ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Nemocnice Kladno poskytuje rozsáhlou ambulantní péči i akutní lůžkovou rehabilitaci

Úterý, 16. dubna 2019 07:40

Rehabilitační oddělení Oblastní nemocnice Kladno poskytuje kromě rozsáhlé ambulantní péče i akutní lůžkovou rehabilitaci. Na toto téma se rozpovídala vedoucí fyzioterapeutka rehabilitačního oddělení Petra Reckziegelová.

Nemocnice Kladno (Foto: KL)
Petra Reckziegelová (Foto: Hana Senohrábková)

„Na našem oddělení lůžkové rehabilitace pečujeme o pacienty po ortopedických a traumatologických operacích, to znamená po náhradách kolenních a kyčelních kloubů, těžkých zlomeninách, amputacích dolních končetin nebo operacích zad. Specializujeme se i na včasnou péči o pacienty po cévní mozkové příhodě v již stabilizovaném stavu. Včasná rehabilitace umožní všem těmto pacientům vrátit se rychleji do běžného života,“ vysvětluje vedoucí fyzioterapeutka rehabilitačního oddělení Petra Reckziegelová.

Rehabilitace a regenerace po operačním zákroku

Protože je délka hospitalizace omezená, je potřeba správné načasování intenzivní rehabilitace v průběhu celé nemoci. Pacient musí být ve stabilizovaném stavu s předpokladem spolupráce a schopností absolvovat intenzivní program cvičení, tři hodiny denně. Pobyt na lůžkovém oddělení předepisuje lékař.

„Přijímáme pacienty s poruchou hybného aparátu, kteří jsou fyzicky i mentálně schopni aktivní spolupráce, to znamená, že zvládnou 2-3hodinové denní zátěže v rehabilitačním programu. Předpokládaná doba hospitalizace se průměrně pohybuje mezi 1-3 týdny podle klinického stavu,“ definuje skupinu pacientů vedoucí fyzioterapeutka.

Rehabilitace ušitá na míru

Rehabilitační program je každému pacientovi ušit na míru přesně podle jeho potřeb. „Pohybovou terapii má na starost tým vysoce erudovaných fyzioterapeutů. Nácvik všedních denních činností, jako jsou hygiena, oblékání, jídlo, chůze v terénu nebo orientace, s pacienty trénují zkušené ergoterapeutky. V případě poruch komunikace, porozumění řeči nebo poruch polykání s pacienty pracují logopedky. A v průběhu celého dne i noci o pacienty pečují hodné sestřičky a sanitáři, kteří s celým týmem efektivně spolupracují. Snažíme se, aby byli pacienti schopni navrátit se v maximální možné míře do svého prostředí – domů, do zaměstnání nebo ke sportu, protože míra nezávislosti na okolí bude nadále ovlivňovat kvalitu jejich dalšího života. Všichni naši zaměstnanci proto pracují nejen na vycvičení jednotlivých funkcí, ale snaží se pacienty vést k co největší samostatnosti. K tomu je zapotřebí také velká dávka motivace ze stran pacientů,“ popsala vedoucí fyzioterapeutka hlavní cíle komplexní terapie, kterými se celý tým snaží o maximální znovuzačlenění pacientů do běžného života.

Foto: Hana Senohrábková

Skvělé výsledky díky erudovanému personálu a modernímu vybavení

Rehabilitační oddělení má k dispozici dvě individuální cvičebny vybavené lehátky, závěsnými systémy na posilování, gymnastické míče, žebřiny, rotopedy, overbally, nestabilní plochy a další pomůcky určené k aktivnímu cvičení.

„Pro trénink využíváme také sofistikovaný systém se zpětnou vazbou Pro-Kin. Pro pasivní cvičení končetin slouží elektrické motodlahy a motomedy. Speciálně vybavenou místnost mají také ergoterapeutky. Kromě různých kompenzačních pomůcek je zde k dispozici speciální počítačový program na trénování poznávacích funkcí mozku, jako je míra pozornosti, paměť, orientace v prostoru a logické myšlení. Součástí práce s počítačem je i speciálně upravená myš pro pacienty s omezením hybnosti ruky,“ vyjmenovala možnosti rehabilitace vedoucí fyzioterapeutka.

Hana Senohrábková

V případě potřeby pomáhá oddělení pacientům i s výběrem správných kompenzačních pomůcek a nácvikem manipulace s nimi. Výrobu a úpravu speciálních pomůcek zajišťuje protetik, který na oddělení dochází.

„S celým týmem rehabilitace se snažíme o maximální znovuzačlenění pacientů změněných nemocí či úrazem do běžného života a rádi bychom poděkovali i všem oddělením za spolupráci při předávání pacientů vhodných k intenzivní rehabilitaci,“ dodala Petra Reckziegelová.

Rehabilitační oddělení Oblastní nemocnice Kladno

Zabývá se diagnostikou a léčbou poruch pohybového aparátu včetně otokových stavů. Dělí se na ambulantní a lůžkovou část.

Ambulantní část se nachází v přízemí budovy M. Součástí je devět individuálních cvičeben, vodoléčba, elektroléčba, lymfoterapie, mechanoterapie a dvě plně vybavené tělocvičny.

Lůžková část vznikla v rámci iktového centra v roce 2013 a nachází se ve 2. patře monobloku A. Disponuje 20 lůžky a zajišťuje i ergoterapii a logopedii. Je určena pacientům, kteří jsou indikování k intenzivní akutní rehabilitaci.

Autor: Hana Senohrábková


  1. zprávy

    Protidrogový vlak opět míří do Kladna, je to nejvýznamnější projekt Kladna v této oblasti

  2. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  3. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  4. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  5. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  6. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  7. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  8. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  9. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  10. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  11. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  12. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  13. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  14. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  15. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  16. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  17. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  18. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  19. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  20. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova