

Atraktivnější Kladenský zámek, tradiční akce netradičně, opatova pracovna, rekonstrukce aquaparku nebo ve střední Evropě unikátní úniková hra. Město Kladno chce přilákat více turistů a zpříjemnit život i místním obyvatelům. Pro začínající sezónu tak připravilo řadu novinek.

Co Kladno chystá nejen pro turisty? Začínající sezóna přináší řadu novinek (Foto: KL)

Radnice připravila například atraktivnější koncepci areálu Kladenského zámku. Rodiny sem nově nezamíří jen za medvědicemi Martou a Míšou či galerijními výstavami. „Zámecká zahrada se stala oblíbeným místem pro odpočinek v samotném historickém centru města, kde působí jako zelená oáza. Běžně se tu již konají svatební obřady, na letošní sezónu je zatím objednáno 35 svateb, ale i koncerty, divadelní představení a jiné akce. Novinkou na kulturním poli tak pro letošek budou pravidelné Pikniky v zahradě spojené s hudebním osvěžením,“ říká primátor Statutárního města Kladna Dan Jiránek. S tím, že město vždy zajistí i občerstvení a návštěvníkům zapůjčí piknikové deky. Na piknicích vystoupí například Naďa Válová s Annou Cibul’ovou, kladenská kapela Johny and Friends, Karel Pazderka s Markem Rejhonem a Norbi Kovács s Janem Kyselou a Filipem Zoubkem.

Nově si milovníci hudby mohou přímo v zahradě zahrát na piano, které radnice po dohodě se sdružením ZaKladno umístila v klidnějším koutu areálu. Piano je všem k dispozici v rámci otevírací doby zahrady, pokud počasí dovolí, zůstane tam až do pozdního podzimu. Ještě před prázdninami navíc zámecký areál ozdobí obří kované plastiky uměleckého kováře Lukáše Kmocha. Netradiční „zahradní vernisáž“ se uskuteční 20. června od 18:30 hodin. Impozantní artefakty dosahující výšky až šesti metrů ozdobí zahradu až do konce září.

Opatské úřadování i Milerův Krteček

Živo bude také uvnitř Kladenského zámku. V historické budově mohou návštěvníci v létě vidět řadu výstav. „Do konce června bude možné v zámecké galerii zhlédnout klasickou tvorbu malbou, nádherné grafiky a realistické busty umělců Jiřího Altmana, Petra Hampla a Milana Váchy. 27. června zahájíme výstavu žačky malíře, grafika a ilustrátora Rudolfa Fily Aleny Antonové a její mladé kolegyně, grafičky Lenky Štěpaníkové. Od 5. září se pak lidé mohou těšit na retrospektivu Kladeňáka, grafika, ilustrátora a heraldika Zdirada J. K. Čecha, který výstavou oslaví své kulaté životní jubileum,“ zve do galerie Kladenského zámku náměstek kladenského primátora pro kulturu a dopravu Oldřich Černý.

Na podzim představí město v prostorách zámku příznivcům kladenské historie repliku pracovny benediktýnského opata. „Benediktini obývali kladenský zámek více než dvě stě let, to rozhodně stojí za připomínání. Jelikož se dodnes v Břevnovském klášteře pořádá pouť v souvislosti i s kladenskou historií benediktinů, plánujeme pracovnu otevřít pro veřejnost na termín poutě, 9. října,“ informuje zastupitelka Statutárního města Kladna pověřená pro oblast cestovní ruchu Petra Melčová a doplňuje: „Aby byl interiér pracovny co nejvěrohodnější, spolupracujeme se Sládečkovým vlastivědným muzeem v Kladně i opatem Benediktinského arciopatství z pražského Břevnovského kláštera, P. Petrem Prokopem Siostrzonkem. Opat byl tímto počinem potěšen a nabídl spolupráci s jejich archiváři. Dovolil také dohledané archivní materiály v kopii umístit do připravované expozice.“

Zámecké chodby a sály budou v budoucnu připomínat také významné rodáky a osobnosti města. Úspěšně pokračují například jednání s příbuznými významného českého výtvarníka Zdeňka Milera, který světově známou kreslenou postavičku malého krtečka vymyslel právě v Kladně při procházce příměstským lesem. „Situaci v jednání nám ulehčilo ukončení soudních pří výtvarníkovy rodiny o užívání jeho odkazu. Expozice se již připravuje a představit bychom ji chtěli nejpozději ke stému výročí narození Zdeňka Milera v únoru roku 2021,“ prozrazuje primátor Jiránek.

Kladenští horníci se představují

I Kladenský zámek připomíná hornickou minulost města. Návštěvníci si budou moci letos v premiéře prohlédnout nově opravené simulované důlní pracoviště v suterénu. Podzemní štoly ve spolupráci s městem Kladnem rekonstruovali pracovníci Závodní báňské záchranné stanice Libušín Palivového kombinátu Ústí nad Labem. „Hornickou expozici (simulované důlní pracoviště) v podzemí zámku vybudovali přibližně v 80. letech minulého století báňští záchranáři ze stanice ve Vinařicích pod vedením Josefa Suldovského. Při výstavbě byly použity autentické prvky výztuže, strojní zařízení a hornické nářadí vyvezené přímo z podzemí kladenských dolů. Celek proto působí autenticky a věrohodně i na bývalé zaměstnance, kteří v podzemí mnoho let pracovali a prostředí důvěrně znali. Většina dřevěných prvků výztuže v dotčené části expozice byla působením vlhkosti zcela ztrouchnivělá a bylo třeba je nahradit. Bylo nutné vyměnit prvky takzvaného ohňařského ortíku, což je speciální důlní dílo sloužící k likvidaci důlních ohňů,“ uvádí vedoucí Závodní báňské záchranné stanice Libušín Palivového kombinátu Ústí Petr Šarboch.

Cílem všech novinek v zámeckém areálu je oživení a využití celého potenciálu památky. Předloni zámecké prostory navštívily více než 4 000 lidí, loni jich bylo přes 7 500 a vedení radnice věří, že letos se návštěvnost ještě zvýší. Roste i počet turistů v samotném městě. Dokládají to statistiky Městského informačního centra Kladno. V roce 2016 průběžně se rozšiřující služby takzvaného íčka využilo kolem 9 000 lidí, o rok později jich bylo o tisíc víc a v roce 2018 se jednalo už o téměř 12 000 návštěvníků.

Sportování na Kladně

Novinky související s městskými sportovními areály (SAMK) se nevyhnou ani sportu. Mezi nejvýznamnější akce bude patřit FCI mistrovství světa v obedience, které se na Sletišti uskuteční od 4. do 7. července. Zjednodušeně jde o soutěž vycvičených psů. Anglické slovo “obedience” se totiž překládá jako poslušnost či ovladatelnost. Cílem obedience tak je naučit psa spolupracovat s psovodem, kdy zadané cviky pes musí vykonávat radostně a zároveň přesně. 13. července tentýž sportovní stadion přivítá tradiční mezinárodní atletický meeting Kladno hází a Kladenské memoriály. Chybět nebude ani charitativní sportování, konkrétně Běh naděje, kdy se 31. srpna poběží a bude konat veřejná sbírka na podporu boje proti rakovině. A konečně 17. září si na své přijdou senioři, jejich atletické závody nesou jméno Seniorský pětiboj.

Sezóna na letních koupalištích přitom oficiálně začne v červnu, konkrétně 3. června na Sletišti a 24. června v Bažantnici, od dubna je k dispozici také trampolínový park. To vše se záměrem vodní sportovní areály pro veřejnost postupně zlepšovat. „V aquaparku se nyní mění tobogány za nové, začala už druhá fáze rekonstrukce. Modernizuje se také 25metrový bazén u Sletiště. Bude nový nerezový, přibudou nerezová brodítka se sprchou, dva tobogány s vlastním dojezdovým bazénem a jedna skluzavka s dojezdem do bazénu. Rekonstrukce by měla být hotová do konce letošního srpna,“ říká kladenský radní pro sport a cestovní ruch Jiří Chvojka. Podrobnosti a průběžné informace lze najít ZDE: www.aquapark-kladno.cz.

Kulturní a sportovní novinky pro obyvatele a návštěvníky Kladna samozřejmě chystají i jiné než městské organizace. Například středisko volného času Labyrint připravuje novou únikovou hru na postapokalyptické téma. Je inspirována kultovními filmy Mad Max a počítačovou hrou Fallout a ve střední Evropě unikátní úniková místnost by se měla otevřít se začátkem školního roku 2019/2020.

Klíčové akce roku 2019

Kultura

  • Pikniky v zahradě Kladenského zámku – 23. 5. až 27. 6. 2019
  • Kladenské dvorky + 250 let Podprůhonu – 7. až 9. 6. 2019
  • Letní festival – 10. 8. 2019
  • Dny města Kladna – 6. až 8. 9. 2019
  • 30 let svobody – 16. 11. 2019
  • Tradiční Vánoce na Kladně – 1. 12. 2019 až 2. 1. 2020

Sport

  • Mistrovství světa FCI v obedience, Sletiště – 4. až 7. 7. 2019
  • Kladno hází a Kladenské memoriály, Sletiště (atletika) – 13. 7. 2019
  • Běh naděje, Sletiště (charitativní akce spojená s veřejnou sbírkou na boj proti rakovině) – 31. 8. 2019
  • Seniorský pětiboj, Sletiště (atletické závody pro kladenské seniory) – 17. 9. 2019

Autor: Štěpánka Filipová



  1. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  2. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude

  3. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  4. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  5. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  6. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  7. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  8. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  9. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  10. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  11. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  12. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  13. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  14. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2

  15. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  16. krimi

    Jízda v protisměru na dalnici D 6, policie hledá svědky, ohrozili ostatní řidiče, záchranáře policisty i hasiče

  17. zprávy

    V Ledcích využijí prostředky od kraje na obecní úřad, Pchery dostanou téměř dva miliony

  18. zprávy

    Revolution Train z pohledu policie

  19. zprávy

    Motyčín navštívila největší pojízdná zvonkohra na světě

  20. zprávy

    Sobota rozhodne o postupu kladenských Kanonýrů do superligy,přijďte je podpořit