ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Rozhovor s Miroslavem Dvořáčkem o kladenské cévní chirurgii

Středa, 25. dubna 2018 07:10

Historie cévní chirurgie v Oblastní nemocnici Kladno sahá až do konce 70. let. První významný lékař zakládající cévní chirurgii byl ve zdejší nemocnici MUDr. Horešovský, následován MUDr. Ottem a MUDr. Burešem. V současné době má cévní chirurgie samostatné oddělení a provozuje lůžkovou část i cévní ambulanci. Ročně se na chirurgickém oddělení odoperuje zhruba 100 lidí s onemocněním žil a 100 lidí s onemocněním tepen. Vedoucím lékařem je v současné době MUDr. Miroslav Dvořáček. Zkušený odborník s dvacetiletou praxí, atestací z chirurgie, cévní chirurgie a s primářskou licencí. Své bohaté zkušenosti ze svých předchozích pracovišť v Nemocnici Na Homolce a FN Královské Vinohrady nyní uplatňuje zde.

Foto: Hana Senohrábková

Pane doktore, představte nám trochu blíž svoje oddělení

V současné době je cévní chirurgie samostatný obor. V rámci ON Kladno máme k dispozici lůžkové oddělení o kapacitě 20 lůžek a zabýváme se pacienty s onemocněním tepen a žil. 2x týdně funguje cévně-chirurgická poradna, kde řešíme diagnostiku, indikace k operaci, sledování pacientů před a po výkonu. Zabýváme se také prevencí cévních onemocnění a řešíme léčbu farmakologicky, tedy pomocí léků. Operace provádíme na centrálních operačních sálech, nebo na oddělení radiodiagnostiky – angiosále, kde je k dispozici přístrojové vybavení – angiolinka, pro provádění cévních zákroků.

Spolupracujete i s jinými obory?

Široce spolupracujeme s ostatními obory, ať už operačními nebo interními. Jednou týdně probíhá mezioborové setkání nad nálezy, na kterém probíráme případy pacientů a domlouváme se na nevhodnějším způsobu ošetření.

Kdy bych měl navštívit cévního chirurga s podezřením na onemocnění tepen?

Pokud trpíte bolestmi dolních končetin při chůzi. Nejčastěji jde o bolesti v lýtku, někdy ve stehnech a hýždích. To závisí na výši cévního uzávěru. Pokud máte klidové bolesti končetin a úlevovou polohou je její svěšení, kdy se zlepší částečně její prokrvení. Pokud zjistíte defekt na noze, který se špatně hojí. A jestli zároveň kouříte a máte cukrovku, o to větší podezření na onemocnění tepen máte. Pokud jste prodělali cévní mozkovou příhodu a nemáte vyšetřené mozkové tepny. Pokud si nahmatáte pulsující útvar kdekoli na těle a ultrazvuk odhalí přítomnost výdutě.

Kdy bych měl navštívit cévního chirurga s podezřením na žilní onemocnění?

Jestliže pozorujete zvětšující se žíly – varixy na dolních končetinách. Jestliže se u vás projevují otoky dolních končetin, které se během dne mění, noční křeče a tíha v nohou. Pokud pozorujete zvýšenou žilní kresbu včetně drobných žilek na nohou – tzv. metliček.

Jaké onemocnění tepen nejčastěji ošetřujete a jakým způsobem?

V rámci onemocnění tepen řešíme jak akutní, tak chronické stavy. Akutní stavy především zahrnují náhlé cévní uzávěry. Ty se vyskytují nejčastěji v oblasti dolních končetin. Po rychle provedené diagnostice přistupujeme k potřebnému typu výkonu. Nejšetrnější je miniinvazivní přístup v podobě tzv. katetrizace, kdy je krevní sraženina rozpouštěna, případně odsáta pomocí katetrů, což jsou speciální hadičky. Chirurgické řešení představuje operaci, kdy je tepna otevřena a pomocí balonkového katetru je sraženina odstraněna z tepny a tepna pak zašita cévním stehem. Jde o rychlý a elegantní výkon s okamžitým efektem. Z dalších rekonstrukčních cévních výkonů bychom mohli jmenovat nejčastější typ – bypass. Ten je užíván jak při akutních stavech, tak při plánovaných výkonech. Jde o přemostění cévního uzávěru pomocí vlastní žíly pacienta nebo s užitím umělé cévní protézy. Důvodem takových operací bývá nejčastěji ateroskleróza tepen, kdy dochází postupně ke zužování a uzavírání tepen. Následkem je pak zhoršené prokrvení dané oblasti. Opět tento problém nejčastěji řešíme u dolních končetin. Další tepny, které jsou postihovány aterosklerózou, jsou krkavice, které přivádí krev do mozku. Vlivem významného zúžení může dojít k rozvoji cévní mozkové příhody. Takové stavy řešíme cévní operací, kdy z příslušné tepny odstraníme sklerotický plát, který tepnu zužuje. Tím obnovíme normální průtok krve mozkem. Tato operace je prováděna buď preventivně, nebo akutně při příznacích cévní mozkové příhody. Úzce spolupracujeme s Iktovým centrem ON Kladno, které spadá pod neurologii.

Věnujete se i nějakým složitým moderním výkonům?

Některé složitější operace provádíme v jedné době ve spolupráci s invazivními rentgenology. Takovým výkonům říkáme hybridy. Část operace provádí cévní chirurg a část se provádí miniinvazivně pomocí katetrizace za využití balónů a stentů. Jde o trend, který přichází ruku v ruce s rozvojem technologie. Dává tak větší šanci na úspěch při komplexním řešení cévní problematiky. Řešíme také téma výdutí. Jde o patologické rozšíření stěny tepny až do takových rozměrů, že hrozí její prasknutí. Nemocné s aneuryzmaty sledujeme a měříme pomocí ultrazvuku, eventuálně doplňujeme CT vyšetření. V případě indikace k výkonu máme dvě možnosti. Buď operujeme, což obnáší náhradu výdutě pomocí umělé cévní protézy nebo zavádíme stentgraft, což je obdoba stentu, jde o miniinvazivní zákrok, který pacient dobře snáší. Typ výkonu je posuzován individuálně na indikačních seminářích.

Z cévních zákroků jsou běžně známy zejména operace žil. Jaké možnosti jsou dostupné v kladenské nemocnici?

Nejčastějším typem žilního onemocnění, které řeší cévní chirurg, jsou varixy. ON Kladno nabízí komplexní péči v této oblasti. V rámci poradny provádíme diagnostiku, sonografické vyšetření a individuální posouzení možnosti léčby. Z miniinvazivních výkonů, které lze provádět i ambulantně, nabízíme pěnovou sklerotizaci, případně operaci LASER technologií. Sklerotizace je velmi šetrná, prakticky nebolestivá. Jde o chemickou metodu, kdy se vpichem jehly napouští žíla emulzí, která vytváří sterilní zánět, na jehož pokladě dojde k uzávěru žíly. LASER metoda patří mezi šetrné výkony, vpichem jehly se zavádí speciální vlákno do žíly, paprsek pak zataví žílu při pohybu vláknem zpět. Vzhledem k povaze výkonu je nutné místní znecitlivění, případně lze tuto metodu provádět na sále s anestezií. Tyto moderní metody významně zkracují rekonvalescenci nehledě na kosmetický efekt, a to je důvod, proč jsou tyto metody tak populární. Své místo si ponechává takzvaná „klasická“ radikální operace. Jde o odstranění křečových žil chirurgem pomocí chirurgických nástrojů. Tento typ výkonu provádíme výhradně na operačním sále s anestezií.

Autor: Hana Senohrábková




  1. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  2. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude

  3. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  4. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  5. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  6. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  7. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  8. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  9. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  10. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  11. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově

  12. sport

    Royal Fitness se postará nejen o Vaši postavu

  13. zprávy

    Kladenští šachisté uhájili druhou ligu

  14. sport

    Kanonýři Kladno vstupují po osmi letech zpět do superligy, poslali Buldoky domu po výsledku 4 :2

  15. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  16. krimi

    Jízda v protisměru na dalnici D 6, policie hledá svědky, ohrozili ostatní řidiče, záchranáře policisty i hasiče

  17. zprávy

    V Ledcích využijí prostředky od kraje na obecní úřad, Pchery dostanou téměř dva miliony

  18. zprávy

    Revolution Train z pohledu policie

  19. zprávy

    Motyčín navštívila největší pojízdná zvonkohra na světě

  20. zprávy

    Sobota rozhodne o postupu kladenských Kanonýrů do superligy,přijďte je podpořit