ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Petra Landová: I přes vleklé zdravotní potíže závodníků jsem spokojená

Pátek, 24. srpna 2018 08:00

Většina sportovců po náročné sezóně dopřeje řádný odpočinek. Jsou však výjimky. Mezi ně určitě patří plavci. Nejlepší závodníci KSP Kladno startovali ještě 15. července na mistrovství České republiky a již 13. srpna se opět sešli, aby se začali připravovat na následující nový ročník. Ohlédněme se však za předchozí sezónou s šéftrenérkou Petrou Landovou.

Petra Landová (Foto: Archiv Petry Landové)

Vrcholnými akcemi byly zimní a letní mistrovství České republiky a mistrovství ČR družstev. Nečekala jste přece jenom lepší výsledky?

Vzhledem k tomu, kolik jsme měli zraněných, tak jsme dopadli ještě solidně. Bohužel na našich výsledcích se projevila dlouhodobá absence obou nejlepších závodníků, Johany Jelínkové a Marka Součka. I přes zdravotní problémy Johana dosáhla nejlepšího času na 800 m volný způsob, čímž si vybojovala juniorskou reprezentaci. Naproti tomu její nejlepší prsařské disciplíny nebyly takové, jak jsme si původně naplánovali. Podobnými trablemi prošel i Marek. Mohl se zúčastnit jen necelých padesáti procent tréninků. Měl před s sebou cíl v podobě splněného času na 1500 m volný způsob, aby se dostal do starší juniorské reprezentace, což zvládl naštěstí v posledním závodě. Byl zázrak, že dokázal na republikovém šampionátu mezi dorostenci skončit dvakrát druhý a třikrát třetí. Jsem přesvědčena, že má v sobě velký potenciál, pokud by byl zdravý, vybojoval by nejen několik zlatých, ale určitě by se kvalifikoval i na MEJ. Nelze opomenout ani Michaelu Svobodovou. První půlrok také ona nemohla trénovat, takže její stříbrná a bronzová dorostenecká medaile z mistrovství ČR je maximum, co mohla dokázat.

Když mluvíte o zdravotních komplikacích vašich svěřenců. Jaký je aktuální zdravotní stav Adély Doubnerové, která prakticky vynechala celou loňskou sezónu?

Bohužel s aktivní kariérou musela skončit. Přestože jsme oslovili řadu lékařů, její problémy s ekzémem se nelepšily. Po vzájemné dohodě bylo jasné, že už závodit nebude. Bohužel atopický ekzém, jak zní její diagnóza, není u plavců nic mimořádného. Buď se s tím dokáže tělo vypořádat, nebo musíte kariéry zanechat. Jsem však ráda, že jsme se s Áďou domluvili, že bude trénovat nejmladší děti. Určitě jim má co dát.

Nezapomeňme ještě na mistrovství ČR družstev. Vím, že jste myslela na finále v soutěži žen, nakonec skončily již v semifinále. Takže panuje zklamání?

Byla to trochu nezvyklá situace. Termín se shodoval s dobou, kdy probíhalo soustředění. Spolu s kolegyní s Petrou  Čerbákovou jsme upřednostnily kvalitní přípravu před letními závody včetně mistrovství republiky dospělých a dorostu. A pojaly jsme semifinále s tím, že buď to vyjde, nebo nevyjde.

Zdravotní potíže jistě ovlivnily množství a kvalitu závodů? 

Jsem spokojená s tím, co bylo naplánováno, jsme také se všemi svěřenci dokázali odplavat. Pochopitelně jsem nepředpokládala, že bude tolik absencí. Stalo se mi, že jeden týden z celé osmičlenné skupiny trénoval pouze jeden závodník!

Asi jste se ještě nesetkala s tolika zraněnými a nemocnými. Přemýšlela jste o tom, co absenci ovlivnilo nejvíce?

To máte pravdu, něco takového jsem ještě nezažila. Nejde konkretizovat, že by zdravotní potíže měly společného jmenovatele. Jednou se jednalo o psychické problémy, podruhé o skřípnutý nerv, v dalším případě špatnou imunitu a nakonec zlomeninu. Bylo to zkrátka hodně náročné a většina plavců si vybrala všechno špatné. Doufám, že smůlu si všichni vybrali v loňské sezóně a v té nastávající nás již něco podobného nepotká.

Určitě jste měla radost ze starších žákyň Emy Bradáčové a Pavly Jílkové, které zazářily na žákovském republikovém šampionátu. Jsou velkým příslibem do budoucna?

Emu jsem vzala do mojí skupiny a protože je motýlkářka, určitě bude dobrým sparingpartnerem Míši Svobodové. Pavla Jílková se dostala do reprezentace mladšího dorostu, když splnila limit na 400 m volný způsob. Obě mají v sobě velký potenciál.

Hovořila jste o vaší skupině. Určitě v ní nastaly změny a jsou případně další odchody i příchody?

Začnu odchody. O Adéle jsem již hovořila, s aktivní činností skončily i Karolína Kafková a Lucie Kolmanová. Z jiných klubů nikdo nepřišel. V mojí skupině A jsou tedy Johana Jelínková, Michaela Svobodová, Ema Bradáčová, Pavel Novák, Marek Souček, Dominik Klíma, Filip Kučera a Jan Hlaváček.

V posledních letech kvalitu KSP udávaly především dívky. Mění se trend, že tón budou udávat chlapci?

Je to možné. Trénovat dívky je psychicky náročnější. Ve věku dospívání většinou řeší mezilidské vztahy, partnery, chybí jim chuť hodně trénovat a dostat se do špičky. U kluků je to jiné. Příchodem Pavla Nováka se utvořil silný kolektiv, který ví, co chce a jde cílevědomě za tím.

Největším překvapením byly určitě výkony prsaře Dominika Klímy. Je to tak?

Dominik udělal skutečně největší výkonnostní skok. V pětadvacetimetrovém bazénu se zlepšil o deset vteřin, na padesátce o sedm. To jsou parádní výsledky. Dostal se mezi nejlepších osm na 200 m prsa.

Začínáte novou sezónu. Naplánovala jste hodně změn? 

Zvýšila jsem naplavené kilometráže, takže ve vodě se budeme připravovat šestnáct hodin týdně. Zvýšila jsem počet hodin při suché přípravě. Týdně to bude nyní pět hodin. Před začátkem září nás čeká ještě pravidelné týdenní soustředění na Šumavě. Zatím je skupina až na Marka Součka, kterého trápí skřípnutý nerv zdravotně v pořádku. Tak doufám, že to vydrží a také Marek bude brzy stoprocentně připravený.

Závěrečná otázka. Není pouhý necelý měsíc dovolené mezi dvěma sezónami příliš krátká pauza?

Podle všech tréninkových i metodických plánů a příruček není. Delší pauza by měla tragické následky. Povolily by svaly, klouby i vlastní dýchání. Plavci se i sami chtějí rychle vrátit do režimu na který jsou během sezóny zvyklí.

Autor: (rc)


banbad


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze