ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladenské divadlo v příští sezoně naváže na nově vytyčenou linii, ale také obnoví tradice

Středa, 17. dubna 2019 07:10

Od dubna probíhá prodej předplatného na sezonu 2019/2020. Ta bude již 105. sezonou profesionálního souboru v kladenském divadle. V rámci tohoto jubilea bude vedení divadla navazovat na linii, kterou si při znovuotevření budovy před třemi lety vytyčilo, ale také obnoví některé dřívější tradice.

Kladenské divadlo v příští sezoně naváže na nově vytyčenou linii, ale také obnoví tradice (Foto: KL)

„V rekonstruovaném divadle jsme před třemi lety vybudovali soubor v novém složení, přišel nový umělecký šéf i další zaměstnanci a diváci si zvykali na nové prostředí i na jiné pojetí divadla, než jaké zažívali po dobu rekonstrukce, kdy hrála činohra v Divadle Lampion. Za tři uplynulé sezony se nám podařilo umělecký provoz rozjet naplno. Mám velkou radost, že se předplatitelské řady každým rokem rozšiřují a diváků celkově přibývá,“ říká jednatel Městského divadla Kladno Jan Krafka.

„V repertoáru nechybí muzikálové tituly (vzhledem k velkému hudebnímu potenciálu souboru), klasická díla světové dramatiky ani autorský projekt. V celé sezoně samozřejmě diváky čeká několik překvapení včetně pestré nabídky doprovodných akcí,“ láká Jaroslav Slánský, umělecký šéf divadla.

Jubilejní sezonu divadlo zahájí komediálním muzikálem legendární britské skupiny Monty Python – Monty Python´s Spamalot (premiéra 19. října 2019). Po mnoha letech se do kladenského divadla vrátí symfonický orchestr. V režii člena uměleckého souboru Jiřího Š. Hájka se představí prakticky kompletní herecký ansámbl. Pro velký úspěch v minulých letech se v listopadu na kladenské jeviště vrátí kultovní inscenace tvůrčího tandemu režiséra Petra Svojtky a dramaturga Jiřího Janků České Vánoce (obnovená premiéra: 24. listopadu 2019).

Rok 2019 v kladenském divadle zakončí česká premiéra jedné z nejslavnějších detektivek na světě. V sobotu 14. prosince 2019 je ve velkém sále naplánována premiéra divadelní adaptace knihy Agathy Christie Vražda v Orient Expresu. Režie se ujme umělecký šéf Městského divadla Mladá Boleslav a držitel Ceny Thálie Petr Mikeska, jenž si tímto titulem odbude kladenský režijní debut.

První premiérou nového kalendářního roku bude drama Jeana Geneta Služky. Herecký koncert pro tři herečky pod taktovkou Jiřího Bábka (který s MDK spolupracuje pravidelně) se odehraje 24. a 25. ledna 2020 na malém sále. Následovat bude komorní muzikál Joe DiPetra a Jimmy Robertse Miluji tě, ale… (premiéra 22. února 2020). Hudební komedii pro čtyři herce (kteří ztvárňují nespočet rolí) a tři muzikanty (kteří budou hrát živě na jevišti) zrežíruje umělecký šéf souboru Jaroslav Slánský. V předchozích dvou sezonách režíroval divácky úspěšné inscenace Brouk v hlavě a Hra, která se zvrtla.

V březnu se premiéry (21. března 2020) dočká další celosouborová inscenace. Molièrova nadčasová komedie Tartuffe doplní repertoár Městského divadla Kladno vhodný pro studentské či školní publikum. Režírovat bude Petr Svojtka, který se loni do kladenského divadla vrátil po řadě let oceňovanou inscenací Petrolejové lampy.

Poslední premiérou v sezoně bude inscenace „hry na objednávku“, kterou pro nás píše věhlasná autorka, překladatelka a básnířka Renata Putzlacher. V originálním jevištním tvaru (bude se hrát v komorní úpravě velkého sálu, tedy s diváky na jevišti) si připomeneme 70. výročí od popravy Milady Horákové a pokusíme se přinést neotřelý pohled na tuto historickou událost. Pracovní název inscenace zní Milada a Ludmila (premiéra 23. května 2020).

Městské divadlo Kladno plánuje i v příští sezoně navázat na bohatý doprovodný program. Na podzim to bude především tradiční Noc divadel, na jaře Den otevřených dveří, chybět nebudou ani pravidelné večery v Divadelní kavárně (literární a poetické večery, koncerty, scénická čtení a jiná tematická setkání). Nadále se zde bude reprízovat inscenace aktovek Václava Havla Audience & Protest a novou premiérou na této „nejmenší scéně divadla“ bude současné monodrama autora Duncana Macmillana Všechny báječný věci.

Slavnostní zakončení sezony proběhne tradičně v podobě Malých kladenských Dionýsií. Jubilejní 105. sezonu se v divadle rozhodli oslavit také novou foto(grafickou) tváří divadla. Autory nové vizuální koncepce jsou výtvarník Jozef Hugo Čačko a grafik a fotograf Tomáš Glasberger. Prezentace proběhne v rámci vernisáže, která se uskuteční 11. září při slavnostním zahájení sezony 2019/2020. Kromě nových portrétů členů uměleckého souboru se změna dotkne například podoby divadelních plakátů, webové stránky předplatného a dalších propagačních materiálů. Logo divadla zůstává víceméně stejné.

Autor: (jk)



  1. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  3. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  4. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  5. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  6. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  7. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  8. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  9. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  10. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  11. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  12. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  13. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  14. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  15. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  18. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  19. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  20. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni