FOTO: Učni ze stochovské školy bodovali v celorepublikové soutěži
Neděle, 4. listopadu 2018 09:00
Z 30 škol, jež se zúčastnily regionálních kol, se žáci 2. a 3. ročníku oboru Kuchař-číšník Střední školy služeb a řemesel Stochov, nominovali do finále soutěže Makro HoReCa Pětiboj 2018 jako jediní zástupci ze Středních Čech.
Celorepublikové finále 6. ročníku této soutěže se odehrálo na začátku října v rámci veletrhu For Gastro & Hotel v PVA Expo Praha-Letňany. V kuchařském týmu soutěžilo šest žáků a dva pomocníci. Ve dvou hodinách absolvovaly tři dvojice kuchařský pětiboj, kdy každá v časovém limitu 30 minut musela splnit následující soutěžní disciplíny pětiboje: Krájení oloupané cibule, krájení pórku, krájení brambor, vykostění chlazeného kuřete a filetování celého pstruha. Ostatní soutěžící mezitím připravovali 15 porcí pokrmu z kuřete, 15 porcí pokrmu ze pstruha a 30 porcí moučníku.
Číšnický tým, v němž soutěží také šest žáků a dva pomocní číšníci, v čase jedné a půl hodiny připravovali restauraci na provoz. Jejich úkolem například bylo rozmístění stolů, prostření nebo přípravy inventáře. A přitom v tomto čase také vždy ve dvojicích soutěžili v baristické disciplíně. Každý žák připravoval dvě espressa a dvě capuccina.
Před zahájením servisu soutěžního menu proběhla „Barmanská show“, při níž každý soutěžící připravil pět porcí aperitivního nealkoholického drinku dle vlastní receptury. Poté následoval servis welcome drinku a nabídka soutěžního menu, nabídka nápojů, objednávka pokrmů a její předání do kuchyně. Kuchařský tým expedoval své pokrmy a číšnici je servírovali hostům. Menu spárované s víny žáci prezentovali a nalévali. Poté následoval servis moučníku a kávy. Na tuto disciplínu měly oba týmy 60 minut.
Úžasné na této soutěži je i to, že žáci se hned po skončení soutěže dozvědí od porotců klady a zápory jejich práce.
Finálovému dni předcházel tvrdý trénink. Celé září několik dnů v týdnu probíhaly nácviky na soutěž. K tomuto účelu škola přizvala ke spolupráci profesionály z oboru gastronomie. Žákům pomáhal v přípravě na baristickou disciplínu Michal Křižka. Ten zapůjčil škole vše potřebné od šálků až po velmi kvalitní a drahý baristický stroj.
Na barmanskou disciplínu žáky připravoval David Neumann ze společnosti Simply Bar. I on jim dal k dispozici veškeré potřebné barmanské náčiní, suroviny a svůj čas. Studenti Davida v rámci nácviku navštívili v Sasazu baru, což pro ně samo o sobě byl veliký zážitek. I David vše poskytl žákům zdarma.
Nejen tito dva profesionálové pomáhali svou radou a zkušeností. Instruktoři z odloučených pracovišť věnovali soutěžícím svůj čas a navštívili středisko gastronomických služeb Střední školy služeb a řemesel Stochov jak při nácviku, tak při generální zkoušce. Všichni si vyzkoušeli pocit připravovat se pod drobnohledem profesionálů i zpětnou vazbu, která nebyla vždy příjemná.
Čtěte také:
Korupční kauzou kladenských autoškol a zkušebních komisařů se opět zabýval soud |
Už účast v celorepublikovém finále byl pro stochovskou školu veliký úspěch. Ve finálové TOP pětce Středočeský kraj i Prahu totiž reprezentovali jako jako jediný zástupce.
Kuchařský tým se umístil na nádherném druhém místě. V kategorii kuchařského pětiboje se žák Jan Krško umístil také na druhém místě a celý tým kuchařů i číšníků jako TOP gastro tým si odvezl bronzové medaile za 3. místo v této soutěži.
Autor: Martina Štiková