ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Předprázdninové varování, rady upozornění a poučení od záchranářů

Čtvrtek, 14. června 2018 06:30

Za pár dní začínají letní prázdniny, na které se žáci a studenti těší celý rok. Dva měsíce bez školních povinností, kdy teplé dny lákají ke hrám a sportovním aktivitám. Nedostatečný dohled dospělých, přecenění schopností, podcenění rizika, chybějící bezpečnostní pomůcky – to jsou hlavní příčiny následných dětských úrazů a zvýšeného počtu zásahů zdravotnické záchranné služby. Nejčastější příčinou úmrtí dětí jsou právě různé úrazy.

Ilustrační foto: KL

Obvyklým důvodem zranění dětí při sportu a venkovních aktivitách je absence bezpečnostních pomůcek. Ty v případě pádu dokáží úrazu mnohdy zcela zabránit, nebo alespoň rozsah zranění zmírnit. Vážné úrazy hlavy s celoživotními následky nejsou, bohužel, výjimkou. Základní, a pro děti povinnou ochrannou pomůckou, je přilba – a to nejen při jízdě na kole. Měla by být samozřejmostí také při jízdě na koloběžce, skateboardu nebo bruslích.

Se vzrůstající oblibou zahradního grilování stoupá i počet dětských popálenin. Přitom tato poranění jsou velmi bolestivá a traumatizující a jejich hojení dlouhodobé. Dalším velkým rizikem jsou zahradní bazény a jezírka. Při jízdě autem by mělo být samozřejmostí použití bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů.

Letní zdravotní rizika se však nevyhýbají ani dospělým. Vloni v červenci středočeští záchranáři zaznamenali celkově 12 174 výjezdů a v srpnu 12 167, což je nárůst zhruba o jednu pětinu oproti jiným měsícům.

Tento trend je obecně ovlivněn zvýšenou aktivitou všech obyvatel – cestováním, sportováním, při kterém lidé neodhadnou své síly, zahrádkařením, ale i tím, že mnoho Pražanů opouští v čase prázdnin své město a jezdí ve volném čase víc „ven“ do Středočeského kraje, a tak vloni středočeští záchranáři o prázdninách vyjížděli 977× k dopravním nehodám, 197× vyjeli na pomoc těm, kteří si svá zranění způsobili sportovní aktivitou, a 763× k pacientům, kteří utrpěli úraz v rámci nějaké rekreační činnosti.

SPORT

Nepřeceňujte své síly, zejména pokud během roku pravidelně nesportujete. Pro sport si vybírejte terén, který odpovídá vašim silám a schopnostem. Nepodceňujte bezpečnost a používejte ochranné prostředky, například přilby a chrániče.

ALKOHOL

Školní vysvědčení, byť sebelepší, není důvodem ke konzumaci alkoholu nebo jiných látek, ovlivňujících psychomotorickou činnost. Především o prázdninách mládež experimentuje s drogami a alkoholem a začíná už dnem, kdy končí škola, a tak naši záchranáři často ošetřují nezletilé intoxikované osoby. Alkohol snižuje odhad míry rizika a lidé pod jeho vlivem přeceňují své schopnosti i síly. Pokud si tedy dospělí chtějí dát v letním horku skleničku, měli by volit „lehčí variantu“ – vinný střik či nízkostupňové pivo.

KOUPÁNÍ

Koupající by měli dodržovat známá pravidla: neskákat do neznámé vody či nechodit do vody rozehřátí. Opatrní by měli být především kardiaci, epileptici, lidé s vysokým krevním tlakem a všichni, kdo trpí nějakým chronickým onemocněním. Malé děti u vody vždy hlídejte. Kruhy na koupání a rukávky nejsou v žádném případě plnohodnotnou ochranou neplavců.

POBYT NA SLUNCI

Vystavení pokožky slunečním paprskům by nemělo být naráz, ale postupné. Nikdy nezapomínejte na kvalitní opalovací krémy, čepici a sluneční brýle. Vyhnete se tak spáleninám, úžehu, který vzniká při pobytu na slunci, či úpalu, který je způsoben pobytem v horkém prostředí. Nepodceňujte svůj aktuální zdravotní stav a dodržujte pitný režim, úměrně se oblékejte, noste pokrývku hlavy a nevycházejte na slunce mezi dvanáctou a třetí hodinou odpolední.

DOPRAVNÍ NEHODY

O prázdninách vyjíždí na silnice mnoho svátečních řidičů. Nejsou zvyklí na provoz a často nedokážou odhadnout své schopnosti. V letním horku se navíc i nejzkušenější řidič mnohem rychleji unaví a ztratí na ostražitosti. Jakmile za volantem pocítíte únavu nebo slabo z přehřátí, zastavte, nadýchejte se čerstvého vzduchu, napijte se, udělejte si přestávku nebo si i na chvíli zdřímněte.

Autor: Petra Effenbergerová


banbad


  1. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  2. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  3. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  4. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  5. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  6. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  7. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  8. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  9. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  10. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  11. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  12. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  13. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  14. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  15. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  16. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  17. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  18. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  19. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  20. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy