ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

FOTO: Středočeská vědecká knihovna zahájila dvě výstavy

Pátek, 8. března 2019 07:30

Do Středočeské vědecké knihovny v Kladně ve středu u příležitosti slavnostního zahájení výstav Motýla jsem tu neviděl: kresby dětí z terezínského ghetta a oceněných prací izraelských dětí z Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice zavítalo mnoho vzácných hostů.

Středočeská vědecká knihovna zahájila dvě výstavy (Foto: Jiří Skála)

Významným hostem celé vernisáže byl velvyslanec státu Izrael – Jeho Excelence pan Daniel Meron s manželkou, dále zástupce zřizovatele knihovny – předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek, vedoucí odboru kultury a památkové péče Kateřina Pešatová, člen Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Pavel Kuře, primátor města Kladna Dan Jiránek, také zástupci Památníku Lidice, zástupci dalších příspěvkových organizací v oblasti kultury Středočeského kraje a předsedkyně a členové České obce legionářské a mnozí další. 

Hostem nejvzácnějším byla akademická malířka Helga Hošková-Weissová, jedna z mála těch, kteří přežili kruté věznění v terezínském ghettu i dalších koncentračních táborech Auschwitz, Freiburg a Mauthausen. Paní Helga byla zároveň hostem nadmíru důležitým – právě její kresby z ghetta se dochovaly a staly se součástí významné sbírky dětských kreseb z Terezína a zároveň prezentované výstavy, které zapůjčilo Židovské muzeum v Praze. 

Večerem provázela vedoucí Odboru vnějších vztahů a rozvoje knihovny paní Ivona Kasalická, která po krátkém úvodu pozvala na pódium velvyslance státu Izrael J. E. Daniela Merona a zástupce zřizovatele knihovny Zdeňka Štefka a Kateřinu Pešatovou, aby pronesli úvodní slovo. Na závěr Ivona Kasalická představila krátce obě slavnostně otevírané výstavy.

Doprovodný program vernisáže se nesl v duchu provedení dětské opery Brundibár v režii Zdeny Fléglové a za klavírního doprovodu Andrey Mottlové. Operu i Dismanův rozhlasový dětský sbor uvedl Václav Flégl. Poté se již publikum oddalo sledování dojemné alegorie boje dobra se zlem, v níž děti spolu se zvířátky přemohou nejenom zlého flašinetáře Brundibára, ale v jeho postavě také personifikovaného Hitlera. Je třeba dodat, že tuto již předválečnou operu autorů Hanse Krásy a Adolfa Hoffmeistera nastudovaly děti v terezínském ghettu a v letech 1943-44 ji celkem pětapadesátkrát reprízovaly. Bohužel většina dětí, které tehdy v opeře účinkovaly, či ji sledovaly, se konce války nedožila.

Dojatí návštěvníci knihovny výkon dětí ocenili mohutným potleskem.

A bylo by neodpustitelné nevyužít přítomnosti Helgy Hoškové ke krátkému rozhovoru a besedě. Ta velice ochotně zodpovídala dotazy, které jí pokládala Ivona Kasalická i přítomní návštěvníci.

Vyprávěla, že první obrázek, který v ghettu namalovala, zobrazoval dvě děti, jak staví sněhuláka. Když obrázek tajně poslala tatínkovi, odpověděl – „Maluj, co vidíš“. A tak začala Helga ve svých 12 letech zobrazovat krutý život v ghettu se vším, co k němu patřilo. Skoro stovku kreseb se před Helžiným nedobrovolným odchodem do Auschwitzu podařilo jejímu strýci v Terezíně zazdít, a tak mohly po válce opět spatřit světlo světa. 

Na závěrečnou otázku, čeho si v životě nejvíce cení, odpověděla skromně: „Rodiny, domova a zdraví.“ Nebylo co dodat. Dojetí a hluboké dojmy byly patrné u všech hostů.

Na závěr mohli všichni ochutnat bohaté pohoštění, které knihovna díky laskavé finanční podpoře Středočeského kraje připravila.


 


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze