ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Jan Pejša: Chci se fanouškům omluvit!

Úterý, 19. června 2018 07:10

Nejhoršího umístění za posledních pět let, co hrají divizi, dosáhli fotbalisté SK Kladno. Deváté místo je určitě nedůstojné vzhledem k tradici a bohaté historii klubu, který čtyři desítky let hrával nejvyšší soutěž. Nešťastnému kouči Janu Pejšovi se nehovořilo vůbec dobře.

Foto: KL

Když se podíváte na celou sezónu, tak jste určitě jako trenér tak nepovedený ročník určitě nezažil. Mám pravdu?

Opravdu se mě sezóna nehodnotí dobře. Je to ovlivněno hlavně nepovedeným závěrem soutěže. Na hráčích nebyla vidět snaha a vůle se poprat o lepší umístění. Zlomovým zápasem byla domácí prohra s Hostouní. V té době jsme měli špičku tabulky ještě na dosah. Od té doby až na zápas v Lounech jsme sehráli nepovedená střetnutí. Přitom začátek podzimu byl dobrý, ale následně přicházely velké zdravotní problémy. Věřili jsme, že se dá na jaře mužstvo po zdravotní stránce dohromady, ale nakonec byla situace ještě horší. Dohrávali jsme v jedenácti, dvanácti lidech, přičemž museli nastupovat i ti, kteří neměli natrénováno. Přiznávám, že jsme nebyli konkurenceschopní. Jak jsem již několikráte říkal, tolik zraněných hráčů jsem ve své kariéře jako hráč nebo trenér nikdy nezažil!

O nedostatku hráčů jsme se bavili po podzimu i před začátkem jara. Respektoval jste nedobrou finanční situaci klubu. Neříkáte si však zpětně, že jste měl více tlačit na vedení, aby vám přivedlo posily?

Člověk by chtěl spoustu věcí. Bohužel realita byla daná a nešlo s tím nic dělat. Vedení SK si nemohlo angažovat nové hráče jako v jiných klubech. Je to bohužel situace, která trvá na Kladně již několik let. Přiznávám, že se s tím nechci smířit a velmi mě daný stav trápil!

Kladenský fanoušek je hodně rozčarovaný a je vidět i na klesající návštěvnosti, že pomalu rezignuje. Jasně zdůrazňuje, jak je možné, že „vesnické“ kluby jako Velvary nebo Hostouň dokáží sehnat peníze i hráče, zatímco nejslavnější klub z největšího středočeského města je daleko za nimi?

Všem kladenským fanouškům bych se chtěl omluvit a chápu, že není hezký pohled na tabulku. Podobně jako oni, i já osobně těžko celé dění zkousávám. Nechci devalvovat Velvary nebo Hostouň, ale asi to dělají v klubu lépe než u nás. SK není jenom A tým, ale celá plejáda mládežnických družstev, která hrají vyšší soutěže, což stojí nemalé finance. Ale musíme si říci, že áčko je vždy výkladní skříní klubu! Když jsem se po dlouhé době vracel na Kladno, tak jsem říkal, že zdejšími prioritními sporty byly hokej a fotbal. Proto je velmi tristní hrát divizi!

Perspektiva však není vůbec růžová. V kádru je pět hráčů, kterým je 37 let a více. Na druhé straně jejich případní nástupci, dorostenci, skončili ve druhé dorostenecké lize až na předposledním místě. Jak mužstvo bude v příští sezóně vypadat?

Perspektivu bych neviděl tak černě. Přijdou silnější ročníky, kde jsou nadějní fotbalisté. Je však pravda, že největší talenty odcházejí hrát vyšší dorostenecké nebo juniorské soutěže do týmů HET ligy. Je proto potřeba, aby zůstali a pomohli Kladnu. Starší kluky jsem obdivoval, co dokázali a jak se zachovali jako praví Kladeňáci. Ale vzhledem k jejich věku je eudržitelné, aby všichni zůstali. Jeden či dva mohou ve spolupráci s mladými hráči klubu pomoci, ale více ne.

Je jasné, že je nutné udělat v kádru radikální řez. Ale není zrovna dobré, když nyní ve volném přestupním termínu opouští klub asi největší střelecký talent v posledních sezónách, teprve jedenadvacetiletý Radovan Kroutil, který míří do Slaného. To bude určitě velká ztráta?

Radek byl určitě platný hráč, pokud byl zdravý. Přišlo však jedno zranění, vzápětí druhé, potom osobní problémy. Klub mu pomohl, když měl těžké časy. Neznám úplné podrobnosti, ale podle mého názoru se nezachoval správně. Každý je strůjcem svého štěstí. Radek je určitě kvalitní fotbalista. Na druhé straně je však jeho zdraví a také hlava.

Sám přiznáváte, že jste z celého dění hodně otrávený. Máte chuť pokračovat u dospělých i v příští sezóně, nebo zvažujete i jiné nabídky?

Nechci utíkat. Na druhé straně se můžeme bavit hypoteticky, protože nikdo neví, co se bude s klubem dít, až město převezme stadion. Ale kdyby záleželo jenom na mně, tak z Kladna nikam nechci.

Pojďme na příjemnější věci. Probíhá největší svátek, mistrovství světa ve fotbalu. Co od něho očekáváte jako fanoušek a trenér?

Sám jsem na šampionát zvědav. Netvrdím, že se budu dívat na všechna utkání, protože po sezóně, kdy vedle áčka jsem trénoval i osmnáctku, mám fotbalu až až. Uvidíme, jestli se prosadí očekávaní favorité, nebo „černí koně“. Bylo by dobré, kdyby se objevilo nějaké překvapení jako třeba Švýcarsko na MS v hokeji. Nepředpokládám, že je objeví nějaké nové taktické trendy, protože toho bylo již hodně vymyšleno. Maximálně při standardních situacích mohou přijít nové věci, případně se „opráší“ staré. Určitě budou zase rozhodovat velké individuality jednotlivých týmů.

Komu budete fandit a které týmy budou stát na „bedně“?

Nejsem typ, abych konkrétně fandil nějakému klubovému nebo národnímu týmu. Nerad tipuji, ale myslím si, že zlato vyhraje Brazílie, druhé bude Německo a třetí skončí Francie.

Autor: (rc)


banbad


  1. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  2. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  3. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  4. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  5. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  6. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  7. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  8. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  9. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  10. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  11. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  12. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  13. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  14. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  15. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  16. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  17. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  18. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  19. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  20. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra