Již ve čtvrtek pořádají ve Slaném Férovou snídani na podporu pěstitelů
Středa, 8. května 2019 10:00
Sejít se se svými přáteli, známými, sousedy, pochutnat si na dobrém jídle a pití a ještě přitom podpořit skvělou myšlenku? Proč ne? To vše můžete stihnout během jediného odpoledne. Největší piknik na podporu lokálních a fairtradových pěstitelů „Férová snídaně“ je po roce opět tady! Zájem o tuto akci rok od roku roste. Připomeňme si,že v loňském roce snídalo na 172 místech republiky 8.100 lidí. Dobrovolníci pořádají tento piknikový happening, aby ukázali, že se zajímají o životy pěstitelů ve svém okolí a v dalekých zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky.
Posnídat lokální a fairtradové dobroty můžete ve čtvrtek 9. května. Tuto akci požádá Knihovna Václava Štecha ve Slaném, tentokrát ve spolupráci s Vlastivědným muzeem již popáté, a to v krásném prostředí atria budovy těchto organizací. Do košíku si můžete vzít fairtradovou kávu, čaj, džus. A protože myslíme na své pěstitele, na pečení buchet, koláčů, chleba i výrobu pomazánek použijeme vajíčka, mouku, máslo, sýry, med, marmeládu právě od nich. A nebo máte přímo vlastní zdroje? Tím lépe!
A proč vlastně dávat přednost lokálním potravinám? Můžeme je nazývat také místní, sezónní, farmářské, bio nebo fresh. Jsou mantrou všech, ktěří se zajímají o kvalitní a dobré jídlo. Nákupem těchto potravin podporujeme ekonomiku našeho regionu, jsou pro tělo daleko přirozenější a zdravější. Na pultech farmářských obchodů nalézáme většinou ovoce a zeleninu čerstvější. Nemůže se jim přece rovnat zboží, které jelo na pult obchodu několik dnů v kamionu a muselo dozrávat cestou. Lokální produkce je také výrazně energeticky úspornější a ekologičtější.
Autor: Věra Ungerová