ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

FOTO: Rekonstrukce slánské čistírny odpadních vod bude dokončena zjara

Úterý, 2. října 2018 08:10

Rekonstrukce slánské čistírny odpadních vod (ČOV), která sídlí v Blahoticích, se přesunula do poslední třetiny. Celý projekt za 112 milionů korun je plánován na osmnáct měsíců, přičemž hotovo bude nejpozději v první polovině dubna 2019. Velkou měrou přispěla penězi Evropská unie, a to 60 miliony korun. Zbytek financí zaplatí město Slaný ze své pokladny.

Rekonstrukce slánské čistírny odpadních vod bude dokončena zjara (Foto: Martin Nič)

Čistírna se intenzifikací zmodernizuje. Její provoz bude ekonomičtější, ekologičtější a zařízení vyhoví nejnovějším evropským normám.

Velká část prací už je hotová. V září díky tomu čistírna zahájila provoz nové nádrže. Aby se do potoka mohla vypouštět voda zcela průzračná, napomáhá nejen moderní technologie, ale také přírodní velmi účinné bakterie, které sem byly dovezeny z kladenského pracoviště.

Podle odborníků přistoupili Slaňáci k rekonstrukci ČOV, jelikož její kapacita byla nedostatečná vůči tomu, jak se město rozrůstá. Druhým důvodem byl fyzický stav čistírny, která byla za svou životností. „Rekonstrukce už byla neodkladná. Reálná kapacita čistírny byla dosud 14 tisíc ekvivalentních obyvatel. Po intenzifikaci to bude 16 tisíc ekvivalentních obyvatel, a tím pádem splní nejpřísnější požadavky, které jsou v naší republice i Evropské unii. V současné době čistí vodu ze Slaného výše zmíněná nová nádrž,“ říká Tomáš Hloušek, technolog Středočeských vodáren.

Jak dodává, nyní je stav o něco lepší, než to bývalo v době, kdy jeli na padesát procent se starou nádrží. „Není to ještě dokonalé, protože máme prostor poloviční, ovšem kompletně hotovo by mělo být na konci března nebo v první polovině dubna. Všechno jde podle harmonogramu. Samozřejmě komplikace jsou, jako na každé stavbě, která se dělá v místě té staré. Vždy se narazí na nějaké obtíže. Řešili jsme například problémy se starými rozvody, jak trubními, tak elektrickými, o kterých se nevědělo, kde přesně jsou, takže se jim musela stavba vyhýbat a prováděla se různá provizoria. Na druhé straně, milník, polovina září, kdy měla být konkrétní část hotová, jsme splnili,“ uzavírá Tomáš Hloušek.

Co se týká velmi diskutovaného problému, při němž docházelo zkraje roku ke znečišťování potoků a rybníků v okolí ČOV, a například v rybníku U Jelena v Luníkově masivně uhynuly ryby, podezření na kontaminaci vodních zdrojů čistírnou se nepotvrdilo a policie případ odložila. „To, že by byla na vině slánská čistírna, nikdo dodnes neprokázal. Dle vyjádření odborníka, kterého oslovila policie ČR, bylo více faktorů podílejících se na úhynu ryb. Doufám, že k podobně smutné události již nedojde. Co se týče probíhající rekonstrukce, těší mě otevření nové biologické linky a aktuální průběh prací,“ vyjádřil se Kladenským listům starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS).

Jak dodává na vysvětlenou technolog Tomáš Hloušek, na čističce sice měli po dobu rekonstrukce povoleny jiné, mírnější limity, než byly původní a než budou ty nové, vše bylo ale i tak v normě. „Dané limity jsme vždy plnili. Suché splašky, i když nepršelo, jsme v době rekonstrukce vyčistili téměř všechny na množství, které bylo předepsáno,“ dodal Hloušek. Podle jeho slov používali při rekonstrukci navíc stoku jako akumulaci pro odpadní vody, které by museli při normálním průtoku vypustit bokem, aby při rekonstrukci ČOV vyčistili odpadních vod co největší množství.


Autor: (red)


banbad


  1. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  2. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  3. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  4. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  5. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  6. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  7. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  8. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  9. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  10. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  11. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  12. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  13. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  14. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  15. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  16. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  17. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  18. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  19. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  20. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra