ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Od středy zaplavují Kladno růžová kola

Čtvrtek, 25. dubna 2019 15:41

I nadcházející sezónu budou v Kladně k dispozici sdílená kola. Zajišťuje je společnost Rekola, a to na základě poptávky mapující situaci na trhu. Prioritou výběru dodavatele byla cena a rychlost dodání.

Od středy zaplavují Kladno růžová kola (Foto: KL)

V prvních měsících bude v Kladně jezdit 60 kol, později celkový počet naroste na cílových 80, z nichž 40 má být vybaveno třístupňovou přehazovačkou. Rekola nejsou pro místní úplnou novinkou, působila v tomto největším středočeském městě tři měsíce již v roce 2017.

„Pro nás je klíčové, jak říkám od začátku, aby obyvatelé Kladna o sdílená kola nepřišli. A také to, aby se za ně zaplatila rozumná částka a vše se ošetřilo tak, jak má,“ říká primátor statutárního města Kladna Dan Jiránek. 

„Vedení města Kladna si uvědomuje, že sdílená kola jsou v České republice relativně novou službou a firmy, které ji nabízejí, se v tom, co poskytují, výrazně liší,“ říká radní statutárního města Kladna pro sport a cestovní ruch Jiří Chvojka a dodává: „O to obtížnější je výběr dodavatele tak, aby byl transparentní a v souladu s platnou legislativou. Vždy se přitom musí zohlednit cena, tedy hospodárnost, ale také účelnost a efektivnost vynaložených finančních prostředků.“

„Zájem občanů o sdílení kol v Kladně nás tehdy moc potěšil. Potvrdil naši domněnku, že pokud mají příležitost jezdit po městě na kole, používají jej jako dopravní prostředek z bodu A do bodu B několikrát za týden a občas i denně. Proto když přišla nabídka, abychom na Kladně opět působili, snažili jsme se najít cesty, jak to udělat,“ říká Vítek Ježek, zakladatel a CEO Rekol.

„Za 1,2 milionu korun město získá 60 kol bez přehazovačky, od června má být k dispozici 40 kol bez přehazovačky a 40 kol s přehazovačkou. Jinými slovy, lidé dostanou výrazně horší, ale dražší službu než měli v loňském roce.  Navíc za sezónu utratí uživatelé minimálně trojnásobek proti službě Freebike realizované v minulém roce,“ tvrdí předseda Volby pro Kladno Milan Volf.

Kola bude nutné zamykat pouze v růžově vyznačené zóně, kterou může uživatel vidět v aplikaci Rekola, nebo na stránkách www.rekola.cz/mapa-a-parkovani. Každé kolo je opatřeno číselným zámkem, kterým je uživatel povinen jej uzamknout k pevné překážce tak, aby nedošlo k odcizení, nebo aby kolo neblokovalo chodník či jiná veřejná prostranství. Místa, kde bude možné kola zamykat, v průběhu sezóny přibydou. Záleží také na tom, v jakých lokalitách město nainstaluje cyklostojany.

Kladenská Rekola budou opatřena QR kódem, který znatelně urychluje celý proces výpůjčky kola. To znamená, že uživateli Rekol postačí otevřít aplikaci, zvolit „Půjčit kolo“ a naskenovat QR kód. „Kola s QR kódy jsou v provozu teprve měsíc a už nyní můžeme z dat vidět, že si uživatelé na novinku velmi rychle zvykli. Více než 78 % našich uživatelů si půjčí kolo právě přes QR kód. Očekáváme, že číslo ještě rapidně naroste, až se bude v mobilu automaticky zapínat LED baterka a bude tak na kód dobře vidět i v noci,“ hodnotí aplikaci Vítek Ježek.

Nadále ve všech městech, kde Rekola jezdí, zůstává možnost rezervace kola či půjčení dvou kol na jeden účet. „S novou aplikací jsme si dali hodně práce. Kromě načítání QR kódu, intuitivnějšího půjčování dvou kol najednou a detailnějšího profilu, je také mnohem rychlejší a přehlednější. Před první jízdou si ale bude muset každý uživatel aplikaci aktualizovat,” komentuje vývoj Vítek Ježek.

Službu bude možné využívat přes mobilní aplikaci Rekola nebo webový prohlížeč https://app.rekola.cz.

Stejně jako v jiných městech i v Kladně podpoří provoz Hello bank!, která za uživatele zaplatí prvních deset 15minutových jízd. Po vyčerpání tohoto benefitu mohou uživatelé využívat jednotlivé 30minutové jízdy. Zaplatí za ně 16 korun. Nadále zůstává spolupráce s MultiSport benefit. Držitelé karty MultiSport mohou jet na Rekole dvakrát denně, pokaždé 60 minut a k tomu mohou navštívit i jedno vybrané sportoviště.

Za 195 korun může uživatel jet neomezený počet půlhodinových jízd ve všech městech „rekolí“ sítě. Právě měsíční předplatné by se mohlo obyvatelům Kladna zalíbit. Na jedno předplatné mohou jezdit jak v Kladně, tak v Praze i ostatních městech. S registrovanou platební kartou od Hello bank! v Rekola účtu stojí navíc předplatné měsíčně pouze 97 korun.

Autor: (red)


  1. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  2. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  3. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  4. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  5. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  6. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  7. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  8. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  9. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  10. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  11. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  12. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  13. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  14. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  15. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  16. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  17. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  18. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  19. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  20. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra