ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Nejčastějším zákrokem na očním oddělení kladenské nemocnice je operace šedého zákalu

Čtvrtek, 11. dubna 2019 07:50

Oči jsou pro nás velice důležitým smyslovým orgánem. Asi 80 procent všech informací z okolí získáváme prostřednictvím zraku. Pacientů s očními vadami v Česku bohužel stále přibývá. Naštěstí roste kvalita prováděných operačních zákroků, po nichž je mnohdy pacientům vrácen zrak, jaký měli v mládí.

Foto: Hana Senohrábková

Nejčastěji prováděnou operací na očním oddělení kladenské nemocnice je operace šedého zákalu. Ročně jich tu lékaři provedou téměř 1 500.

Moderní medicína již dokáže řešit téměř všechny oční vady

„V současnosti je jedinou možnou variantou léčby šedého zákalu operace spočívající v odstranění zakalené oční čočky a nahrazení čočkou umělou. Vzhledem k tomu, že mnoho pacientů s šedým zákalem trpí současně i krátkozrakostí, dalekozrakostí či astigmatismem, jsme dnes bez problému schopni vyřešit i tento další hendikep právě v průběhu operace šedého zákalu. S těmito zákroky máme mnohaleté zkušenosti s výbornými výsledky,“ přiblížil problematiku Jan Blumenstein, primář očního oddělení kladenské nemocnice.

„Z pohledu typu nitroočních čoček se často mluví o implantaci tzv. torických čoček pacientům, kteří trpí astigmatismem. Astigmatismus rohovky je způsoben nepravidelným zakřivením její jinak kulovité plochy. Rohovka bez astigmatismu má pravidelný poloměr zakřivení své plochy,“ vysvětluje Blumenstein.

„Pacientovi, který přichází k operaci šedého zákalu a má významnější rohovkový astigmatismus, je vhodné implantovat při operaci torickou čočku, kterou se výsledný astigmatismus celé optické soustavy odstraní nebo výrazně zmenší a pacient poté nemusí do dálky používat brýle. Bez brýlí vidí většinou lépe než v době, kdy ještě šedý zákal neměl. Pokud použijeme tzv. monofokální torickou čočku, zlepšíme sice vidění do dálky, ale do blízka brýle zůstanou. Pro pacienty, kteří nechtějí do blízka používat brýle a mají současně astigmatismus, existuje i varianta tzv. trifokální torické čočky. Různých variant torických čoček jsme v roce 2017 naimplantovali přes 250,“ dodává primář.

Přirozenou optickou vlastnost čočky nahradit nelze

„Neustálé zvyšování úrovně naší práce a zavádění moderních metod nám umožňuje kvalitní přístrojové vybavení a v neposlední řadě erudice našich lékařů,“ chválí svůj tým Jan Blumenstein.

V průběhu let dochází v kladenské nemocnici i ke zdokonalování techniky, přístrojů a materiálu, včetně implantovaných nitroočních čoček. Je nutno si ale uvědomit, že i přes vysoké technické možnosti zatím nelze nahradit přirozenou optickou vlastnost čočky, která dospělému člověku uspokojivě funguje zhruba jen do 40-45 let věku.

„Pacientům nabízíme přesnější a modernější techniku používanou při implantaci torických čoček. Před operací jsou klienti kromě vyšetření a změření nitrooční čočky na optickém biometru vyšetřeni i na systému Verion, který si zadá do paměti určité znaky na přední části oka a během operace se operatérovi v jednom z okuláru mikroskopu objeví projekce požadované osy, do které potom natočí čočku pozičními značkami. Ještě před čtyřmi lety jsme museli značky provádět sterilní tužkou na okraj rohovky. V případě pochybností o pravidelnosti astigmatismu doplníme vyšetření na přístroji Pentacam, který nám určí hodnoty astigmatismu v různých částech rohovky a dokáže odfiltrovat případy pacientů s nepravidelným astigmatismem, kterým bychom torickou čočkou spíše ublížili,“ přiblížil postup při vyšetření primář Blumenstein.

Operace očí na míru

Kromě torických čoček dokáží lékaři v kladenské nemocnici implantovat také čočky, které umožňují práci na počítači i čtení do blízka bez použití brýlí. Jedná se o takzvané trifokální čočky.

„S používáním trifokálních čoček rostou nároky na důkladné předoperační vyšetření, edukaci pacienta a vysvětlení a upozornění na některé doprovodné optické vjemy po operaci. Operatér se musí rozhodnout, zda je pacient pro tuto implantaci vhodný, resp. zda je předpoklad, že bude s výsledkem spokojený,“ vysvětluje Blumenstein.

Na očním oddělení kladenské nemocnice provádí lékaři základní i specializovaná ambulantní vyšetření, konzervativní, laserovou i operační léčbu širokého spektra očních onemocnění.

„Operujeme glaukom (zelený zákal) různými technikami. Dále operujeme šilhání, oblast zevního oka s přídatnými orgány i okolí, ve spolupráci s ORL oddělením provádíme operace na slzných cestách. Před několika lety jsme zavedli operativu zadního segmentu oka, tj. operace sklivce a sítnice cestou tzv. pars plana vitrektomie. Tento zákrok spočívá v odstranění sklivce nitrooční mikrochirurgickou technikou, při níž se do oka zavádějí nástroje o průměru do 1 mm. Tyto výkony patří mezi nejnáročnější oční operace. Řešíme také závažné oční úrazy,“ uvedl primář Jan Blumenstein.

Foto: Hana Senohrábková

Autor: Hana Senohrábková


  1. zprávy

    Mobilní aplikace „Slaný“ je ke stažení, stáhněte si jí hned ať vám nic neuteče

  2. krimi

    Zdrogovaného řidiče BMW pronásledovala policie i vrtulníkem, začalo to v Berouně, dopaden byl v Kladně

  3. pozvánka

    Kam o víkendu, kultura, sport, zábava i poučení to a více najdete v naší nabídce

  4. krimi

    Kladenští policisté se zapojili do celorepublikového projektu „Řídím, piju nealko pivo“

  5. pozvánka

    Vydejte se už v sobotu historickým vlakem po Švestkové dráze s Výtopnou Slaný

  6. info z radnice

    Turistickou sezónu v rámci celého regionu zahájí už v sobotu ve Slaném

  7. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  8. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  9. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  10. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  11. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  12. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  13. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  14. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  15. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  16. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  17. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  18. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  19. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  20. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér