ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Kladenská nemocnice má akreditované centrum pro pacienty s cévní mozkovou příhodou

Pátek, 18. května 2018 07:30

Cévní mozková příhoda bývá vnímána jako onemocnění seniorů, proto se hodně lidí mylně domnívá, že se jich netýká. Avšak stále častěji není vzácností potkat v rehabilitačních centrech i čtyřicátníky s touto diagnózou. Akci pro veřejnost zaměřenou na toto téma pořádá v pátek 18. května i kladenská nemocnice, a to v rámci Světového dne boje proti mozkové mrtvici.

Kladenská nemocnice má akreditované centrum pro pacienty s cévní mozkovou příhodou (Foto: KL)

Cévní mozková příhoda je po srdečním infarktu druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Pokud není ihned rozpoznána a léčena, způsobí trvalé neurologické postižení, případně i smrt. Již osm let je Oblastní nemocnice Kladno akreditovaným centrem vysoce specializované péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou a postupně se stala jedním z největších specializovaných center v České republice. Tým zkušených odborníků tu nabízí nejmodernější péči na světové úrovni. Během osmi let bylo s touto diagnózou v kladenské nemocnici léčeno více než 4,5 tisíce pacientů. Centrum se specializuje především na mozkové příhody způsobené ucpáním mozkových tepen, ischemické cévní mozkové příhody, které z celého počtu mrtvic tvoří až 90 %.

Příznaky a následky mozkové příhody

Při náhlé cévní mozkové příhodě dochází k poškození mozku v důsledku uzavření vyživující cévy krevní sraženinou, nebo následkem prasknutí cévy, nebo zničení mozkové tkáně krvácením. Mozkové buňky vystavené nedostatku kyslíku a živin, nebo tlaku krve po několika hodinách odumírají. Je proto důležité jednat rychle, abychom snížili riziko nevratného poškození a dlouhodobého fyzického a psychického postižení. Čím dříve se tedy zahájí účinná léčba, tím větší je šance ovlivnit průběh a následky nemoci.

Příznaky svědčící pro toto onemocnění jsou rozpoznatelné i pro laika, člověk s akutní mrtvicí má náhle vzniklé poruchy hybnosti zpravidla na jedné polovině těla, může mít pokleslý koutek. Zásadní bývají poruchy řeči. Můžou se přidat i poruchy zraku, citlivosti nebo zmatenost. Někdy pacient nemusí mít žádné z těchto příznaků a stěžuje si jen na bolesti hlavy, závratě, případně zvrací. Bohužel ve výjimečných případech se naopak může mozková mrtvice projevit náhlou poruchou vědomí a krajně dokonce úmrtím.

Jak zvýšit šanci na uzdravení z cévní mozkové příhody

Nejdůležitější je i při podezření na cévní mozkovou příhodu včas zavolat záchrannou službu. Současná léčba prováděná ve specializovaných centrech je schopna vrátit zpět do aktivního života více jak 40 % všech správně a hlavně včas léčených nemocných.

Aby se pacient mohl úspěšně zotavit, musí být akutní léčba vždy následována adekvátním ošetřovatelským přístupem a také rehabilitací. Zde je nenahraditelná péče specializovaných sester, pacienti s poruchou hybnosti vyžadují každodenní fyzioterapii a často i logopedii. Následná péče často probíhá na rehabilitačním oddělení za účasti i ergoterapeutů a psychologů.

Prevence mozkové příhody

Jak první, tak i případně následné mozkové příhody velmi závisí na přístupu každého z nás, protože se jim dá z velké části předcházet vhodným životním stylem. Rizikovými faktory cévní mozkové příhody jsou hlavně kouření, neléčený vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu v krvi a obezita. Obzvláště lidé, u nichž se mozková mrtvice vyskytla v rodině, by měli pravidelně chodit na preventivní prohlídky, aby se rozvoj případných rizikových faktorů včas zachytil. Pokud již k mozkové příhodě dojde, pacient je důkladně dovyšetřen a je nastavena dlouhodobá preventivní léčba.

Léčba mozkové mrtvice na Kladně

„Nejmodernější léčbou současně léčíme více jak 95 % pacientů s mrtvicí do jedné hodiny od příjezdu do nemocnice. Počet akutně ošetřených, který vysoko přesahuje republikový průměr, by nebyl možný bez zavedení série moderních postupů a díky profesionálnímu mezioborovému přístupu ze strany Středočeské záchranné služby a ostatních odborností v rámci nemocnice. Dobře nastavený systém výrazně zvýšil počet uzdravených pacientů ze 13 % v roce 2013 na současných 52 %. Mozková mrtvice se tak stala nemocí, která se dá léčit i vyléčit,“ uvádí vedoucí iktového centra kladenské nemocnice Richard Brzezny.

I přes výrazné úspěchy je ale objem pacientů, kteří se k účinné léčbě nedostanou, stále velmi vysoký. Jedná se hlavně o ty, kteří se do nemocnice nedostanou včas. Mozek je tkáň nejvíce náchylná na nedostatek kyslíku. Pokud se v hlavě ucpe tepna a pacient dorazí do nemocnice pozdě, změny na mozku jsou již často při příjezdu nezvratné. „Nyní se jedná o více jak 2/3 všech ischemických cévních mozkových příhod. Toto číslo je menší než v řadě jiných regionů v ČR. Nicméně jak roste úspěch nových léčebných postupů, trápí lékaře stále více, že se účinná léčba nedostane včas všem nemocným,“ podotýká vedoucí kladenského iktového centra.

I z tohoto důvodu se kladenská nemocnice ve spolupráci se Záchrannou zdravotnickou službou Středočeského kraje rozhodla zorganizovat sérii informačních akcí, jimiž chce zvýšit informovanost jak široké veřejnosti, tak zdravotnických odborníků v rozpoznání a ošetření náhle vzniklé mozkové příhody s cílem zvýšit podíl pacientů, kteří se dostanou včas k moderní léčbě.

Co by měl každý vědět o mozkové mrtvici

  • Mrtvice je nemoc, která se dá léčit a vyléčit!
  • Většina mozkových mrtvic se projeví jedním, ale i všemi třemi základními příznaky:

– ochrnutí končetin

– poruchou řeči

– poklesem lícního koutku

  • S voláním na 155 neotálejte! Až 70 % pacientů se zcela zotaví, pokud je léčba zahájena do hodiny od vzniku příznaků. K zahájení léčby má pacient od vzniku příznaků maximálně 6 hodin.

Autor: Hana Senohrábková a Richard Brzezny


  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze