ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Jindřich Lidický: O postupu do baráže rozhodne forma, srdce a štěstí!

Pátek, 15. března 2019 07:10

Dnes opět začne další díl hokejové horečky a příznivci kladenských Rytířů jsou plni očekávání. Začíná semifinále play-off Chance ligy mezi Kladnem a Duklou Jihlava a vítěz postoupí do baráže o extraligu. Nejen pohled na soupeře nabízejí následující řádky s trenérem Jindřichem Lidickým.

Jindřich Lidický: O postupu do baráže rozhodne forma, srdce a štěstí! (Foto: KL)

Vraťme se krátce k sérii s Přerovem. Překvapil vás něčím soupeř?

Ničím nás nepřekvapil. Čekali jsme houževnatého soupeře s rychlým přechodem do útoku a výbornými přesilovkami. Snažili jsme se kluky předem připravit, což se podařilo. Zubři hráli tvrdě, ale korektně, byl to férový souboj. Nepředváděli žádné likvidační zákroky, což nás mile překvapilo.

Určitě vás musela potěšit výrazně zlepšená hra defenzívy. Před zahájením play-off i v prvním utkání proti Přerovu nestála na pevných nohách. Najednou jako mávnutím kouzelného proutku se začalo obraně dařit, o čemž svědčí pouhých sedm inkasovaných gólů v pěti utkáních, samozřejmě podpořených skvělým Cikánkem v brance.

Obrana se během základní části měnila, proto jsme na velkou suverenitu nemohli spoléhat. S příchodem play-off hráči přepnuli na jiný režim, větší zodpovědnost všech včetně útočníků, kteří si dobře plnili defenzivní úkoly, což se pozitivně odrazilo komplexně na celé obranné činnosti mužstva. Výrazně k tomu přispěl Cikánek, který si play-off vysloveně užívá.

Nesnil jste při čekání na soupeře v semifinále, že byste narazili raději na České Budějovice, které by teoreticky mohly být snadnějším soupeřem než Jihlava?

Snít můžete o čemkoli, ale skončili jsme čtvrtí a nemohli si vybírat. Máme Duklu a musíme se na ni patřičně připravit, abychom měli šanci na úspěch. Jihlava vyhrála základní část s velkým náskokem, po celý rok předváděla vyrovnané výkony. Začíná se však za stavu 0:0, musíme podávat maximální výkony, abychom uspěli, postoupili do baráže a udělali radost našim fanouškům.

Dosavadní bilance však jednoznačně hovoří pro celek z Vysočiny, který vyhrál všechny čtyři vzájemné souboje. Nemáte trochu obavy, že vaši svěřenci budou mít v hlavě, že se jim proti Jihlavě nedaří?

Věřím, že nás to spíše motivuje. Ne na čase Jihlavu porážet. Jedná se o semifinále play-off a hráči se stejně jako proti Přerovu budou snažit na ledě odvést maximum a postoupit dále.

Podívejme se na Duklu. Na které silné herní stránky a hráče se musíte hlavně soustředit?

Všechno a všechny!

Zkuste být konkrétnější?

Dukla má komplexní kvalitu a ve svých řadách výrazné individuality. Stačí připomenout Čachotského, což je výjimečný hráč, ale jedinec mužstvo nedělá.  Když chceme postoupit, tak se musíme s Duklou popasovat a najít na její hru patřičný recept. Věřím, že se to podaří.

Otazníkem v sestavě soupeře je jistě klíčový post gólmana. Dosavadní jednička Švéd Lindström nemá v play-off takovou formu jako v předchozích utkáních a v posledním zápase proti Litoměřicím nastoupil David Honzík, který se vrátil po třech letech. Připravujete se na oba brankáře?

Když chcete postoupit, tak musíte překonat každého brankáře. Jestliže hráč přesně zamíří, jak si představuje, tak nikdo nemá šanci, pokud ne, tak je jedno, kdo v kleci stojí.

Série s Přerovem se hrála na pět utkání. Počítáte, že nyní bude delší?

Dnes pochopitelně nikdo neví, co se může stát, ale dá se při vyrovnanosti obou týmů předpokládat, že bude delší. V roli mírného favorita je určitě Dukla, ale pevně věřím, že se nám ji podaří nějakým způsobem přehrát. Uvidí se, jak dopadnou úvodní dvě střetnutí na Vysočině a od toho se bude celá série odvíjet.

Nejlepším střelcem Rytířů v play-off je Jiří Říha, který byl před dvěma lety jedním z klíčových hráčů Jihlavy. Ta v semifinále přešla přes Kladno a následně postoupila až do nejvyšší soutěže. Jistě bude chtít něco podobného dokázat i s Rytíři.

Pochopitelně jsem moc rád, že Jirka nastupuje za nás a ne v barvách soupeře. Postupně se nyní dostal do pohody a patřičné formy a začal střílet i góly. Doufám, že se mu bude dařit i nadále a přidá další branky. Dá se čekat, že Jihlava  si ho bude více hlídat, protože ho zná. Na druhé straně se otevře prostor pro další hráče.

Poslední dotaz. Koho favorizujete ve druhém semifinále?

Soustředíme se hlavně sami na sebe. Čekám stejně vyrovnanou sérii jako v našem případě. Rozhodne momentální forma, větší srdce a nedílnou součástí bude i fakt, kdo bude mít více štěstí.

Ještě zalovme trochu ve statistikách. V základní části byl nejlepším hráčem Jihlavy v kanadském bodování bývalý Kladeňák Matěj Pekr, který nasbíral 53 bodů a zároveň se stal nejlepším střelcem s 32 góly. Brankář Niklas Lindström měl úspěšnost 92,57 %.

V dosavadním průběhu play-off je z kladenských hráčů v kanadském bodování nejlepší Tomáš Plekanec s 8 body, mezi střelci zase Jiří Říha se 4 brankami. Lukáš Cikánek má fantastickou úspěšnost 95,17 %. Na straně Jihlavy je to v kanadském bodování Adam Zeman se 7 body, střeleckou tabulku vede Juraj Bezúch, vsítil také 4 góly. Gólman Niklas Lindström má úspěšnost 86,32 % a David Honzík z jediného utkání 94,12 %. Jak známo, oba celky se v semifinále play-off střetly již v sezóně 2016/17 a úspěšnější byla Jihlava, která vyhrála na zápasy nejtěsnějším poměrem 4:3.

Semifinále play-off Chance ligy začne v pátek 15. března v 17:30 hodin v Jihlavě, kde pokračuje i v sobotu 16. března, a to také v 17:30. Potom se souboje přenesou do Kladna, kde se bude hrát v úterý 19. března od 18:00 a ve středu 20. března také od 18:00 hodin. Pokud série nebude rozhodnuta, odehraje se další utkání v Jihlavě v pátek 22. března od 17:30, případné šesté střetnutí by se hrálo v neděli 24. března od 16 hodin v Kladně. Rozhodující duel „kdo s koho“ by hostila Jihlava v úterý 26. března od 17:30 hodin.

Autor: (rc)


  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově