ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Ve smečenské škole připravují žáky k mezinárodním cambridgeským zkouškám

Středa, 18. dubna 2018 07:20

Že se v dnešní době neobejdeme bez znalosti anglického jazyka, o tom zřejmě není nutné diskutovat. Tato nejrozšířenější celosvětová řeč vládne všemi odvětvími lidské činnosti. Aby naše děti obstály v tvrdé konkurenci a měly co nejlepší vyhlídky na kvalitní pracovní zařazení, musí se nevyhnutelně tomuto jazyku učit již od raného věku. Listy zajímalo, jak vypadá výuka anglického jazyka na jedné ze škol kladenského okresu, dále pak především to, jakým benefitem se konkrétní škola může pyšnit. Na otázky odpovídají angličtinářky působící na ZŠ ve Smečně: Renata Košálová a Naděžda Kolmanová.

Od kolika let se děti začínají učit anglickému jazyku?

Renata Košálová: Naše škola zahajuje výuku angličtiny ve třetí třídě. Děti se seznamují s cizím jazykem a postupně si osvojují schopnost komunikovat jinak než v mateřské řeči. Tím nejsme žádnou výjimkou z většiny základních škol, avšak jedno nás přece jen odlišuje. Od čtvrté třídy připravujeme žáky k jazykovým mezinárodním cambridgeským zkouškám YLE. Mají tři úrovně: Starters, Movers a Flyers. Čtvrťáčků, kteří se nyní ke zkoušce chystají, se týká stupeň Starters. Ačkoli jde o nejnižší úroveň, pro děti je to významný krok, poprvé zažijí na vlastní kůži atmosféru důležité zkoušky. Po písemné části následuje část ústní, kdy konverzují s rodilým mluvčím. Všechny výstupy se odesílají obratem na univerzitu v Cambridge, kde se vyhodnotí. Výsledky dorazí zhruba za šest týdnů a úspěšní žáci obdrží certifikát platný v celé Evropské unii. Ke kompletním informacím patří ještě dodatek, že jde o zkoušky placené – Starters stojí nyní 1.450 korun. Pro jazykově zdatnější přichází na řadu zkoušky v rámci úrovně Movers, které se skládají v šesté třídě. Osmá třída zahrnuje nejvyšší úroveň Flyers, kdy děti mohou dosáhnout jazykové úrovně A2.

Zkoušek se účastní všichni žáci ročníku?

Renata Košálová: Nikoli, pouze ti, kteří projeví zájem. My jsme pak schopni je ke zkouškám dostatečným způsobem připravit.

Kde se zkoušky konají?

Renata Košálová: Na naší škole, avšak my nefigurujeme coby zkoušející. Jsme toliko partnery certifikovaného examinátora.

Kolik dětí ze čtvrté třídy jde nyní ke zkouškám? 

Renata Košálová: Ke zkouškám jde deset žáků.

Na svou kolegyni navázala posléze Naděžda Kolmanová:

Další cambridgeskou zkouškou, ke které děti připravujeme, je KET, což je vlastně první dospělá zkouška. Podle evropského rámce jde také o úroveň A2, nicméně na rozdíl od Flyers, kde jsou slovní zásoba i pomůcky jako takové přizpůsobeny dětem, odpovídá KET tematicky dospělým studentům. V rámci KET lze dosáhnout i vyšší úrovně, měli jsme tu žáky, kteří dosáhli úrovně B1, ta odpovídá výstupu ze střední školy.

Bohužel se však rýsují podstatné změny v pořádání uvedených zkoušek. Zkušební škola zpřísnila své požadavky, stanovila nový minimální počet uchazečů a k méně žákům již nebude za zkouškami dojíždět. To nás velice mrzí, protože jakkoli je pro nás organizace příprav náročná, vedení školy tuto aktivitu výrazně podporuje a všichni se snažíme dětem vytvořit co nejlepší podmínky, a to i v den vlastní akce. Celý zkušební den je pro žáčky psychicky velmi náročný. Mají trému, bojí se, že neobstojí, přistupuje i strach z cizích zkoušejících. Pomáháme jim situaci zvládnout, uklidňujeme je, doslova se kolem nás shlukují jako kuřata kolem kvočny. Absolvovat zkoušku v neznámém prostředí pro ně bude ještě tíživější. Jak se ale zdá, v příštích letech nebudou mít naše děti na výběr. Nicméně i tak doufáme, že neztratí o zkoušky zájem, jde o jejich první průkaz vlastních schopností, který se jim bude jednou hodit při výběru povolání.

Během rozhovoru zazvonilo na konec hodiny a na chodbu vyběhli zvědaví čtvrťáčci. Listy je pohotově vyzpovídaly, jaké jim připadají hodiny anglického jazyka a jestli již někde použili znalost angličtiny. Filípek Anděl, Natálka Šulcová a Anička Mikovcová se jedním dechem shodli, že jsou to pro ně nejlepší hodiny, právě tak i Ríša Tůma. A v zahraničí se anglicky domluvily Adélka Vágnerová, Terezka Černá a Alžbětka Dvořáková. Tato hřejivá slova udělají učitelkám anglického jazyka na základní škole ve Smečně zajisté radost. Zkoušky Starters se kvapem blíží, Kladenské listy tedy přejí statečným žáčkům, kteří se jich účastní, aby je úspěšné složili!


Autor: Jitka Slavíková




  1. pozvánka

    Zítra zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  2. krimi

    Strážníci v Kladně nalezli ukradené auto z Prahy, policie hledá svědky

  3. krimi

    Kladenský agresivní postrach žen skončil za mřížemi, pátrání bylo odvoláno

  4. kultura

    Celým rokem zaječím skokem, výstava ve Vlastivědném muzeu města Slaný začíná už zítra

  5. kultura

    Kladenský Majáles, studentská oslava jara, vypukne už zítra v bývalých kasárnách

  6. krimi

    V poutech skončil muž, který si zapálil oheň u bytového domu v Kladně

  7. krimi

    Řidiči pozor! Prozradíme vám, kde v Kladně tento týden měří policie rychlost

  8. pozvánka

    „Silou proti rakovině“: Mistrovství České republiky v Logliftu bude hostit kladenské kino Sokol

  9. pozvánka

    Už v sobotu to vypukne, Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi

  10. zprávy

    Kladenští policisté hledají nové posily, přidej se i Ty

  11. zprávy

    Trhy pokračují ve středu v Kladně a v pátek ve Slaném

  12. pozvánka

    Ve čtvrtek zahájí Kladenský zámek druhou část výstavy: Jiří Hanke- 50 let s fotografií

  13. pozvánka

    Čarodějnické rejdění na Sletišti se Sportovními areály města Kladna

  14. zprávy

    Poznejte osobnosti Kladna, pozvání do Klapodu přijal Leoš Stránský, splnil si sen, je kaskadér

  15. info z radnice

    Infocentrum města Slaný získalo cenu České unie cestovního ruchu

  16. zprávy

    Redakční výběr toho co vám možná tento týden v Kladenských listech uteklo

  17. zprávy

    Všechny zastávky v kraji budou na znamení

  18. krimi

    Složky IZS zasahovaly v Kladně-Rozdělově při záchraně života nezletilé osoby

  19. video

    V Kladně došlo k napadení několika mladých žen, policie hledá další poškozené a svědky

  20. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni