ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Poslední den roku 2018 zaznamenali středočeští hasiči průměrný počet zásahů

Čtvrtek, 3. ledna 2019 07:10

Přechod do nového roku je vždy spojen se zvýšeným počtem zásahů, především v prvních hodinách po půlnoci. Většinou šlo opět jen o menší požáry v souvislosti s odpalováním zábavní pyrotechniky. 

Poslední den roku 2018 zaznamenali středočeští hasiči průměrný počet zásahů (Foto: HZS Středočeského kraje)

První událost posledního prosincového dne roku 2018 byla ohlášena na Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje v 3.40 hodin, kdy oznamovatel nahlásil dopravní nehodu v katastru obce Bukovany na Benešovsku. Hasiči z Benešova na místě události zjistili, že osobní vozidlo se nachází v příkopu a je v něm zaklíněný řidič. Ten byl vzápětí vyproštěn a předán do péče zdravotníků. 

V dopoledních hodinách řešili středočeští hasiči poměrně kuriózní zásah, kdy operátoři tísňové linky přijali informaci o pádu velblouda do rybníka v obci Hulín na Příbramsku. Operační důstojník k události vyslal hasiče ze stanice Sedlčany a zároveň lezecké družstvo ze stanice Benešov. V době příjezdu hasičů se na místě nacházel majitel, který se pokoušel zvíře vyprostit vlastními silami, ale to se mu nepodařilo. Po necelé hodině hasiči velblouda vyprostili z oplocení a dostali ho za pomoci bagru zpět na břeh, kde ho následně prohlédl veterinář.

V 11.40 hodin byl oznámen požár motoru letadla na letišti v Mladé Boleslavi. Operační důstojník na místo vyslal čtyři jednotky. Hasiči po příjezdu zjistili, že při letu ultralightu došlo k závadě na motoru a následnému zahoření. Dvoučlenná posádka s letadlem přistála bez zranění na letištní ploše. Hasiči poté zajistili letadlo proti požáru a odpojili akumulátor.   

Dvanáct minut před třináctou hodinou byla na tísňovou linku ohlášena vážná dopravní nehoda osobního vozidla v katastru obce Kokořín na Mělnicku, kde vletělo ve vysoké rychlosti do rybníku Harasov. Auto se asi dvacet metrů od kraje potopilo a posádka několika osob zůstala ve vozidle zaklíněna. Ještě před příjezdem záchranných složek se svědkům havárie podařilo vozidlo přivázat k dodávce a přitáhnout ke břehu. Uvnitř vozu, který byl stále potopen pod hladinou, policisté a hasiči nalezli jednu osobu, která byla následně vyproštěna a předána do péče zdravotnických záchranářů. Ti okamžitě začali s resuscitací. Vzhledem k tomu, že byl předpoklad většího počtu spolucestujících ve vozidle, byl na místo kromě vrtulníku letecké záchranné služby vyslán ještě druhý stroj s leteckými záchranáři. Zároveň k místu nehody zamířili policejní i hasičští potápěči, kteří se ihned po příjezdu vydali prohledávat dno rybníku. Prvotní informace o větším počtu osob se nakonec nepotvrdila a bylo potvrzeno, že ve vozidle cestoval řidič sám.

Krátce před osmnáctou hodinou ohlásil hlídač autobazaru v katastru obce Klecany v okrese Praha-východ požár osobního vozidla, které stálo na ploše s tím, že požár se začíná rozšiřovat i na ostatní auta. V době příjezdu první jednotky bylo požárem zasaženo už pět vozů. Hasiči dostali požár pod kontrolu za deset minut. Podle vyšetřovatele byla příčinou technická závada na jednom z vozidel. Škoda vniklá požárem byla vyčíslena na 1,4 milionu korun.   

Pět minut před devatenáctou hodinou vyjeli hasiči do katastru obce Dolní Beřkovice na Mělnicku, kde byla vlakovou soupravou sražena osoba, u které lékař zdravotnické záchranné služby následně potvrdil exitus. Ve vlaku cestovalo dvacet lidí, všichni vyvázli bez zranění. Trať byla po dobu vyšetřování nehody uzavřena.

Krátce po půl deváté večer byl vyhlášen požární poplach hned čtyřem jednotkám na Kutnohorsku. V obci Svatý Mikuláš byl ohlášen požár střechy místní teplárny. Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že dochází ke kontrolovanému odpouštění a spalování přebytečného plynu. Hasiči tak nemuseli zasahovat a vrátili se zpět na své základny.

Šest minut před půlnocí vyjely tři jednotky hasičů k ohlášenému požáru komínu rodinného domu v obci Libiš na Mělnicku. Při průzkumu hasiči zjistili, že v komínovém tělese hoří saze. Pomocí kominického nářadí hasiči komín vyčistili.

První událost roku 2019 zaznamenali operátoři na tísňové lince sedm minut po půlnoci, kdy byl oznámen požár tújí v obci Krychnov na Kolínsku. V průběhu jízdy k zásahu byla hasičům podána upřesňující informace, že se požár už rozšířil na střechu domu. Operační důstojník proto vyhlásil poplach dalším jednotkám. Po příjezdu první jednotky na místo bylo zjištěno, že požár zasáhl jen túje.

Po půlnoci pak hasiči zaznamenali zvýšený počet zásahů při požárech odpadkových košů, popelnic a kontejnerů a při dohašování krabic od zábavní pyrotechniky.

Ve tři hodiny a patnáct minut po půlnoci byl nahlášen požár chaty v obci Káraný v okrese Praha-východ. Hasiči následně zjistili, že hoří pouze přístavek u chaty. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na pět tisíc korun.


Autor: Petr Svoboda


  1. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  2. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  3. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  4. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  5. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  6. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  7. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  8. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  9. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  10. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  11. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  12. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  13. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  14. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  15. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  16. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  17. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  18. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  19. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  20. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2