ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Milan Fortuník: Sezóna byla výborná, ale chybí třešnička na dortu

Pondělí, 7. května 2018 07:40

Stejně jako loni i letos dosáhli hráči Kladno volejbal cz v Uniqa extralize na stříbro. Je to určitě další velký úspěch. Nejen o něm budeme mluvit se strůjcem tohoto tažení, koučem mužstva Milanem Fortuníkem.

Sezóna byla výborná, ale chybí třešnička na dortu (Foto: KL)

Je to již týden, co skončila finálová série s Karlovarskem. Můžete nyní s chladnou hlavou říci, co rozhodlo o tom, že jste se nedostali až na samý vrchol?

Sezóna byla výborná. Nečekali jsme, že se nám tak povede. Dostali jsme se do semifinále Českého poháru. Co se extraligy týče, po výhře v semifinále s Libercem jsme začali přemýšlet i o titulu. Rozhodly však jiné věci. Přibrzdila nás zranění dvou univerzálů, s čímž jsme se nedokázali vyrovnat. Mojí chybou bylo, že jsme byli málo důslední v určitých detailech, což nás stálo zlatou medaili. Konkrétně? Vysoké míče zahrávali karlovarští hráči jako Rejlek a Hudeček o blok, jak se má. Naopak my jsme šli do bloků razantním útokem přes středového blokaře, což končilo nezdarem. Bojovnost našim klukům nemohu upřít, ale neuměli jsme využít zbraní, které měl naopak soupeř.

Vedle absence univerzálů možná rozhodl i fakt, že jste nedokázali zvládnout v rozhodujících bojích koncovky, což se vám předtím velice dařilo. Bylo to dané tíhou okamžiku, nebo nervozitou?

Možná jsme je špatně takticky dohrávali, mohli jsme je zvládnout lépe. Na druhou stranu byla opět znát neúčast univerzála. Marcel Gromadowski měl účinnost při útoku přes 50 %, David Konečný tato čísla v semifinále ještě vylepšil. Pochopitelně, soupeř se musí na takové borce více zaměřit, čímž se uvolňuje prostor pro ostatní. To nám nyní chybělo.

Karlovarsko zvládlo semifinále i finále proti papírově silnějším celkům pokaždé jednoznačně 3:0. Myslíte si, že je titul ve správných rukou?

Mně i Petrovi Klárovi se Karlovarsko líbilo již na předsezónních turnajích. Zvláště Filip Rejlek a nahrávač Gregor Ropret. Navíc základní kostra týmu zůstala. Byli pro nás velcí favorité, i když jim v sezóně několik zápasů nevyšlo. Mnohé ukázali již ve finále Českého poháru, i když dobře rozehrané utkání nedotáhli do konce. Klobouk dolů před prací mého kolegy Jiřího Nováka. Karlovarsko zvítězilo zaslouženě!

Před sezónou jste si vytkli tři základní cíle. Postoupit v CEV Cupu, pokusit se obhájit Český pohár a v extralize se dostat do semifinále. Přestože jste se sezónou velmi spokojený, nechybí vám přece jen pověstná třešnička na dortu v podobě vítězství?

Je to tak, chybí. Postup v evropském poháru se nepodařil, obhajoba toho domácího také ne. Vytýčené semifinále v extralize jsme nejen splnili, ale i překročili. Ale znovu opakuji: po průběhu jara jsme věřili, že dosáhneme až na titul! Sezóna končí s nádechem, že to nedopadlo, jak jsme si mysleli. Ale partneři i fanoušci jsou moc spokojeni.

Poprvé se vám podařilo ideálně doplnit základní sedmičku o další dva kvalitní hráče. V době, kdy bylo vše ideálně připravené, jste během čtrnácti dnů přišli o oba univerzály. To vás určitě musí doteď bolet!

Určitě to stále bolí. Stala se věc, která se neděje každý den, ale bohužel je to život, který přináší i nepříjemné věci. Podařilo se nám dát dohromady mužstvo, kde byly i určité zádrhely, ale nakonec se tým semknul. Petr Šulista musel vzít na sebe roli univerzála, přesvědčoval jsem ho, že je to jediné nevyhnutelné řešení, i přesto, že riskoval svojí pověst špičkového krajního útočícího hráče. Victor Bouza, i když byl v roli, že bude krýt záda, se nakonec výborně zhostil role hráče v základu. Matt West se zlepšoval v průběhu ročníku a začal cítit naši taktiku, kterou uplatňoval na hřišti. Tomáš Hýský, Vláďa Sobotka i Milan Moník splnili vše, co jsme od nich chtěli. Bohužel teď už to neplatí, protože kádr se rozpadl. Ale na toto družstvo budu rád vzpomínat, protože to byli bojovníci za každé situace.

Již jste to nastínil. Kdo v celku zůstal a naopak koho už neuvidíme?

Ze soupisky patnácti lidí zůstala nyní pouze trojice Tomáš Hýský, Vláďa Sobotka a Milan Moník. V týmu skončili Matt West, David Konečný, Marcel Gromadowski a Petr Šulista, který přestupuje do Liberce. Další nevyloučili možnost v Kladně pokračovat, ale nejdříve budou hledat zahraniční či jiné angažmá jako Adam Zajíček. Tým prakticky přestal existovat. Šestice hráčů je v českém nároďáku. Kozak v juniorském, Moník, Zajíček, Sobotka, Šulista a Hýský v seniorském, West v reprezentaci USA, kam již odletěl, stejně jako se Bouza vrátil do Španělska, kde mu začíná beachová sezóna. Zraněný Gromadowski se vrací do Polska příští týden.

Takže vás čeká znovu velká práce a budete stavět nový tým. Dokdy chcete dát celek dohromady?

Rád bych měl do léta základní kostru. Jednak bude záležet na ochotě hráčů nastupovat za Kladno a na druhé straně jsou tu omezené finance. Naší prioritou je nejdříve sehnat nahrávače a hned potom univerzála. V případě, že by Zajíček nakonec zůstal, sháněli bychom již jen smečaře místo Šulisty. Případně družstvo doplníme stejně jako letos začátkem roku.

Málem jsme zapomněli. Podařilo se nově utvořenému B týmu postoupit do 2. ligy?

Hned tři naše družstva bojovala o postup. Kadetům i juniorům postup do extraligy unikl, ale béčko si účast v třetí nejvyšší soutěži vybojovalo! Je to zásluha trenérů Jirky Kopeckého a Ládi Bednáře a všech hráčů včetně zkušených Fokta a Konopky, dále pak Syrůčka, Blažka, Trojana či Lence z áčka, kteří chodili také vypomáhat.

Prozradíte nástin příští sezóny?

Trénovat začínáme 1. srpna, kdy se rozběhne hrubá příprava. V září již začne i herní prověrka, kterou bychom rádi využili jednak účastí opět na turnaji primátora Kladna a rádi bychom vyjeli na zhruba desetidenní zájezd do Beneluxu, kde chceme sehráli šest až osm utkání. 29. září nás již čeká první extraligový zápas a koncem října jpředkolo Ligy mistrů!

Autor: (rc)



  1. zprávy

    Nemohu vyjet z garáže, uvedla žena kladenským strážníkům

  2. pozvánka

    V Královickém dvoře budou Velikonoce ve znamení grilování a skokových závodů

  3. pozvánka

    Soutěž o nejlepší nádivku a taneční zábava v Sokolovně Kvíček ve Slaném

  4. zprávy

    Blíží se termín zápisu dětí do kladenských škol

  5. video

    Kanonýři Kladno se probojovali do finále, příjďte je podpořít v sobotu

  6. krimi

    „Kam chceš dojít,“  protidrogový projekt pro školáky zavítal do Zvoleněvse

  7. pozvánka

    Blíží se Velikonoce v Zooparku Zájezd, podívejte se co vše pro vás připravili

  8. krimi

    300 tisíc je v nenávratnu, varujeme, upozorňujeme a je to marné a je to marné

  9. video

    Velikonoce na Čabárně v Kladně přilákaly celé rodiny

  10. pozvánka

    Kladenské trhy na náměstí Starosty Pavla pokračují opět ve středu

  11. kultura

    Výstava miniatur Buštěhradského pediatra Pavla Skály je v Kladně jen do středy

  12. komerční sdělení

    V kladenském Royal Fitness na Vás čeká velikonoční dobrodružství

  13. video

    VIDEO: Cyklohráčkem z Prahy do Slaného a zpět, nebo do Zooparku Zájezd

  14. zprávy

    Poradíme vám, kde tento týden můžete fandit kladenským sportovcům

  15. zprávy

    Cyklohráček letos poprvé přivezl výletníky do Slaného.

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Cenu hejtmanky 2023 převzala také Ivana Sedláková ředitelka SOUPŠ Kladno-Vrapice 

  18. kultura

    Kraj podpoří tři divadla mezi nimi je Divadlo Kladno

  19. zprávy

    Peníze na podporu soutěží pro děti a mládež poputují i na Čabárnu a do Stochova

  20. kultura

    Nahlas a potichu, recitátorská soutěžní přehlídka zná své vítěze