ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Proč se v Kročehlavech říká U Vraha? Ve Vrchlického ulici bydlel Václav Mrázek

Pátek, 1. února 2019 07:30

U Vraha se všeobecně říkalo hospodě ve starém kročehlavském sídlišti na rohu ulic Vrchlického a U Tržnice. Ve skutečnosti se jmenovala Restaurace 9. května, ale protože ve stejném domě žil neblaze proslulý sériový vrah Václav Mrázek, dostalo se jí i blízkému okolí pojmenování U Vraha.

Proč se v Kročehlavech říká U Vraha? Ve Vrchlického ulici bydlel Václav Mrázek (Foto: KL)

Mrázek byl sériový vrah, jemuž bylo prokázáno celkem sedm vražd, které byly motivovány jak sexuálně, tak loupežně. Krom násilné trestné činnosti byl usvědčen z dalších 127 trestných činů. Jako třicetiletý se Mrázek v říjnu 1955 do Kladna přistěhoval z Chomutova. Tehdy už za sebou měl několik vražd, aniž by byl odhalen.

Už jako malý s požehnáním chudých rodičů kradl potraviny a šatstvo. Jako šestnáctiletý dostal ze jednu krádež v roce 1941 podmínku, později si odseděl 18 měsíců. Po válce vyrazil jako ozbrojený doprovod humanitárního konvoje do Rumunska a Bulharska. Vojáci ale cestou humanitární pomoc rozkradli a rozdali výměnou za, mimo jiné, sexuální služby všeho druhu. Mrázek se začal zajímat o pornografickou literaturu se sadistickým zaměřením a postupně se u něj projevovaly různé deviace. Největší vzrušení zažíval při znehybnění oběti. Připustil, že okamžik, ve kterém se jeho oběť po výstřelu skácela k zemi, ho vzrušoval víc než samotná soulož. Přesto prožil značnou část svého vražedného období se stálou partnerkou. Ženy ho popisovaly jako plachého a nesmělého.

Během procházek a cyklistických projížděk v okolí Chomutova často potkával osamělé mladé ženy. Nutkání je sexuálně napadnout bylo tak silné, že mu prý způsobovalo intenzivní bolest hlavy. Poprvé vraždil v srpnu roku 1951, kdy klackem ubil patnáctiletou dívku, která pásla u lesa krávy. Její tělo odtáhl do ústraní a vykonal soulož. O dva měsíce později zastřelil třemi ranami z revolveru dvaatřicetiletou ženu. Tělo odtáhl k potoku, kde s ním souložil, a poté jej vhodil do vody. Protože ho vyděsila hlasitost výstřelů, napříště se vydal ven s nožem. Další dvě děvčata ale útok i přes vážná zranění přežila.

V červnu roku 1952 zaútočil na devatenáctiletou dívku, kterou ale dva z jeho výstřelů minuly a třetí se zasekl v hlavni. Hodinu na to zastřelil šestnáctileté děvče čekající na přítele. I tentokrát na těle vykonal soulož a s přikrytou hlavou ho nechal ležet kus od cesty.

Čtvrtou obětí se v červenci roku 1954 stala šestnáctiletá studentka, která šla do lesa nasekat trávu. Mrázek okolo ní projel na kole, zastavil, sesedl a zavolal na ni. Jakmile se otočila, střelil ji do obličeje a s tělem vykonal soulož.

O rok později na silnici mezi Chomutovem a Březencem narazil na milenecký pár. Šestadvacetiletého muže zastřelil třemi ranami, okradl a odklidil do příkopu, kde tělo zaházel porostem z okolí. Devatenáctiletá dívka při tom předstírala smrt. Když si myslela, že už je vrah pryč, pokusila se utéct. Mrázek si jí ale všiml, zabil ji jednou ranou do zad a odtáhl tělo do pole, kde vykonal pohlavní styk.

I přes rozsáhlé pátrací akce kriminalistům dlouho unikal. Speciální tým v rámci akce „Bronislava“ prověřil desetitisíce podezřelých, zadržel několik hledaných osob a velké množství zbraní. Mrázka ale i díky jeho nenápadnému chování a stálému zaměstnání nikdo nepodezíral. Navíc změnil způsob útoku.

Několik dalších žen se pokusil uškrtit. Všechny ale přežily a přivolaly pomoc. Krom pokusů o vraždu se zaměřil na velmi mladé dívky, které znásilňoval. Nejmladší z nich bylo teprve šest let. Děti neusmrcoval, prý to považoval za zbytečné. Ze strachu, že bude dopaden, se rozhodl změnit zaměstnání a odejít do Kladna. Vinou úřední chyby se mu to skutečně podařilo a jeho jméno vypadlo ze seznamu lidí k prověření.

Poslední vraždy se dopustil na manželce svého známého. Sedmapadesátiletá žena ho přistihla, když se v listopadu roku 1956 pod rouškou noci vloupal do jejich domu. Sekerou, kterou chtěl použít k páčení, ženu ubil k smrti. Její jedenáctiletou vnučku donutil, aby mu v domě pomohla hledat peníze a cennosti, před odchodem ji znásilnil. Jelikož si kapesníkem zakryl obličej, dívka ho nepoznala.

Odhalen byl až v březnu roku 1957 při domovní prohlídce. Předtím kradl na dole v Libušíně, kde byl zaměstnán jako lázeňský pracovník. Jeden z horníků předčasně vyfáral a přistihl Mrázka, jak prohledává oděvy v šatně. Protože k podobným krádežím docházelo opakovaně, horník Mrázka zadržel a přivolal policii.

Při domovní prohlídce policisté objevili střihací stroje, který ukradl při poslední vraždě. Ve sklepě v duté noze ponku našli pistoli, která odpovídala zbrani použité při sérii vražd na Chomutovsku. Prakticky celý byt byl vybaven kradenými věcmi.

Mrázek zpočátku přiznal jen několik krádeží. Dokonce mu vyšetřovatelé nastrčili do cely informátora, kterému se ale s ničím nesvěřil. Až při konfrontaci s výsledky balistické expertizy přiznal všechny vraždy a mnoho dalších zločinů. Svého jednání si byl dobře vědom, díky čemuž se mu dařilo spravedlnosti tak dlouho unikat.

Byl také podezřelý z dalších tří vražd spáchaných v roce 1951 na severu Čech. Ani k jedné se ale nedoznal a ze dvou byl skutečně jako možný pachatel vyloučen. Nepodařilo se prokázat ani jeho spojitost s úmrtím sedmnáctileté cyklistky, kterou v květnu roku 1955 cestou z Pleteného Újezda do Kladna někdo srazil z kola, zneužil a zavraždil. Mrázek se ale do Kladna přistěhoval až o několik měsíců později.

Ještě v průběhu roku 1957 byl nezvykle rychle odsouzen. Mrázek netušil, že je u nás v platnosti trest smrti a očekával odnětí svobody maximálně na 10 let. Za sedm vražd, čtyři pokusy o vraždu a 14 případů pohlavního zneužití byl 29. prosince 1957 popraven v Pankrácké věznici.


Hospoda se nacházela naproti nynější autobusové zastávky ve starém kročehlavském sídlišti na rohu ulic Vrchlického a U Tržnice (Foto: KL)

Autor: (jk)


  1. zprávy

    Protidrogový vlak opět míří do Kladna, je to nejvýznamnější projekt Kladna v této oblasti

  2. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  3. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  4. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  5. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  6. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  7. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  8. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  9. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  10. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  11. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  12. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  13. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  14. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  15. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  16. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  17. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  18. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  19. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  20. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova