ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladenská porodnice získala díky maminkám další ocenění

Středa, 31. října 2018 06:40

Kladenská porodnice, která je zapojena do projektu PŘIROZENÝ POROD V PORODNICI (PPP), letos již počtvrté dokázala, že je schopna rodičkám poskytnout prvotřídní péči. Certifikát za šetrnou medikaci při vedení porodů převzali z rukou řešitele projektu Tomáše Raitera primář gynekologicko-porodnického oddělení Petr Ullrych a předseda představenstva kladenské nemocnice Petr Polouček. Ocenění bylo porodnici uděleno na základě dotazníkového šetření mezi rodičkami.

Kladenská porodnice získala díky maminkám další ocenění (Ilustrační foto: KL)

„Projekt se pro nás stal významným pomocníkem v posouvání naší snahy o přirozený, a přitom bezpečný porod. V naší porodnici klademe důraz na maximálně individuální přístup s respektováním přání, potřeb a představ každé rodičky s ohledem na zajištění bezpečí pro ni i její dítě. Zážitek z porodu zůstává ve vzpomínkách celý život. Proto se s celým týmem porodnice snažíme, aby tyto vzpomínky byly pro maminky ty nejhezčí a aby rodička i miminko odcházely z naší porodnice zdravé a spokojené. Získání certifikátu je výsledkem dlouhodobé a kvalitní práce celého týmu a jsem rád, že naše porodnice dokázala splnit všechna přísná kritéria, abychom toto ocenění získali,“ řekl primář gynekologicko-porodnického oddělení Petr Ullrych. V loňském roce se v kladenské porodnici narodilo 1247 dětí, k polovině října je to zatím 991 miminek a každý den toto číslo úspěšně stoupá.

„Cílem projektu PPP je motivovat ke změně jak porodnice, tak i rodičky. Porodnice projekt motivuje k tomu, aby s rodičkami více a lépe komunikovaly a aby se snažily vytvářet v porodnicích vlídnější prostředí, ve kterém by se mohly rodičky cítit jako doma. Rodičkám má projekt ukázat, že existují porodnice, které chtějí vyjít vstříc jejich požadavkům a ve kterých je možné rodit nejen bezpečně, ale také příjemně a podle svých představ,“ vysvětluje Tomáš Raiter a dodává, že cílem projektu není jen vytvářet další statistiky, kterých má české zdravotnictví dostatek, ale přimět zdravotníky k tomu, aby přemýšleli, proč existují tak veliké rozdíly mezi porodnicemi ve frekvenci některých výkonů.

„Chceme, aby si pracovníci v porodnicích položili otázku, zda je skutečně nutné, abychom v naší porodnici prováděli epiziotomii v 60 procentech vaginálních porodů, když jsou porodnice, kde si vystačí s 15 procenty epiziotomií,“ dodává Tomáš Raiter. „Uvědomujeme si, že porodník nebo porodní asistentka mají v každé situaci odpovědnost za správné rozhodnutí a tuto situaci jim nechceme ztěžovat. Zároveň jsme ale přesvědčeni, že nikdy není zbytečné položit si otázku, zda něco neděláme rutinně, jen proto, že jsme si na to během letité praxe zvykli,“ uzavřel řešitel celého projektu.

Od roku 2014 projektem PPP prošlo celkem 20 českých porodnic. Čtyřletý výzkum přinesl mimo jiné i zajímavý poznatek, že rodičky, které porodí vaginálním porodem, vykazují vyšší celkovou spokojenost než rodičky, které porodí císařským řezem. Není přitom příliš velký rozdíl v tom, jestli byl císařský řez plánovaný nebo neplánovaný.

Čtěte také:

Střední škola služeb a řemesel ve Stochově zve na dny otevřených dveří

 „Respekt k rodičkám a pacientům obecně je něco, co považuji za základní předpoklad dobré práce ve zdravotnictví. Věřím, že vysoký standard práce si porodnice udrží i nadále. Pracovníkům gynekologicko-porodnického oddělení děkuji a těším se z jejich úspěchu,“ uzavřel předání certifikátu předseda představenstva Oblastní nemocnice Kladno Petr Polouček.

Autor: Hana Senohrábková


banbad


  1. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  2. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  3. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  4. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  5. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  6. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  7. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  8. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  9. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  10. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  11. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  12. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  13. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  14. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  15. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  16. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  17. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  18. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  19. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  20. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2