ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kuriózní případy hasičů Středočeského kraje

Pátek, 21. prosince 2018 07:30

Hasiči jsou všeobecně vnímáni jako hrdinové, kteří zachraňují (nejen) lidské životy, dokáží vyzrát nad ohněm, zlikvidovat chemikálie nebo třeba sundat kočku ze stromu. I když je jejich práce náročná a skutečně nedocenitelná, i oni se někdy dostanou do situace, která není úplně běžná nebo může dokonce vykouzlit i úsměv na rtech. Přečtěte si některé z kuriózních situací, které se v uplynulém roce přihodily středočeským hasičům.

Kuriózní případy hasičů Středočeského kraje (Ilustrační foto: KL

Místo ohně plály vášně

V neděli 14. října ve večerních hodinách vyjížděli kladenští profesionální hasiči k nahlášenému požáru osobního vozu v Kročehlavech. „Podle oznamovatele stálo vozidlo na odlehlém místě na louce mezi náletovými křovinami a bylo plné kouře. Jak se při průzkumu ukázalo, nešlo o kouř, ale všechna okna auta byla silně orosená. V úmyslně odstaveném automobilu tak, aby byl co nejméně vidět, totiž nehořelo, ale byl dějištěm milostných hrátek. Hasiči, policisté i posádka sanitky se tak vraceli na základny s úsměvem a v protokolu se objevila neobvyklá poznámka: Planý poplach – sex v autě,“ sdělil ke kurióznímu případu mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Záchrana muže z mostního oblouku ve Štěchovicích

Další neobvyklý případ se odehrál v neděli 17. června, kdy středočeských hasiči na žádost Policie České republiky o spolupráci při záchraně osoby vyjížděli k štěchovickému mostu v okrese  Praha-západ. Na jednom z oblouků mostu ležel muž. „Operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče, lezecké družstvo i sbor dobrovolných hasičů, kteří přijeli s motorovým člunem. Po příjezdu na místo se potvrdilo, že na mostním oblouku ve výšce přibližně 12 metrů nad vozovkou a 20 metrů od hladiny Vltavy leží osoba, která se nehýbe. Pro její bezpečné zajištění a sundání rozhodl velitel zásahu o povolání výškové techniky. V rámci mezikrajské výpomoci vyrazila do Štěchovic jednotka Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy ze stanice Radotín se žebříkem opatřeným košem. S jeho pomocí se lezci dostali až na vrchol jen něco málo přes metr a půl širokého oblouku k spícímu muži, kterého nejdříve zajistili a pak probudili. Následně ho přendali do koše a snesli do bezpečí na pevnou zem. Vlastní záchrannou akci, která trvala asi deset minut, zabezpečovala ze člunu na vodě štěchovická dobrovolná jednotka. Muž byl bez zjevného zranění předán policii, které se přiznal, že nad ránem při cestě ze zábavy posilněn alkoholem zvolil svoji oblíbenou trasu po mostním oblouku, kde ho však přepadla únava, a tak si lehl,“ popsal další zajímavý případ Ladislav Holomčík.

Na záchraně koně nedaleko Měchenic se podílelo pět jednotek

„Pád koně do jámy byl na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje oznámen ve středu 20. června krátce před 17. hodinou. Událost se stala v okrese Praha-západ v chatové oblasti, která není přístupná pro běžnou hasičskou techniku. Na místo vyjeli profesionální hasiči společně s jednotkami sboru dobrovolných hasičů. Hasiči dojeli, kam až to terén dovolil, a pak na místo zásahu museli dojít s potřebným vybavením pěšky. Kůň se propadl do úzké a zároveň hluboké prohlubně, kterou hasiči nejprve ženijním nářadím zvětšili. Zvíře při tom chránili zásahovými kabáty, aby nedošlo k jeho dalšímu poranění. Po necelých třech hodinách fyzicky náročné práce byl kůň pomocí několika lan a popruhů vytažen. S ohledem na jeho zranění způsobené pádem byl na místo povolán veterinární lékař. Hasiči před návratem na základny provizorně zabezpečili jámu páskou a místo předali Policii,“ popisuje Holomčík další případ.

Velmi netradiční zásah na chirurgii

Hasiči poměrně běžně vyjíždějí i na chirurgické ambulance, aby pomohli sundat prstýnky z oteklých prstů. Jedno říjnové odpoledne byli přivoláni do příbramské nemocnice k podobnému a zároveň zcela ojedinělému úkonu – sundání perlátoru z penisu. „Kovový kroužek, který na konci ramínka vodovodní baterie zajišťuje pomocí sítek provzdušnění vody a souvislý proud, odstranili za necelou čtvrthodinu obdobným způsobem jako prstýnek, to znamená pomocí minibrusky za neustálého chlazení vodou,“ řekl Ladislav Holomčík k další nevšední situaci.

„Záhadu hlavolamu“ vyřešili říčanští hasiči bleskově

Poslední květnovou neděli v brzkých ranních hodinách přijal operátor tísňové linky informaci o ježkovi, který je uvězněn v kleci v obci Světice v okrese Praha-východ. „K události byla vyslána jednotka profesionálních hasičů, která po příjezdu na místo našla ježka uvízlého v drátěné kleci, která se po vyplnění kameny využívá například pro výstavbu opěrných zdí. Hasiči za použití štípacích kleští nezraněného ježka opatrně vystříhali a pustili do volné přírody. Záchranná akce trvala od ohlášení dvanáct minut,“ popsal Ladislav Holomčík další případ.

Autor: (kh)


  1. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  3. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  4. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  5. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  6. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  7. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  8. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  9. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  10. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  11. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  12. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  13. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  14. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  15. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  18. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  19. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  20. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni